IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Олег Дерипаска изгуби почти 1 млрд. долара за ден

Неговата бизнес империя има глобално присъствие и има за партньори редица големи международни компании

15:06 | 07.04.18 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Базираната в Швейцария Glencore пък е акционер в „Русал“.

Други чужди фирми с връзки с империята на Дерипаска са австрийската строителна компания Strabag, както и сингапурската компания Changi Airports International.

Дерипаска редовно има срещи с руския президент Владимир Путин. Той инвестира много средства в инфраструктурата за зимните олимпийски игри в Сочи преди четири години.
Дерипаска е правил бизнес в началото на 21 век с Пол Манафорт, който по-късно стана ръководител на предизборната кампания на Доналд Тръмп. По времето, когато е правил бизнес с Дерипаска, Манафорт е предоставял съвети за кампанията на Виктор Янукович, проруския украински президент, избран през 2010 г. начело на Украйна.

Базираната в Кипър компания, свързана с Дерипаска - Surf Horizon Limited заведе дело срещу Манафорт и неговия помощник Рик Гейтс в съд в Ню Йорк през януари, обвинявайки ги, че са си присвоили незаконно повече от 18,9 милиона долара от средства, предназначени за сделки в Украйна през 2008 г. Жалбата бе резултат от бизнеспартньорство, датиращо от 2006 г., когато Манафорт и Гейтс убедили Дерипаска да инвестира в частен фонд, който да прави инвестиции основно в Русия и Украйна.

Въпреки този спор Манафорт се опитал да запази контакти с руския олигарх. Миналата година в. Washington Post съобщи, че Манафорт пратил имейл през юли 2016 г. чрез посредник на Дерипаска, предлагащ му "частни срещи" относно президентската кампания на Тръмп. Говорител на Манафорт после каза, че размяната на имейли е била "безвредна" и е целяла събиране на пари, които дължали бивши клиенти на Манафорт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 3
khao
преди 6 години
А дано, вереме е да затрием руската *** завимаги! !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 6
supertrader
преди 6 години
Няма завод за химикалки та затова Путин му прислужва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 11
ABBA
преди 6 години
До колкото помня в годината, когато американците си гътнаха кулите близнета, на Разпети петък е имало кръв по камъка, на който са положили Христос да го повият в погребалните завивки и да го сложат в гроба!На този Разпети петък пак е имало кръв. Това е поличба за голяма война. Не дай Боже, но това, което се вижда на видео в тубата - нищо добро не вещае.Не го мислете евреина Дерипасха, заводите му работят и в глухата тайга, и на север - ама сайтовете: за това не е сигурно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 23 rate down comment 5
michaelis12
преди 6 години
тва не е ли тоя дет нещо нямаше химикалка да разпише за заплатите и Путин му даде да подпише ..... :))https://m.youtube.com/watch?v=7B7is-UjnNYза са върви добре, американците в случая помагат на Путин като ги обезоръжават тия дет разграбиха Русията и дет са готови да го свалят от власт за пари .... Тва се едно на наще местни феодали шефовете да им спрат крана под формата на санкции, което е добре дошло за българския народ .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 7
markov
преди 6 години
Тая новина е голяма глупост..... поради промяна в цената виртуалната стойност на контролния му дял във фирмите му била се понижила. И след някои ден ще се качи , но и печалбата ще бъде също толкова виртуална като загубата.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още