IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: ЕС има какво да загуби в Иран

Търговията между двете дестинации възлиза на 25 млрд. долара през 2017 г.

08:43 | 09.05.18 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Airbus A320 на&nbsp;IranAir. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Airbus A320 на IranAir. Снимка: Ройтерс

Европа ще претърпи сериозни загуби заради решението на американския президент  Доналд Тръмп да оттегли САЩ от ядрената сделка с Иран.

Европейските компании се радват на успех, развивайки и укрепвайки търговските връзки с Иран след сключването на сделката през 2015 г. В замяна на смекчаването на санкциите Техеран се съгласи да ограничи дейностите си по обогатяване на уран и да елиминира запасите си. Това доведе до ръст на европейските компании, които правят бизнес в Иран, а това доведе до бум на миниинвестициите, пише в свой анализ Statista.

Още през 2015 г. стойността на търговията в двете посоки не 9,2 млрд. долара, като тя се увеличи рязко до 16,4 млрд. долара през 2016 г. след подписването на споразумението. През миналата година впечатляващите темпове на растеж се запазиха, достигайки обем от 25 млрд. долара. 

Сред европейските компании, които се радват на успех в Иран, са френската енергийна компания Total, която участва в изграждането на газово находище в южната част на страната, заедно с Royal Dutch Shell, която също инвестира в иранската енергийна индустрия. Airbus е друго добре известно европейско дружество, което участва в замяната на остарелия и опасен флот на самолетите на Иран. Renault също подписа доходоносна сделка през миналата година - на стойност 780 млн. долара, която ще включва производствена база, способна да произвежда до 150 000 автомобила всяка година.

И докато европейските компании започнаха да експлоатират този отворен и растящ пазар, американските компании се мъчеха да се включат в него под облака от политическа несигурност. Един забележителен пример за това е Boeing, която се съгласи на бавна сделка за доставка на съвременни самолети за иранските авиолинни. Бъдещето на тази сделка остава несигурно именно заради срива на ядрената сделка, а компанията все още не е доставила нито един самолет на ирански клиент. За сравнение - Airbus вече достави два броя A330-200 и един A321.

През 2017 г. стойността на вноса и износа между САЩ и Иран възлиза само на малко над 200 милиона долара, малко по-малко в сравнение с потока от стоки между Брюксел и Техеран. Поради негативната реторика, излъчвана от Вашингтон, ЕС се опитва да защити своите бизнес интереси в страната. ЕС разработи редица мерки за противодействие, включително линии за финансиране, които не са в долари, и статут за блокиране на ЕС, разработен през 90-те, но никога неизползван. Повечето експерти смятат, че всеки европейски отговор ще бъде до голяма степен символичен, а не ефективен.

Oще подобни анализи ще намерите в сайта на Bloomberg TV Bulgaria!

Infographic: Iran Deal: The EU Has The Most To Lose  | Statista

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 1
julian12
преди 5 години
Енергията в тази вселена не се губи, а се променя от един в друг вид. Седни чети малко наука, а не жълти вестници...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
KPetkov
преди 5 години
Аз се чудя защо Макрон ходи да му свири на *** на Тръмп, пък то било заради френските работници, пък те после неблагодарниците ще му правят стачки. Въпреки че Тръмп бая се беше нахилил, явно Макрон не си е свършил добре работата. Но все пак може да са се разбрали да цепнат Иран на две, за всекиго по нещо, както направиха в Ирак и Либия. Засега Сирия се опъва нещо, ама ще видим какво ще стане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 2
thehappyroger
преди 5 години
Тя пък хартията за кретено-масонският долар с кретено-масонските символи по него се произвеждала не от дървесина, нищо, хартията на която полицията пише докладите след каквито и да е събития е от дървесина, ще имат недостиг :D Ама без въобще да преувеличавам, предстои да го видите в следващите години, имат мн уроци за научаване, а досега само отлагаха, сега всичко накуп ще им се наложи да възприемат и даже накрая пак ще бъдат унищожени от обективната реалност на Космоса, на него не му пука.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 4
thehappyroger
преди 5 години
Няма да им стигне дървесината да си печатат нови пари, с които да си покриват разходите от щетите след природни бедствия. Ще трябва пак да се замислят да обработват индустриален коноп.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
thehappyroger
преди 5 години
Кретено-масоните си мислят, че Иран им е Ирак, алчността и егоизма предстои да им дойдат в повече веднъж завинаги. Нямам търпение до сезона на ураганите, енергията в тази Вселена се движи спираловидно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още