IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германският износ страда от иранските санкции

Твърдят подход на САЩ към Иран удря и най-голямата европейска икономика

16:30 | 06.08.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Иранският президент Хасан Рухани. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Иранският президент Хасан Рухани. Снимка: Ройтерс

Американските санкции срещу Иран все повече натежават над германската икономика. През първите пет месеца на тази година германският износ за Иран е спаднал с четири процента, а тази тенденция продължава, заяви директорът по външноикономическите теми на Германската търговско-промишлена палата (DIHK) Фолкер Трайер пред вестниците на медийната група Funke.

За сравнение, през 2017 г. износът се е увеличил с 16%. „Около 120 германски компании дори са отворили свои представителства в Иран през последните години", казва Трайер. „Сега обаче мнозина отстъпват."

Възможностите за финансиране за страната, а също и за германските предприятия се стесняват, опасява се Трайер, тъй като кредитните институции обявиха, че ще правят бизнес с Иран само до края на юли. Както показват данните на Федералното министерство на икономиката, федералното правителство понастоящем осигурява 57 експортни сделки с държавни експортни гаранции с общ обем от 911 милиона евро. 

След едностранното прекратяване на ядрената сделка с Иран САЩ отново налагат санкции над иранския финансов и енергиен сектор. Първите санкции влизат в сила на 6 август. Вашингтон също така заплашва да санкционира банки, които пряко или непряко подкрепят трансакции с ирански институции. Международните плащания за иранските банки вече са силно ограничени.

„Дори компаниите, които не са пряко засегнати от санкциите на САЩ, като такива от здравния сектор или които нямат бизнес в САЩ, понастоящем не са в състояние да намерят банка, която да организира техния бизнес в Иран", каза експертът от DIHK. „Ако не се намери своевременно решение, може да се опасяваме, че търговията ще застине и германската икономика ще трябва да се оттегли напълно от Иран".

С първия кръг на санкциите САЩ искат Иран да не може да купува щатски долари и да търгува със злато и благородни метали. Необходимо е също така да се предотврати търговията с определени метали, суровини и промишлен софтуер.

Втори кръг от санкции ще последва през ноември. Той цели да навреди на иранския петролен бизнес, който е съществен за Иран. Ако САЩ успеят да ограничат сериозно иранския износ на петрол, страната ще изпадне в сериозна криза, след като 70-80% от целия износ на Иран се генерират именно от петролния сектор.

Санкциите срещу Иран бяха прекратени като част от ядреното споразумение. Споразумението, постигнато през 2015 г., има за цел да попречи на Ислямската република да създава ядрени бомби. В замяна на икономическо облекчаване и повече инвестиции от чуждестранни компании Иран се съгласи да се откаже от своята ядрена програма. Въпреки това американският президент Доналд Тръмп обяви през май 2018 г. американското оттегляне от споразумението. Най-новото предложение на Тръмп за предоговаряне на ядрена сделка е нещо, което иранският външен министър описва като "PR-каскада".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още