IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съдбата на германските въгледобивни компании

Големият дял на лигнитните въглища в производството на електроенергия в страната превръща зададените климатични цели в трудно постижима задача

08:21 | 28.08.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Анализи на мозъчния тръст E3G показват, че този процес ще доведе до постепенно преустановяване на въгледобива, което ще надхвърли сроковете, поставени от Парижкото споразумение за промените в климата.

Основна вина за това има приоритизирането на една от задачите на Комисията за въглищата, а именно запазването на работните места в сектора.

Някои анализатори смятат, че тези работни места не са толкова многобройни, за да окажат негативно влияние върху германската икономика, когато бъдат закрити. 

Сравнявайки броя на работните места от въгледобивната индустрия с местата от останалите енергийни сектори анализаторите отбелязват, че работниците, обвързани с добива на въглища в страната, наброяват около 20 хил. човека в сравнение с 330-те хиляди души, ангажирани в сферата с възобновяемите енергийни източници.

Още по-забележително е, че повече от 50 хил. работни места са били изгубени в сектора на възобновяемите източници след 2012 г., много повече от общия брой на заети във въгледобивната промишленост.

Друга съществена тема в дебата за въглищата се отнася до необходимостта от структурна промяна, известна като „справедлив преход“ от регионите с високи нива на вредни емисии към тези с най-ниски показатели.

Основната задача на комисията в случая е да изгради стратегия за превръщане на богатите на въглища райони в такива, където може да се развива пълноценно технологията за производство на енергия от възобновяеми енергийни източници.

По данни на Федералната агенция на Германия почти две трети от работещите във въгледобивния сектор ще се пенсионират до 2030 г. поради застаряването на работната сила в сектора, като за това съществена роля играе и програмата за борба с климатичните промени.

Основна сила на работещите в този сектор е тяхната обвързаност със синдикатите и добрата им организация за разлика от заетите в сферата с възобновяемите енергийни източници. Близо 80% от трудещите се във въгледобивните предприятия членуват в синдикати и биват използвани от работодателите си за политически ливъридж.

Анализаторите изтъкват и носталгията като причина за задържането на въгледобивния сектор като част от енергийния двигателен механизъм на Германия. Именно лигнитните въглища стимулират икономиката на страната след края на Втората световна война, превръщайки я във водеща икономическа сила на континента. Едва през 90-те години започва драматично преструктуриране на сектора. В рамките на няколко години броят на работните места в добива на лигнитни въглища е намален от 110 хил. до 10 хил. души, а общият брой на работещите във въгледобивната индустрия е съкратен до 23 хил. мета.

Процесът по преминаване към възобновяеми енергийни източници е подпомогнат и от ниските разходи и повишеното количество произведена електроенергия, които съпътстват развитието на новата технология.

Членовете на Комисията за въглищата са изправени пред важни задачи и трябва да определят точните приоритети за прекрояването на вътрешноенергийнта карта на страната. Комисията трябва да открие план, който да гарантира сигурното бъдеще на енергетиката – както за глобалната стабилност в условията на климатичните промени, така и за работещите в сектора на въгледобива, смята Феликс Хайлман.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:05 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 3
khao
преди 5 години
И нито дума че въглищатите също са силно субсидиран отрасъл! !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още