IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Баварските съюзници на Меркел скоро може да слязат от пиедестала си

Това може да се промени следващия месец, когато предстоят регионални избори, на които партията да се лиши от абсолютното си мнозинство

18:06 | 07.09.18 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Залезът на високомерието

Подобно високомерие накара Бавария да предпочете да не подписва договора, с който бе основана Федерална Република Германия през 1949 г., смятайки, че той не дава достатъчно пълномощия на провинциите. Въпреки това тя реши да се присъедини към републиката.

В по-близко време икономическата мощ на Бавария позволяваше на ХСС да упражнява влияние, несъответстващо на размера ѝ в съюзния тандем с Християндемократическия съюз (ХДС) на Меркел, който не издига собствени кандидатури в Бавария. Въпреки падащия рейтинг на ХСС обаче Меркел подкрепи издигнатата от ХСС кандидатура на Манфред Вебер за наследник на Жан-Клод Юнкер като председател на Европейската комисия.

Но съпартийците на канцлера от ХДС изпитват силно разочарование от враждебно настроеното според тях и разцепено ръководство на ХСС, което при това не изглежда обезпокоено от спадащата си подкрепа в Бавария. Ръководни фигури в ХДС се опасяват, че един слаб изборен резултат на ХСС може да засили търканията с южногерманския им съюзник.

Това лято лидерите на ХСС доведоха съюза си с ХДС до ръба на разрива с искането си за по-твърда линия по въпроса за имиграцията - завой надясно в отговор на възхода на АГ - преди смяна на курса и опит за връщане на позициите в политическия център.

Зьодер отправи центристкото си послание в Абенсберг, като обвини АГ, че се е наредила „рамо до рамо“ с крайнодесните хулигани в Кемниц - източногерманския град, където се стигна до прераснали в насилие улични протести след ареста на двама мигранти за убийство на германец.

Това политическо измятане разделя традиционната електорална база на ХСС. Някои по-умерени елементи, недоволни от партийния завой надясно по проблемите на имиграцията, търсят убежище при екологичните Зелени, които вече събират подкрепа от 15 процента. Хардлайнерите пък се ориентират към АГ, която в момента събира подкрепа от около 14 на сто в анкетите.

ХСС винаги успява да възкръсне

Твърдият курс на лидерите на ХСС по имиграцията е мотивиран от мантрата от времето на Щраус, че ХСС не трябва да допуска надясно от себе си друга демократична, легитимна партия. При Щраус, който бе начело на ХСС от 1961 г. до 1988 г., партията набираше силна подкрепа от широк политически спектър и разви чувство за регионална независимост, произтичащо от историята на Бавария като (самостоятелно) кралство.

„Това, което става сега е, че ХСС разделя Бавария“, каза Манфред Гюлнер, ръководител на социологическата агенция „Форса“. Грубият подход на ХСС спрямо Меркел относно имиграцията само засили АГ и отблъсна доста избиратели от ХСС, добави той.

Нареждането на Зьодер към всички правителствени сгради в провинцията да сложат на видно място християнски кръстове също не привлече обратно консервативен електорат. Според неотдавнашно проучване на „Форса“ в Бавария, отбеляза Гюлнер, една трета от избирателите биха гласували по-скоро за ХДС, отколкото за ХСС, ако имат тази възможност. Тиражният вестник „Билд“ изтъква, че един „анти-ХСС съюз“ може да застраши партията.

„Фактът, че може изобщо да се помисли за такава възможност, е катастрофа за ХСС“, каза Гюлнер.

Това няма да бъде нещо ново за ХСС. През 1954 г. партията загуби от коалиция, ръководена от лявоцентристката Германска социалдемократическа партия (ГСДП), но се върна на власт през 1957 г. През 2008 г. ХСС загуби абсолютното си мнозинство, но си го върна през 2013 г.

Не всичко ще бъде загубено след изборите през октомври, твърди Матиас Дилинг, експерт по християндемократическите партии в университета в Оксфорд. По думите му ХСС е минал през много трудни времена в историята си.

За всяко „възкръсване“ от ключово значение е била добре организираната партийна структура по низините. В Абенсберг местният ХСС ръководител, 63-годишният Мартин Ноймайер се обръща към избирателите с девиза „Ние ви слушаме“.

„ХСС трябва да се бори. Няма нито минута, нито ден за губене“, казва той.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:25 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 1
majnata
преди 5 години
соро.соид.ните ... верно сорос е *** дума ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
majnata
преди 5 години
Всичкитв ще гризнат сапа ... заради *** наклонности на бабчора и останалите хомосексуалисти и пиянки около нея . Ако беха наритали дъртата в пенсия и беха затворили границите за чернокафявата гнус , още щеха да си пият кротко бирата ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още