IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа занесе проблемите си в Давос

Темите за Brexit и конфликтът Север-Юг отново станаха повод за конфликти, този път на Световния икономически форум

18:34 | 25.01.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Италия влезе и в кавга с Франция през последните дни по въпроси като подхода спрямо мигрантите, които прииждат към Европа по море. Италианският вътрешен министър, лидер на една от двете популистки и евроскептични партии в управляващата коалиция, Матео Салвини нарече френския лидер Еманюел Макрон (непоколебим застъпник на ЕС) „ужасен президент“.

Словесните престрелки са нежелателни за ЕС, който е на път да изгуби ключова държава членка - Великобритания, след по-малко от два месеца.

Несигурност тегне над излизането на Великобритания, след като сделката за Brexit на британския премиер Тереза Мей беше отхвърлена от депутатите и сега тя се опитва да намери решение в един толкова разделен парламент. Това повдига възможността Великобритания да напусне ЕС без споразумение на 29 март, което може да има огромни последици за икономиката, ако митата и граничните проверки бъдат възстановени.

ЕС прави всичко по силите си да избегне този вариант, но някои политици вече започват да говорят за удължаване на срока за напускането на Великобритания, за да дадат на страната повече време да постигне консенсус, докато други намекват за подкрепа за втори референдум.

Все пак всички са съгласни, че  Brexit без сделка ще навреди еднакво както на ЕС, така и на Великобритания.

„Според мен при вариант без сделка Обединеното кралство ще се изправи пред сериозни трудности“, каза ирландският премиер Лео Варадкар, като добави: „Обединеното кралство няма да има никакви търговски споразумения с когото и да било и смятам, че ще му е много трудно да сключи подобни споразумения, ако не е решен въпросът за ирландската граница. Така че след като имаме готово решение на масата, нека го ратифицираме“.

Английската централна банка предупреди в края на миналата година, че британската икономика може да се свие с 8 процента за няколко месеца, ако страната напусне без сделка и без преходен период към бъдещо търговско споразумение с ЕС. Очакваният шок може да понижи цените на имотите с близо една трета.

Гуверньорът на централната банка Марк Карни каза, че британските банки са достатъчно силни финансово, за да оцелеят при подобен сценарий. Пристанищата и границите обаче ще бъдат изправени пред големи логистични проблеми.

„Компаниите правят каквото могат, но в много случаи не могат да направят нищо", допълни той.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:41 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
KMETA
преди 5 години
"Европа занесе проблемите си в Давос"Да им дам и мойте да си направят музей !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още