IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В Мюнхен лъснаха различията между ЕС и САЩ

Свързаните с търговията, Иран, Сирия и енергетиката теми показват разкриват нарастващото разделение между съюзниците в ерата на Тръмп

20:09 | 16.02.19 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Майк Пенс и германският канцлер Меркел. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Майк Пенс и германският канцлер Меркел. Снимка: Ройтерс

"Американската администрация се опитва да намери решения за излизане, които не са приемливи: "ние си тръгваме, вие оставате". Те се опитват да се справят с последиците от прибързаното решение и да стоварят отговорността за това върху нас. Това се нарича политика на свършения факт", посочи пред AFP източник от френското правителство.

Като знак за сегашните времена в петък вечерта група лидери, събрали се в Мюнхен, посрещнаха с хладна тишина поздравите на Доналд Тръмп, предадени при пристигането на вицепрезидента Майк Пенс.

Той пък след това смъмри партньорите на САЩ по редица въпроси, по които имат различни позиции.

След като повтори, че Техеран е "най-голямата опасност" в Близкия изток, Пенс призова европейците за втори път през последните три дни да се оттеглят от иранското ядрено споразумение от 2015 година, от което Вашингтон излезе през 2018 година.

Искане, което бе отхвърлено още в четвъртък от ръководителя на европейската дипломация Федерика Могерини. Тя отново потвърди решимостта си да запази споразумението, което по думите й Иран спазва.

Без него "регионът няма да бъде по-безопасен и всъщност ще бъде направена още една стъпка към открита конфронтация", заяви германският външен министър Хайко Маас в Мюнхен.

Пенс приветства увеличените бюджети за отбрана на някои съюзници от НАТО, но напомни, че други все още са далеч от това да отделят 2 процента от брутния си вътрешен продукт.

Той разкритикува и сделки на някои съюзници за закупуване на оръжия "от нашите противници", имайки предвид планираните споразумения между Москва и Анкара.

"Не можем да гарантираме защитата на Запада, ако нашите съюзници станат зависими от Изтока", отсече вицепрезидентът на САЩ.

По въпроса за Венецуела Майк Пенс призова Европейския съюз да признае опозиционера Хуан Гуайдо за временно изпълняващ длъжността държавен глава, а в същото време някои държави от ЕС, начело с Италия, се противопоставят на такава стъпка.

Пенс припомни и факта, че САЩ са твърдо против германско-руския проект за газопровод "Северен поток-2", който според Вашингтон е израз на руското енергийно господство в Европа.

В тази напрегната атмосфера германският канцлер Ангела Меркел, чийто мандат приключва през 2021 година, предупреди, че има опасност от подкопаване на многостранното сътрудничество: "Не можем просто да го раздробим на хиляди парчета", каза Меркел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:28 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 3 rate down comment 3
khao
преди 5 години
доста по интелегентен е по повечето пишешти тук и в частно тези под тази статия ... колко коментара и никой не му е отговорил с имената на 5те бази, що ли ? а? :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 22 rate down comment 7
Pyramid
преди 5 години
Едно е да се пише, друго е, да беше...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 23 rate down comment 10
deant
преди 5 години
и ти се пишеш за интелигентен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 42 rate down comment 19
многодобре
преди 5 години
....стоене пре тъпо човече. На Путин не му трябват нови земи. ...... Ердоган ? Не го мисли. В България може да се настани, ако бройката продажници, като тебе, значително си увеличи. Слава Богу, малко сте!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 50 rate down comment 17
majnata
преди 5 години
Сирия първо я ораха американци ... ако не беше Путин , щеше да има ислямски/американски халифат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 24 rate down comment 47
Стоян Петров
преди 5 години
Назови петте бази. Посочи колко американски военнослужещи има в момента в тях. Помисли дали, не ти ли пазят за.дника(ако ги има де). Дали нямаше Ердоган и Путин да се договарят как да делят България, също като Сирия?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 51 rate down comment 17
serafima
преди 5 години
Ангела Меркел има прозрения и се противопоставя на САЩ, но не и наш Боко. Той прибира краката в поза мирно, ръце по шевовете, корем напред и предан поглед в американеца. КВОТ каже Началникът! Днес го гледахме. Ни дума, ни вопъл ни стон в някаква заявка към ФАЩ за нас - да си плащат ползването на 5-те военни бази, да минем на безвизов режим, да не се месят във вътрешните ни работи, което правят НЕПРЕКЪСНАТО. По-унизително е и ако сме официално колония на ФАЩ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още