IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ няма да изоставят агресивното си икономическо поведение

Ако натискът им обаче е твърде болезнен, светът може да се огледа за алтернативи

11:40 | 23.06.19 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

ЕС от своя страна поиска компанията да не се съобрази. Принудена да избира страна, в края на миналата година Swift предпочете САЩ. Това показва колко сила Америка може да упражни, ако реши да го направи. Изкушението е силно – изглежда много по-безопасно да се атакува Иран с остри писма до информационна система в Брюксел, отколкото със самолетоносачи.

САЩ не са първата глобална суперсила, която използва финансовите и комуникационни мрежи като оръжие. В началото на 20 век модерните икономики вече бяха зависими от комплексното финансиране. Великобритания гледаше на централната роля на лондонското Сити в областа на банкирането, телеграфните услуги и морската застрахователна система като на потенциален решителен фактор в комбинация с мощта на Кралския флот.

Ако избухнеше война с Германия, тези мрежи можеше да се използват, за да укрепят британската икономика и да уязвят германската. Идеята изглеждаше правдоподобна, но тези планове за икономически шок не успяха да предотвратят Първата световна война или да ограничат нейната продължителност и бруталност.

Възникват два въпроса. Ще бъдат ли мъдри САЩ да използват своята икономическа мощ по-умерено? И ще трябва ли другите държави да изграждат алтернативни мрежи отвъд взора и обсега на хегемона?

Лесно е да кажем, че САЩ трябва да се ограничат до собствения си интерес. Логиката на мрежовите ефекти е самозатвърждаваща се. Установявайки централна роля във финансите чрез Уолстрийт и могъщия долар, в цифровите мрежи чрез Силициевата долина и в интернет, заради ролята на Пентагона за ранното му финансиране, предимството на САЩ може да издържи на много атаки.

Въпреки това, колкото повече принуда спрямо другите използват САЩ, чрез привилегированата си позиция в банкирането и интернет, толкова повече ще нарастват стимулите за разработване на алтернативи, които изключват Америка – например китайската операционна система за смартфони Instex или специалните дружества, които Франция, Германия и Великобритания стартираха, за да позволят на компаниите си да правят бизнес с Иран извън обсега на американските санкции.

Оказва се, че алтернативите не са евтини или лесни за разработване. При обичайните обстоятелства малцина въобще биха си дали труда да опитат. Ако САЩ обаче упражни твърде болезнен натиск върху глобалната икономическа система, съперниците им, а дори и техните съюзници, ще потърсят друг път.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 2
Valentin13
преди 4 години
"грубото" поведение на САЩ срещу Мексико се дължи на "финото" пропускане и затваряне на очите на мексиканските власти на хилядите незаконни емигранти в посока САЩ. Блумбърг, разчиташ че хората са *** и четат само твоите бълнувания нали? да ама не, комунизма си отиде и имаме много източници на информация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 5
ABBA
преди 4 години
Ботовете трябва да се шашкат.Постояно до изкрейзване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 15
ABBA
преди 4 години
"Ако натискът им обаче е твърде болезнен, светът може да се огледа за алтернативи"Т.е. пропагандното послание към ЕС е, да се запасява с вазелин.Защото на ЕС не е позволено да се оглежда за алтернативи.А и да се оглежда, та какво?Янките ще си изнесат стотината военни база от Германия ли, що ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 30 rate down comment 10
Стефчо
преди 4 години
някъде до към 2015 г. им е хоризонта на могъщество. след това или вървят към управляем упадък като Англия или се сриват като Германия след ПСВ и ВСВ и Русия след Горбачов.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още