IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво предвижда радикалната диета на Deutsche Bank?

В основата на проекта за преобразуване е смаляване на инвестиционното банкиране

15:30 | 08.07.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Зевинг трябва да убеди акционерите, че този път &quot;ремонтът&quot; ще е успешен. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Зевинг трябва да убеди акционерите, че този път "ремонтът" ще е успешен. Снимка: Ройтерс

В продължение на много години търговията с ценни книжа беше не само стратегическото ядро на Deutsche Bank, но и гарант за успеха. През 2006 г., на върха на бума, търговците все още генерираха приходи от 13 млрд. евро. Цялата инвестиционна банка, включително консултантският бизнес и някои други области, спечелиха над 6 милиарда евро преди данъци.

За сравнение: през 2018 г. приходите на дилърите се свиха до 7,5 млрд. евро. А печалбата преди облагане с данъци на цялото инвестиционно банкиране се срина до 530 милиона евро.

Новата стратегия ще бъде отразена и в нова организационна структура. Ядрото на банката в бъдеще ще бъде така наречената Корпоративна банка (Corporate Bank). Тази област включва бизнеса с големите корпоративни клиенти, както и Трансакционната банка, която Зевинг нарече „сърцето на банката“ по време на Общото събрание. Тази дейност включва паричния трансфер, търговското финансиране и услуги по ценни книжа. Освен това около един милион корпоративни клиенти от частното и корпоративното банкиране в Германия ще станат част от новата „корпоративна банка“. Очаква се възвръщаемостта на материалния капитал в това поделение да нарасне от 9% през 2018 г. до повече от 15% през 2022 година.

В новото, значително по-малко инвестиционно банкиране, Deutsche Bank ще се съсредоточи върху финансирането, консултациите и лихвените и валутните сделки. Тя се стреми да разшири областите от особено значение за компаниите, включително кредитни и валутни продукти. Тъй като банката възнамерява да продължи да играе роля в стратегическото консултиране и издаването на бизнес в бъдеще, ще продължи да държи фикусиран отдел за проучвания и продажби.

Концепцията за преструктуриране включва програма за намаляване на разходите, предназначена да намали коригираните разходи до 17 милиарда евро до 2022 г. Дотогава банката иска да харчи само 70 цента за всяко евро. За сравнение, през 2018 г. коригираните разходи все още възлизат на 22,8 млрд. евро, а съотношението на разходите към приходите е 93%.

Преструктурирането ще предизвика натоварване от около три милиарда евро, от които приблизително 200 милиона евро ще повлияят на коефициента на капитала от първи ред. Поради тази тежест Deutsche Bank очаква за второто тримесечие на 2019 г. загуба от около 500 млн. евро преди данъци и 2,8 млрд. евро след данъци. Ако не се вземат предвид  разходите по преобразуването, банката би постигнала печалба преди облагане с данъци от около 400 милиона евро през месеците от април до юни. В резултат на разходите за преструктуриране банката вероятно отново ще изпадне в червената зона на загубите през цялата година, което би било четвърта загуба в рамките на пет години. До 2022 г. Deutsche Bank  очаква тежест в размер на 7,4 млрд. евро, дължаща се на преобразуването.

Като част от преструктурирането банката планира да свие броя на служителите си  с около 18 000 до около 74 000 работни места на пълно работно време до 2022 г. В допълнение към инвестиционното банкиране, по-специално централните и инфраструктурните сектори са засегнати от съкращенията. Но ще пострадат и работни места в бизнеса с частни клиенти. Като част от интегрирането на Postbank в групата на Deutsche Bank ще бъдат загубени още 2000 работни места.

За да не се налага отново да моли акционерите за нови средства, банката иска да свие капиталовата си възглавница и по този начин да освободи пари за преобразуването. Новата цел за капитала от първи ред от общия капитал ще бъде най-малко 12,5%. Досега банката се целеше в капиталов коефициент от над 13%. В края на март при ниво от 13,7% той беше доста над собствените ѝ цели и изискванията на надзорните органи. Поради тежестта на новата програма банката няма да изплаща дивиденти през 2019 и 2020 година. Тя обаче предполага, че може да обслужва своите така наречени подчинени облигации.

Зевинг обаче не планира само да спести, но и да инвестира: четири милиарда евро ще бъдат вложени в по-добър контрол. След като банката бе замесена в афери за пране на пари, сега с парите се предвижда обединяване на подразделенията за риск, спазване на правилата и финансовата престъпност, за да се засилят процесите и вътрешния контрол и да се повиши ефективността. В същото време банката ще създаде своя собствена технологична функционалност, за да ускори дигитализацията на всички бизнес области. За тази цел до 2022 г. е предвиден бюджет от 13 милиарда евро.

От днес Зевинг започва своето роудшоу, за да убеди акционерите, че този път обратът наистина ще успее.

Вижте и видеото на Bloomberg TV Bulgaria с разговор с главния финансов директор на Deutsche Bank AG Джеймс фон Молтке.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още