IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп трябва да намали данъка „търговска несигурност”

Президентът би стимулирал най-добре икономиката, ако преустанови кампанията си за налагане на мита

11:16 | 03.09.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Тръмп трябва да успокои малко топката<em>. Снимка: Ройтерс</em></p>

Тръмп трябва да успокои малко топката. Снимка: Ройтерс

Президентът Тръмп не е известен с последователността си, но неговото отмятане от новия кръг данъчни съкращения може би постави рекорд. В края на август той заяви, че обмисля намаляване на данъка върху заплатите и индексиране на капиталовите печалби с инфлацията, но ден по-късно си взе думите назад, пише Wall Street Journal.

„Сега не мисля за намаляване на данъците“, каза Тръмп пред репортери. „Не ни трябва. Имаме силна икономика“, допълни той. Президентът добави, че индексирането на капиталовите печалби може да се разглежда като „донякъде елитарно“ и ще бъде от полза за богатите, като по този начин странно наподоби идеологически многото си противници в медиите, които все още отричат ​​данъчната му реформа от 2017 г.

Тръмп също е объркан относно това дали икономиката е силна или слаба, дали са необходими повече икономически стимули и дори дали търговските му спорове с останалия свят отслабват икономиката. Не е чудно, че бизнес инвестициите намаляват на фона на този климат на несигурност в политиката. Намаляването на данъка върху заплатите в никакъв случай няма да мине в Конгреса, а индексирането на капиталовите печалби, макар и икономически полезно, би било оспорено в съда, ако Тръмп го наложи еднолично.

Но ако Тръмп иска да даде тласък на икономиката, за да избегне рецесията, има нещо, което може да направи без Конгреса и без съдебно противопоставяне: той може да намали данъка „търговска несигурност”. Той е резултат от неговите търговски политики и препятства бизнес инвестициите.

Тръмп и неговият икономически съветник Питър Наваро твърдят, че няма вреда от митата. Но действията му отричат твърдението. Миналата седмица президентът отложи нов кръг от мита върху китайски внос, за да не се повишат потребителските цени преди Коледа. Тръмп също отпусна 28 милиарда долара субсидии за земеделските стопани, за да компенсира пазарите, зaгубени заради ответните мерки на Китай и други държави.

Доказателствата за щети от политиката му също са видни от икономическите данни за САЩ. Производството намаля, тъй като глобалното търсене спадна на фона на търговските и валутни сътресения. Нетният износ на САЩ също намаля, а понижаващите се частни инвестиции отнеха цял процентен пункт от растежа на БВП през второто тримесечие.

Почти всеки изпълнителен директор с глобални клиенти или доставчици посочва търговията като основна загриженост. „Всеки път, когато има търговско напрежение от този вид, това внася известна доза консерватизъм във всички наши планове за капиталови разходи", заяви главният изпълнителен директор на Caterpillar Джеймс Aмплeби през април. „Така че бих очаквал, ако в действителност търговското напрежение спадне, това да е положително за глобалния икономически растеж и за нас“.

Както Амплеби предполага Тръмп има силата да помогне на икономиката сам, като прекрати тази търговска несигурност. Той може да помогне на Германия да избегне рецесията, като публично оттегли заплахата си да наложи 25% мито за европейските автомобили. Той може да помогне и на американските производители и фермери, като прекрати митата върху стоманата и алуминия. Този месец U.S. Steel заяви, че ще съкрати до 200 работници в Мичиган на фона на намаляващото търсене поради по-бавния растеж.

Съществува и несигурността, свързана с търговското споразумение с Мексико и Канада, което е блокирано в Конгреса. Тръмп не може да принуди председателя на Камарата на представителите Нанси Пелоси да позволи гласуване за ратификация, но той може поне да успокои бизнеса, като публично декларира, че няма да се оттегли едностранно от НАФТА. След това може да направи политически въпрос от отказа й да разреши гласуване.

Всичко това ще позиционира по-добре Тръмп и САЩ за преговори с Китай. Президентът по-рано твърдеше, че няма вреда от противопоставянето му с Пекин, но тази седмица той промени мнението си, като заяви, че всяка икономическа болка си струва, за да се победи в крайна сметка Китай.

Той има право да се заеме с лошите китайски практики, но подценява икономическите щети от многобройните си търговски сътресения. Веригите за доставки, градени в продължение на поколение, не могат да бъдат наново изградени за една година, а американските износители не могат да намерят нови клиенти в кратки срокове. Преди всичко те не могат да вземат правилни решения, ако не знаят каква ще бъде търговската политика след година. Така че те се притаяват и намаляват или забавят инвестициите.

Тръмп не е необходимо да спечели играта на нерви със Си Дзинпин в едни-единствени преговори. Той може да постигне напредък сега, да види дали Китай изпълнява своите обещания и да отговори подобаващо, ако спечели втори мандат. Няма да има такъв шанс, ако настъпи търговска рецесия, а Елизабет Уорън заеме мястото му в Белия дом.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още