IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ключът към добрите финансови резултати е контролът, а не избягването на риска

Липсата на независимост, достойнство и свобода в напреднала възраст е истинският финансов риск

14:24 | 03.10.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: gettyimages</em></p>

Снимка: gettyimages

Успешните професионални инвеститори като Бъфет, Хауърд Маркс и Рей Далио не диверсифицират. Вместо това те инвестират в шепа компании, в които имат голямо доверие. Това е по-малко рисковано за тях, отколкото да инвестират в по-голям брой компании, в които имат по-малко доверие.

Да бъдеш търпелив при инвестирането е друг начин за контрол на риска. При равни други условия е по-добре да инвестирате на фондовия пазар, когато съотношението цена/печалба е 10, отколкото когато е 30.

За да бъдете финансово добре, трябва да отчитате не само инвестиционния риск. Ако все още работите и не сте финансово независими, вие също трябва да контролирате рисковете за човешкия си капитал - способността ви да изкарвате прехраната си.

Тъжният факт е, че повечето фирми фалират в рамките на 10 години. Технологиите може да направят вашите умения безполезни. Освен това болест, а не злополука, е най-честата причина за увреждане на работещите хора в напреднала възраст.

Осигуряването на достатъчна защита на доходите и застраховката срещу критични заболявания позволява да елиминирате рисковете за човешкия ви капитал. Инвестирането във вашите умения ви дава възможност да запазите способността си за генериране на доход. А получаването на съвети за бизнес планиране ви помага да вземате по-добри бизнес решения.

Дори закупуването на дом включва сравнително голяма степен на риск. Преминаването от наема към покупка означава, че поемате риска от текущите поддръжка и ремонт. Губите и паричните средства, необходими за финансиране на покупката и гъвкавостта, която те ви осигуряват. Също така рискувате да загубите пари, ако продадете в краткосрочен план, като се приспаднат трансакционните разходи. Съществува и риск от спадане на стойността на имота.

Най-големият риск от всички е да не можете да финансирате приличен начин на живот, след като спрете работа. Разходите за дом, образование или отглеждане на дете са нищо в сравнение с разходите за сигурно пенсиониране. Ако искате доход от 30 000 британски лири годишно на 65-годишна възраст, приемайки 10 000 паунда годишна държавна пенсия, то ще ви трябват около 833 000 лири, за да купите анюитет, обвързан с инфлацията, за да си осигурите останалите 20 000 паунда годишно.

Най-лесният начин да контролирате финансовите рискове е да контролирате ежедневните си разходи. Това означава, че ще имате повече свободни пари, които да спестите, докато работите, или да инвестирате в по-малко рисковано портфолио, или пък да имате нужда от по-малък пенсионен фонд.

В книгата си от 2009 г. „Спрете да действате като богаташ... и започнете да живеете като истински милионер” Томас Стенли описа разходните навици на хората с 1 милион долара или повече инвестиционни активи. Той открива, че 70 на сто от тях никога не са имали лодка, 64 на сто никога не са притежавали ваканционен дом, а най-често купуваната кола е била Toyota.

Ключът към добрите финансови резултати е контролирането, а не избягването на рисковете. Изработването на разумен финансов план може да ви помогне да вземете финансови решения в даден контекст и да поддържате курса, когато времената станат трудни.

Липсата на независимост, достойнство и свобода в напреднала възраст е истинският финансов риск.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 35 rate down comment 1
Mohave __
преди 4 години
"Пенсионерите инвеститори, които избягаха от фондовия пазар, след като видяха, че инвестиционният им портфейл спада с 50% през 2008/09 г., платиха много висока цена за пропуснатата възвръщаемост през последните 10 години."Способността на централните банки да докарват от същата доходност е със силно отрицателен знак .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още