IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Валутният съюз в центъра на европейския проект е незавършен

Еврозоната не трябва да чака нова криза, за да поправи недъзите си

09:11 | 27.10.19 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Сега би бил добър момент. Лагард, която следващия месец поема поста от Драги, знае от горчивия си опит какво се нуждае от поправяне в еврозоната. По някакъв начин Brexit също помага - както чрез изтъкване на разходите от разцеплението, така и чрез отстраняването на един противник на европейската интеграция. Бавният икономически растеж подчертава необходимостта от координирана фискална политика. А рязката промяна в търговската политика на САЩ - от насърчаване на глобалната търговия до нейното заглушаване - предизвиква европейските нации да се обединят и защитават своите интереси.

Естествено, препятствията изобилстват - особено в Германия, където политиците виждат каквото и да било движение към по-голямо споделяне на риска като анатема. Имайки предвид това, идващият президент на Европейската комисия, дългогодишният член на германския кабинет Урсула фон дер Лайен, е в по-добро положение от предшествениците си да направлява политиката на страната си.

Почти всички признават какво трябва да се направи. Ето основните елементи, заимствани от скорошно предложение на група френски и немски икономисти:

Завършване на банковия съюз. Въвеждане на взаимно застраховане на депозитите и заделяне на достатъчно публични средства за рекапитализиране на банките, когато е необходимо, така че хората да възприемат еврото, депозирано в Германия, като еквивалентно на еврото, депозирано в, да речем, Гърция или Италия. За да е сигурно, че с такива гаранции не се злоупотребява, банките трябва да работят с достатъчно капитал за абсорбиране на загуби и да ограничат инвестициите си в облигации на своите правителства. Трябва да се даде повече власт и независимост на субектите, отговорни за финансовата система - като Единния съвет за преструктуриране (на банки в затруднение) - така че европейските лидери да не трябва да свикват спешна среща на върха всеки път, когато банка изпитва проблеми.

Трябва да се споделят повече фискални рискове. Да се създаде стабилизационен фонд на еврозоната, който да събира вноски във времена на бум и да предоставя спешна помощ за членки, преживели тежки рецесии. За да се приложат разумни политики, трябва да се създаде независим съвет, който да установи ограничения на разходите, извън които правителствата ще трябва да финансират харчовете с по-рискови облигации, създавайки пазарен натиск, за да поддържат финансите си в ред. Най-накрая, трябва да се изгради механизъм за държавни банкрути, който автоматично налага загубите, за да се предотврати използването на публични средства от еврозоната за спасяване на частни кредитори (както се случи в Гърция).

Трябва да се разрушат бариерите пред свободното движение на капитали в Европа. Да се овласти Европейският орган за ценни книжа и пазари да хармонизира финансовите и  счетоводните  правила, както и тези за несъстоятелността, с цел насърчаване на хората да инвестират - и по този начин да диверсифицират риска - зад граница.

Без съмнение това е дълъг списък, особено за Европа, чиито народи и лидери страдат от умора от кризата. Независимо от това те трябва да се събудят. В следващата криза Лагард няма да може да направи сама това, което се изисква. По-добре правителствата да преодолеят тази мудност сега, отколкото по време на нова спешна ситуация, която може да тества оцеляването на европейския проект.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:17 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 1
Mit1
преди 4 години
Защо не вземеш да обясниш какво точно значи неправилно емитира евро и банкова грешка? Това са общи неща и не означават нищо за никога, ако не се обяснят. Твоето мнение няма никаква тежест, само дразни хората по този начин!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 4
Иван Митев
преди 4 години
Европейската централна банка неправилно емитира евро. Това е същественият причинител за възникване на актуални щети и кризи в еврозоната.Провалът на еврото ще е резултат от грешката на Европейската централна банка.Вариантите са:1. При запазване на банковата грешка: Европейската централна банка неправилно емитира евро е с нарастващи щети еврозоната.Еврозоната е жертва на грешката на Европейската централна банка. 2. Устойчивият просперитет на еврозоната е възможен, когато Европейската централна банка правилно емитира евро.Защо обществеността от еврозоната е съгласна със запазване на фатална банкова грешка (Европейската централна банка неправилно емитира евро), а е недоволна от нейни лоши последици?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
rooctcho
преди 4 години
Да го кажем с други думи, пълна интеграция. Това е може би истинската причина за Brexit, не им се харесва на англичаните че трябва да споделят заграбеното :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
Mohave __
преди 4 години
В този смисъл призивите за реформиране в настоящия момент са не само наивни , но и вредни за работещата икономика , която трябва да се прочисти посредством тежка криза .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
Mohave __
преди 4 години
"Еврозоната не трябва да чака нова криза, за да поправи недъзите си .... "Още преди 10 г. беше доказано , че дори кризите не оказват достатъчно натиск за реформи , камо ли безоблачното време . / Гърция беше в тежка криза , но не махна 13 и 14 заплати , не извъши приватизация въпреки обещанията и постигнати договори с международни институции . / Затова ЕЦБ на чело с М. Драги - подготви условията за още по- тежка криза , където да няма мърдане , а спасяващите да са безсилни .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още