IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вълшебни парични дървета ли са банките?

На практика има много ограничения по отношение създаването на пари от кредиторите

09:30 | 07.12.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: gettyimages</em></p>

Снимка: gettyimages

Ако банка създава пари чрез кредитиране, а кредитополучателят ги харчи веднага (което обикновено е случаят с ипотеките), тогава депозитът вероятно ще трябва да бъде преведен на лице в друга банка. За да може тази втора банка да приеме нов пасив (създаденият депозит), тя ще изисква някакъв актив от първата банка (резерви):

„... банката на купувача урежда отношенията си с банката на продавача, като прехвърля резерви. Това ще остави банката на купувача с по-малко резерви и повече заеми спрямо депозитите си отпреди. Това може да се окаже проблематично за банката, тъй като би увеличило риска, че тя няма да може да посрещне всички свои възможни тегления. На практика банките правят много такива заеми всеки ден. Така че, ако дадена банка финансира всички свои нови заеми по този начин, скоро ще остане без резерви.”

Така отделните банки създават пари, но резервите им ограничават възможностите за това. Новия приток на депозити обаче носи със себе си още резерви. Затова банките харчат огромно количество време и енергия за привличане на депозити чрез изграждане на клонове или чрез маркетинг. Ако бяха вълшебни парични дървета, защо трябваше да се притесняват? Банките наистина трябва да привличат клиенти, дори ако не е просто да прехвърлят средствата им директно на някой друг.

За да бъдем възможно най-справедливи към концепцията за вълшебното парично дърво, документът на АЦБ по-нататък изтъква, че въпреки това ограничение за отделните банки, банковата система като цяло все още може да създава пари по начин, реално неограничен от резервите, ако банките увеличат кредитирането едновременно. Може би има цяла вълшебна гора от парични дървета?

Отговорът пак е „не”. Много други фактори ограничават създаването на банкови пари и те също са споменати в документа на АЦБ. Един от тях е паричната политика (това, което АЦБ нарича "крайното ограничение"), която може да промени стимулите на търговските банки да отпускат заеми. Друг фактор е търсенето от домакинствата. Следва кредитният риск. Може да добавим и капиталовите изисквания - правилата, наложени от правителството, които обвързват общия обем на рисково претеглените активи с размера на банковия капитал (преди всичко собствения).

Вярно е, че банките могат да създават депозити, които работят като пари, чрез акта на кредитиране. Но представата за вълшебното парично дърво не само нарушава връзката между кредитополучателите и вложителите. Тя също така създава фалшиво впечатление, което омаловажава многото ограничения за начина, по който банките владеят създаването на пари.

Фактът, че банките несъмнено притежават власт, ни води до един последен аргумент. Концепцията за вълшебното парично дърво неизменно застъпва определена политическа позиция (която тук нито приемаме, нито отхвърляме). Тя е ориентирана около следкризисната антипатия към банките и призива за по-голяма държавна намеса.

Начинът, по който банките насочват кредитите - на кого и за какво - трябва да бъде строго контролиран. Към този въпрос може да се подходи чрез езика на кредитирането, а не на създаването на пари.

Въпреки че твърди, че пробива стената на остарялата икономическа ортодоксалност, банковата теория за вълшебното паричното дърво е също толкова подвеждаща, колкото и всяка доктрина, която тя се стреми да разсее.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:14 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 3
emilioner
преди 4 години
Рядко глупава статия и съждение като цяло.Едно действие на сатистиката я оборва като цяло.На всеки три месеца се публикува паричното предлагане и обръщение в дадена държава от независим статистически орган.Паричното предлагане включва парите, намиращи се в обръщение в двете им основни форми: налични пари - книжни пари и монети, безналични пари - пари по сметки.Канали на обръщението - това са пътищата на парите в обръщение след емитирането от Централната банка през оборотните каси на търговските банки, предприятия и учреждения към населението.Обемът на парите в обръщение се планира и управлява от БНБ. За анализа на обема и действието на паричната маса са разработени редица статистически показатели. Те са:всички налични пари извън резервите на банките;показател за парите в народно обръщение - всички пари в касите на обръщението (предприятията);показател за броя на кръгооборотите - той се определя от оборота на паричните знаци спрямо средния остатък на парите в народно обръщение.Ускоряването на обръщението дава възможност то да бъде обслужвано с по-малка маса от наличните пари. Икономия се постига чрез електронното разплащане.Край на цитата които изцяло оборва цялата идея и на без това безмислената статия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още