IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кризата може да започне от пазара на корпоративен дълг

Броят на компаниите, чиито разходи за лихви надвишават годишните им печалби, достигна ниво, невиждано след световната финансова криза

08:12 | 16.12.19 г. 5
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: gettyimages</em></p>

Снимка: gettyimages

В повечето филми за зомбита те все пак могат да бъдат убивани. Много компании могат да имат ужасен край, ако маржовете на печалба попаднат под допълнителен натиск поради търговски конфликт и общото глобално икономическо забавяне. Качеството на корпоративния кредит се влошава от десетилетия. През 90-те години средният рейтинг на агенцията S&P Global беше твърдо инвестиционен. Сега е само една степен над неинвестиционния.

Това представлява голяма грижа за здравето на борсите. Евентуален икономически спад увеличава перспективата за внезапна, драматична каскада от рейтингови понижения. Много големи инвеститори са ограничени да държат дълг само от инвестиционния клас, което означава, че ще трябва да продават вложенията си, които спаднат под него. Това би причинило сериозни разпродажби на сравнително неликвидния пазар на облигации с висока доходност, тъй като останалите купувачи ще се борят да поемат допълнителното предлагане.

Размиването на традиционните защити за инвеститорите прави внезапната криза още по-вероятна. През 2011 г. почти всички европейски корпоративни заеми бяха емитирани с твърди клаузи - минимални финансови прагове, които гарантират, че компанията ще може да изпълни задълженията си. Сега повече от 80 на сто от дълга, издаван от най-големите компании, се класифицира като „безклаузен“, предлагайки незначителна защита на кредиторите.

Тези, които инвестират в проблемни активи и специални ситуации, обръщат голямо внимание на факта, че 6 процента от европейските облигации с неинвестиционен рейтинг се търгуват на „проблемни“ нива, т.е. повече от 10 процентни пункта над доходността по държавните облигации, според Deutsche Bank. Съотношението бе едва 3% преди година. Подобно е положението в САЩ, където 9,3 на сто от книжата в базовия индекс на облигациите с висока доходност се търгуват на нивото на проблемните активи, спрямо 3,5 на сто през септември 2018 г.

В противовес на това повечето инвеститори в облигации изглеждат самодоволни. Средната доходност за облигация с неинвестиционен рейтинг в Европа е едва 3,1 на сто спрямо 1,9% преди година. Средната стойност за последните 20 години е много по-висока - 8,5 на сто.

Интервенциите на централните банки подпомогнаха корпоративния сектор през по-голямата част от последното десетилетие и може да продължат да го правят, докато инфлацията започне да нараства. Междувременно, разхлабването на фискалната политика и отслабването на търговското напрежение могат да стимулират печалбите.

Но когато един бизнес цикъл е в напреднал стадий като сегашния, шансовете за спад се увеличават. Има признаци, че кризата може да започне на пазара на корпоративен дълг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 7 rate down comment 1
studioaa
преди 4 години
Ами то едно минимум 20% от компаниите в DAX и САС40 са зомбита... Всичките немски б***нки с активи над 100 милиарда евро са зомбита, да не говорим за зомбитата в енергетиката като RWE и даже в стоманопреработката и химическата промишленост... Ние трябва да се притесняваме от огромна б***нкова криза и паника в Германия, защото натам тръгват нещата и немския бизнес се финансира предимно чрез банките, а не чрез капиталовите пазари както е в САЩ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 24 rate down comment 1
mrynmryn
преди 4 години
Чукча писател, не читател.Иначе имам чувството, че ако вдигнат лихвите за компании с 1% и половината ще се издавят, а в статията пак са замесени двама от обичайните заподозрени - Гърция и Италия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 21 rate down comment 6
troika
преди 4 години
Какво общо има написното от някоя си, което цитираш с евентуална криза започваща с корпоративния дълг, неразбирам? Не ме интересуват украинските и руски проблеми, не ми ги навирай в тази статия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 16
дядя Вова
преди 4 години
Кризата може да започне от пазара на корпоративен дълг Заради шмекерите. Ето ви един шмекерски сценарий, подобен на този, който ще види светът:"За това, че Украйна ще въведе Европейската енергийна харта на собствената си територия, Киев отдавна се закле пред Брюксел.И срокът бе назован до 2020 г. Тоест, преди новогодишните празници в Украйна трябва да се появи напълно нова компания-оператор на украинската система за пренос на газ и всички мощности на УГТС трябва да бъдат разпределени на търг между желаещите да използват нейните услуги. Подялбата на тръбите от участниците в търга вече ще трябва да се провежда веднъж годишно, точно преди католическото Рождество.За да могат европейците, заминавайки за коледните и новогодишните празници, вече да знаят кога и колко газ ще получат през Украйна.Да, всичко това украиците са обещали на Европа. Типично в техен стил, те започнали да увъртат, да разтягат сроковете, да шикалкавят, срамна история, но напълно типична за тях, защото разбрали, че с въвеждането на търговете вече няма да е необходимо транзитно споразумение с Русия- европейците ще си подадат офертите на търговете, кой от колко газ има нужда, а Газпром ще доставя гориво в съответствие с тези оферти.И край. При подобна система няма никаква нужда от транзитно споразумение с Украйна.Така всички напъни на Украйна (за някакъв едва ли не ВЕЧЕН договор с Русия) с трясък рухнаха на пода.Тук следва поредното НО (що се отнася до Украйна):Зеленски подписа Европейската енергийна харта едва в началото на тази седмица, а срокът за подаване на заявките за търг за европейците изтече.Аукционът беше в петък, 13-ти. Това беше последният ден. Киев нямаше време да подготви търга. Затова Европа разпери ръце и каза: ок, щом не искате, не искате и сега се подготвя да блокира украинската тръба!Це!А първите от европейците, които обявиха пълна загуба на интерес към украинския транзит, разбира се, бяха най-добрите приятели на украинците поляците. Те имали достатъчно. Украйна можела да ходи в гората, тя вече не била необходима.Це!Сега Украйна има последeн шанс да съхрани транзита да сключи споразумението при условията на Газпром, тоест за една година, а не за 30 както се тръшкаше Зеленски пред Путин на срещата на нормандската четворка в Париж. Не че Путин отстъпи, но Зе се претръшка.Такъв фактически погром и дори разгром, скоро не е имало на световната арена да станеш пълен валат в резултат на собствените си шмекерувания.С настъпващата Нова година, драги читатели!...Петя Паликрушева"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още