IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американската икономика трябва да се отдели съзнателно

САЩ се нуждаят от по-последователна национална икономическа стратегия в свят, в който държавният капитализъм е във възход

15:54 | 13.12.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Може да се спори за ефикасността на митата, но все повече се приема за даденост, че САЩ се нуждаят от по-последователна национална икономическа стратегия в свят, в който държавният капитализъм е във възход. Въпросът е как тя да се постигне. И тук вътрешните противоречия в американската система на ненамеса в свободния пазар започват да се превръщат в проблем.

Комисията към СВО, която изготви доклада за национална иновационна стратегия, се състои най-вече от представители на частния сектор от областта на финансите, технологиите и консултациите (включително топ служители в Alphabet, Apple, Facebook, както и Breyer Capital, Greylock и McKinsey). Има академични участници, като Лора Тайсън от Бъркли, ръководител на Икономическия съвет при Бил Клинтън, която отдавна настоява за индустриална политика, и генералът в пенсия Уилям Макрейвън, сега в Тексаския университет.

В комисията няма, обаче, членове от публичния сектор, въпреки че докладът е най-вече за това какво трябва да прави правителството - препоръките включват повече федерална подкрепа за научноизследователска и развойна дейност, промени в имиграционната политика за привличане на квалифицирани мигранти и по-голям процент от разходите на федералните агенции и военните, насочени към технологична интеграция.

Това отразява не само неспособността на настоящата американска администрация. То отразява разликата между това, което частният сектор иска от правителството, и това, което е готов да даде за подкрепа на публичния сектор. Ще спрат ли Apple, Alphabet и Facebook да изнасят печалбите си в чужбина? Ще вложат ли част от това, което репатрират в нещо различно от обратното изкупване на акции? Дали Силициевата долина и Уолстрийт ще преквалифицират безплатно милионите недозаети милениали? Как можем да преминем от 40-годишното мислене от гледна точка на страната на предлагането, което облагодетелства мултинационалните компании, към нещо, което по-добре подкрепя местните икономики и работниците? Това са големите въпроси без отговор.

За да бъдем справедливи, някои фирми и търговски групи предоставиха ресурси за сближаване между публичния и частния сектор, и по-специално преподаватели и създатели на работни места (могат да се изтъкнат усилията на училищата P-tech на IBM и Кръглата бизнес маса относно професионалното обучение).

Но ако Америка ще се конкурира с държавна икономика като Китай в дигиталната ера - такава, която изглежда поддържа динамиката на абсолютния победител – тя ще се нуждае от по-големи промени, движени от публичния сектор. За да ги постигне, ще има нужда и от промени в данъчната политика, които да позволят на правителството да обхване и пренасочи повече от богатството, създадено от частния сектор.

Това е послание, което бизнесът не обича да чува. Но както и самото отделяне, то е на път.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:35 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още