IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да реформираме днешния нечестен капитализъм?

Трябва да се справим с отслабената конкуренция, слабия растеж на производителността, голямото неравенство и деградиралата демокрация

08:40 | 09.12.19 г. 14
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

През последното десетилетие Amazon, Apple, Facebook, Google и Microsoft заедно са осъществили над 400 придобивания в световен мащаб. Доминиращите компании не трябва да могат да закупуват потенциални конкуренти по свое усмотрение. Подобна пазарна и политическа сила е неприемлива. Подобряването на политиката за конкуренцията трябва да започне от допускането, че сливанията и придобиванията трябва да бъдат правилно обосновани.

Второ, финансите. Един от най-поразителните изводи на проф. Филипон е, че цената на финансовото посредничество в САЩ не е спаднала през последните 140 години, въпреки технологичния напредък. Този застой в разходите, уви, не означава финансова стабилност. Има също така доказателства, че сега просто има твърде много кредит и дълг. И тук съществуват радикални решения: да се повишат значително капиталовите изисквания за банковите посредници, като същевременно се намалят нормативните интервенции; и най-важното, елиминиране на данъчното приспадане на лихвите, за да се постави дълговото финансиране наравно с това чрез акции.

Трето, корпорациите. Акционерното дружество с ограничена отговорност беше страхотно изобретение, но също така е силно привилегирована организация. Тесният фокус върху максимизиране на стойността за акционерите изостри лошите странични ефекти. Както докладът на Британската академия „Принципи за целенасочен бизнес“ твърди, „целта на бизнеса е да решава проблемите на хората и планетата печелившо, а не да печели от причиняване на проблеми“. Това е очевидно. Освен това е безнадеждно да разчитаме само на регулацията да ни спаси от последствията на късогледото бизнес поведение, особено когато бизнесът използва огромните си ресурси за лобиране. Американската Кръгла бизнес маса призна това. Нужни са ни нови закони, за да се извършат необходимите промени.

Четвърто, неравенството. Както предупреждава Аристотел, отвъд определена точка неравенството е разяждащо. То прави политиката далеч по-откъслечна, подкопава социалната мобилност, отслабва съвкупното търсене и забавя икономическия растеж. Хедър Буши разказва за всичко това с убедителни подробности. За справяне с неравенството ще е необходима комбинация от политики: проактивна политика в областта на конкуренцията; атаки срещу избягването и укриването на данъци; по-справедливо споделяне на данъчната тежест, отколкото то е сега в много демокрации; повече разходи за образование, особено за най-малките; и активни политики на пазара на труда, съчетани с прилични минимални заплати и данъчни кредити. САЩ имат слабо участие на работната сила сред хората в активна възраст, въпреки нерегламентираните пазари на труда и минималната социална държава. Възможно е да имаме далеч по-добри резултати.

И накрая, демокрациите се нуждаят от обновяване. Вероятно най-важните притеснения са за ролята на парите в политиката и начина, по който работят медиите. Парите купуват политиците. Това е плутокрация, а не демокрация. Зловредното въздействие на фалшивите новини (които са обратното на това, което смята американският президент) също е ясно. Имаме нужда от публично финансиране на партиите, пълна прозрачност на частното финансиране, както и далеч по-широко използване на консултативните форуми.

Без политическа реформа малко от онова, от което се нуждаем, ще се случи. Ако нещата останат такива, каквито са, икономическото и политическо положение вероятно ще се влошава, докато нашата система на демократичен капитализъм се разпадне изцяло или частично. Каузата в такъв случай е голяма. Такава е и спешността. Не трябва да приемаме статуквото. То не работи и трябва да се промени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 4 години
нали за това го питам, бе тъъъп !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 2
Grosss
преди 4 години
Бъфет на всичко отгоре е 90 годишен дядка пенсионер ,държавата да муостави 10 млрд да си доживурка а другите 78 млд да му ги приберат икато благодарност да му вдигнат паметник като пукне като човек допринесълза общото благо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 2
Grosss
преди 4 години
За какво му са на Безос 160 млр долара или на Бъфет 88 млрд,по 1млрдгодишно да харчат пак няма да им стигне 1 човешки живот а САЩ сазатънали в дългове и се чудят как да се оправят,не е нормално човешката лакомия да няма лимит.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 2
Бидонойл
преди 4 години
Ако под реформиране имаш предвид национализиране, значи под "реформиран капитализъм" разбираш социализъм. Колко пъти трябва да повторим една грешка, докато разберем че е грешка?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 3
Grosss
преди 4 години
Може да бъде реформиран като се национализират от 50-80% от богатсватана най-богатите мултимилиардери.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 3
Local_Person
преди 4 години
Само не с 1000 регулации, Социализъм-Комунизъм.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 3
pinoccio
преди 4 години
а ти защо реши, че е изкуствено наложена ? той я вижда като естествена тенденция ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 2
khao
преди 4 години
а защо реши че това е естествена тенденция ? аз е виждам като изкуствено наложена ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 3
ДХДО
преди 4 години
Трябва да се справим с отслабената конкуренция, ... ===Ами ако разглеждаме конкуренцията на полето на наемния труд, не виждам по какви критерии може да бъде определена, като отслабена?! Особено след разпадането на соц-блока, премахването на редица пречки пред трудовата мобилност и ръста на работата он-лайн, по-скоро конкуренцията в тази сфера се намира на някакъв исторически екстремум ... и хората, които най-много губят от този процес, започнаха да опитват политики на ограничаване на конкуренцията, справка натиска за поръчки и разходи (напр.по линия на нато) + протекционистките маневри на Тръмп, целящи рехабилитация на американската индустрия и работни места за американците, а не за азиатците ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 6
Бидонойл
преди 4 години
В момента законът не прави разлика между едър, среден и малък бизнес, поради което тенденцията е към окрупняване с цел намаляване на разходите. Но това лесно може да бъде променено, ако се предвиди възможност по-малките да ползват различни облекчения: по-ниски данъци, облекчени регулации, опростено счетоводство. Това до голяма степен ще компенсира предимствата произтичащи от мащаба и ще повиши конкуренцията на пазара.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още