IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговската сделка между САЩ и Китай - взаимно примирие

Американците платиха висока икономическа цена с надеждата, че Пекин ще се държи по-добре в бъдеще

09:30 | 19.01.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Стратегията на президента също така нанесе много икономически вреди – със сигурност на Китай, но и на световната промишленост и САЩ. Митата и отговорът, който те предизвикаха от страна на Китай бяха данък върху американските потребители и компаниите, които използват китайски стоки.

Производителите, които разчитат на китайския внос, са глобално по-малко конкурентни. Онези, които правят голям бизнес в Китай, също бяха засегнати. Ford отчете 26% спад на продажбите в Китай през миналата година, а тези на GM се понижиха с 15%. Китай е техният най-голям чуждестранен пазар. Миналата есен Boeing се оплака, че Китай забавя покупките на самолети заради търговското напрежение.

Съветникът по търговията на Белия дом Питър Наваро настоява, че тези мита не са навредили на американците, но проучванията показват, че щатските фирми и потребители поеха разходите. Щетите за производителите бяха особено тежки в Пенсилвания, Охайо и Уисконсин. Ответните мита на Пекин удариха също американските фермери, на които президентът изплати 25 милиарда долара субсидии от данъкоплатците като политическа компенсация.

Митническата война доведе до спад на бизнес инвестициите, като проучване на Федералния резерв показа, че търговската несигурност намалява ръста на БВП на САЩ с около един процентен пункт. Някои казват, че това е цена, която си струва да се плати. Но е просто неверно да се твърди, че търговските войни на президента са безплатни. Американците платиха висока икономическа цена с надеждата, че Китай ще се държи по-добре в бъдеще в резултат на тази сделка.

Тръмп по същество призна това, когато се съгласи на тази първа фаза от сделката, защото неговите съветници, поддържащи свободния пазар, правилно го убедиха, че се нуждае от търговски облекчения през тази изборна година. Първата фаза намалява наполовина 15%-те мита, наложени през септември върху внос за 120 милиарда долара. Повечето от тези стоки са потребителски продукти, включително детско облекло, литиево-йонни батерии и друга електроника, които САЩ внасят основно от Китай.

Президентът казва, че разговорите от втората фаза ще започнат скоро, но не очаквайте нищо преди изборите. В най-добрия случай тази първоначална сделка означава спокойна търговска обстановка в продължение на година или две, спазване на ангажиментите от страна на Китай, прибиране на митническия меч от Тръмп и евентуално той или неговият наследник в Белия дом да могат да преминат към по-острите въпроси за китайските субсидии за държавните индустрии и високотехнологичния протекционизъм през 2021 или 2022 година.

Първата фаза от търговската сделка с Пекин представлява напредък, но икономическата и политическа конкуренция между САЩ и Китай ще продължи десетилетия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още