IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо ЕС е уязвим на дипломатическо изнудване?

Държавите от съюза поддържат излишъци по текущите си сметки спрямо останалия свят, като точно това ги излага на атаки

11:33 | 22.01.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: ЕРА</em></p>

Снимка: ЕРА

Ако Европа имаше своя съвременен Метерних, той щеше да започне от справяне първо с тази конкретна уязвимост: да се спре зависимостта от експортните излишъци, за да се прекрати изнудването. И след това да се използват съществуващите инструменти на политиката като еврото, търговията и политиката в областта на конкуренцията за извличане на максимална печалба.

Летаргичната външнополитическа общност на ЕС все още не е проумяла реалността, че живеем в свят, в който таргетираните икономически санкции са се превърнали в предпочитано оръжие в международната дипломация - продължаване на дипломацията с други средства.

И така, какви са шансовете ЕС да се заеме с дипломатическата си слабост? Съюзът би могъл да се възползва повече от Йосеп Борел, върховният му представител за външната политика. Но когато в средата на януари Великобритания, Франция и Германия решиха да задействат механизма за уреждане на спорове в ядрената сделка с Иран, те действаха по обичайния междуправителствен начин.

В интервю за Financial Times германският канцлер Ангела Меркел оприличи ЕС на застрахователна полица. Но как може да се изплати тази застраховка? По време на кризата в еврозоната Европейската централна банка разполагаше със средства да действа като гарантьор. Светът на външната политика не познава еквивалент.

Външната политика на ЕС постигна някои ограничени успехи през последното десетилетие. Един от тях беше координирането на санкциите срещу Русия след анексията на Крим. Но успехът на тази политика зависеше критично от подкрепата на администрацията на Обама.

Същото важеше и за иранската ядрена сделка. ЕС изигра решаваща роля в съвместния цялостен план за действие през 2015 г. Но когато президентът Доналд Тръмп се оттегли от споразумението през 2018 г., сделката беше обречена. Германия, Франция и Великобритания заявиха, че решението им да се позоват на арбитражната процедура е било с цел да спасят сделката. В действителност това беше упражнение за запазване на лице.

Многопосочният натиск спрямо външната политика на ЕС няма да има незабавен ефект върху живота в блока в краткосрочен план. Но за определен период от време бих очаквал ЕС да бъде изложен на риск да се превърне в поле за сблъсък на интереси между САЩ, Китай и Русия. ЕС прогресивно ще стане по-малко ефективен в защитата на своите собствени интереси и ценности.

Това, в което съм абсолютно сигурен, е, че след 10 години някой ще ни каже, че външната политика на ЕС е стигнала много по-далеч от това, което сме смятали за възможно през 2020 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 11 rate down comment 0
Mohave __
преди 4 години
Това е все едно да се каже , че човек не трябва да получава голяма заплата , защото свиква с нея и е много чувствителен на понижение . Вярно е , че парите не са за всеки и могат да погубят мнозина .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 3
дядя Вова
преди 4 години
"Държавите от съюза поддържат излишъци по текущите си сметки спрямо останалия свят, като точно това ги излага на атаки"Пеше, не ядем доматите с колците бе брат!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още