IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговците на петрол се ориентират към ВЕИ индустрията

Предизвикателството е голямо, защото и без това печалбите на дружествата са се свили поради засилената конкуренция и други фактори, а ВЕИ проектите са малко

16:10 | 15.02.20 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Vitol и базираната в Женева Mercuria вече има екипи за енергийния сектор, но други компании едва сега започват. През ноември Trafigura отвори първото си бюро за търговия с електроенергия и възобновяеми енергийни източници, а през януари Gunvor Group стартира търговия с електроенергия със специализирано бюро в Лондон.

"Енергийната индустрия има сходства с начина на работа на петролната промишленост, включително регионалните дислокации, за които търговците помагат, като ги запълват“, коментира главният изпълнителен директор на Trafigura Джеръми Уиър пред Ройтерс в Давос.

Той каза също, че доставките представляват 89% от въглеродните емисии на Trafigura и че по-широката индустрия ще трябва да определи еталон за проследяване на този въглероден отпечатък.

Vitol създаде вътрешна работна група за проучване на новите технологии за възобновяема енергия и начините, по които бизнесът може да участва в икономика с по-ниски въглеродни емисии. Фирмата е отпуснала 300 милиона долара за инвестиции във възобновяеми източници, като вече са алокирани 200 милиона долара. Отделно компанията е създала капацитет за слънчева централа в САЩ и има голям проект за вятърна централа в Украйна чрез съвместното предприятие VLC Renewables. Вятърната централа ще произвежда 500 MW мощност и когато бъде завършена, ще бъде сред първите пет най-големи вятърни генератори.

Vitol е част от проекта Humber Zero във Великобритания за превръщането на устието на река Хъмбър в първия нулев въглероден клъстер до 2040 г., включително и с производство на син водород. Планът чака одобрение от правителството.

Vitol инвестира и в няколко стартиращи фирми, включително фирми, които превръщат въглищата и пластмасовите отпадъци в гориво. В Айдахо тя е инвестирала в „биологичен копач“ на кравешки тор, който произвежда 700 000 кубически фута био метан на ден.

Миннодобивната и търговска компания Glencore е ограничила производството на въглища и намалява производството на дизел в някои от отдалечените си мини чрез използване на водноелектрическа енергия, вятър и електрически превозни средства. Trafigura и Glencore се фокусират върху съставните елементи на батериите за електрически автомобили. Trafigura в тази връзка инвестира във финландската минна компания Terrafame за производство на никел и кобалт.

Базираната в Женева група Gunvor планира да инвестира стотици милиони за намаляване на изгорелите газове в трите си европейски рафинерии и да добави агрегат за биогорива в една от своите рафинерии, която ще използва излишъка от водород. Биогоривата ще бъдат в центъра на вниманието й, след като през тази година компанията купи две испански централи, които превръщат отработените масла, като готварско масло, в биогориво.

“Преходът към зелена енергия ще бъде по-труден и по-дълъг, отколкото хората мислят", казва изпълнителният директор на Gunvor Торбьорн Торнквист пред Ройтерс. Търсенето на петрол нараства, въпреки че процентът му в енергийния микс ще намалее, посочва още той.

„Газът трябва да замести въглищата. Половината емисии ще отпаднат точно така. Отстъпихме от търговията с въглища по търговски причини, но сега няма да се върнем към нея заради убежденията си“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още