IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Наближава ли краят на бичия пазар?

Той е стар, но с бавен пулс, което може би подпомага дълголетието му

08:15 | 04.03.20 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

По подобен начин трябва да избягваме това психологическо пристрастие, когато решаваме дали да продадем акция. Решението трябва да се основава на днешните доказателства, а не на това дали човек е реализирал печалба (лош навик, известен на пазара като отрязване на цветчетата на маргаритките), или загуба (нещо, което повечето от нас са много склонни да не предприемат, колкото и да са силни доказателствата).

И накрая, гледането назад е безполезно по друг начин. Има някои хора, които далеч не са предпазливи. Те виждат ръста през последните 10 години и просто го екстраполират напред с още 10. Това е равносилно на безумие, смята Едилстън.

Затова нека се съсредоточим върху днешния ден. Бичият пазар разчита на своето корпоративно сърце, като нещата, които поддържат сърдечния му ритъм, са паричният поток и растежът. Много компании продължават да отчитат стабилни увеличения на паричните потоци на годишна база, особено американските фирми и технологичните акции.

Краят на много бичи пазари се предшества от пазарна еуфория – учестени сърдечни удари, докато бикът не се изхаби. Все още има малко доказателства за това. Видяхме някои съмнителни IPO-та, но малко признаци за непремерени сливания и придобивания, които белязаха бума при поглъщанията в края на 80-те години, когато от директорските бордове по света бликаше повече тестостерон, отколкото разум, посочва той в анализа си.

Въпреки че глобалният пазар на акции достигна нови върхове, той не надхвърли предишните съотношения спрямо паричните потоци. Най-добрата илюстрация за това е дивидентната доходност. Тя се изплаща в реални пари, така че е по-точно отражение на рентабилността от съотношението цена/печалба на акция (P/E). Счетоводната печалба се манипулира лесно в отчетите на компаниите, които често се нуждаят от детайлно вглеждане.

Дивидентната доходност в средата на февруари е около 1,8 на сто в САЩ и Япония, 4,4 на сто във Великобритания и 3,4 на сто в Европа, показват данните на Refinitiv. Те сочат, че акциите все още предлагат стойност, както и потенциал за растеж в сравнение с облигациите или кеша: 10-годишните ДЦК във Великобритания в момента носят 0,6 на сто годишна доходност до падежа.

Ако искате да разберете какво ще разруши сегашния бичи пазар, погледнете към фактори различни от възрастта му. Потенциалните матадори включват централните банки, които могат да реагират прекомерно на признаци на инфлация (обикновено след продължителен период на недостатъчни действия), пише още в анализа.

Помислете също за това, което икономистите обичат да наричат ​​„екзогенни шокове“. Коронавирусът може да се впише в тази категория. Лесно е да настъпи свръх реакция, на каквато пазарите са склонни, но те също могат да бъдат забележимо устойчиви и по-често се възстановяват бързо. Надяваме се след 20 години трудно да забелезваме на графиките ефекта от вируса върху глобалните пазарни индекси, посочва Едилстън.

Междувременно, след като не можем да прогнозираме събитията, можем да се подготвим. Ето защо инвеститорите се диверсифицират и не се оставят прекалено изложени на шепа акции, един регион или клас активи. Ето защо ние насърчаваме хората да влагат редовно пари на пазарите, за да се възползват от спадовете, а не да залагат къщата си при пиковете, казва още той.

Смятаме, че това е разумно управление на инвестициите, което инвеститорите трябва да практикуват на всеки етап от цикъла, в който се намираме - или без значение колко е стар бичият пазар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 7 rate down comment 4
studioaa
преди 4 години
Индексите и инвестициите в тях са абсолютна измама - никога не бих вложил и 1$ в тях. Идеята да се купуват някакви акции без значение от цената им и да се разчита на печатане на пари/инфлация за да се получи доходност сама по себе си е безумна - това по нищо не се различава от схема на Понци... На пръв поглед може би изглежда че е лесно да "биеш" пазара, но това изобщо не е така защото цената на всяка акция дори и скочи винаги се връща обратно надолу към средната си стойност исторически за по-дълъг период от време... Според мен в портфейла се сериозен инвеститор никога не трябва да има повече 10-15 вида акции, просто защото няма достатъчно време и възможности да се проучи детайлно всяка една от тях и купуването на сляпо винаги излиза соленко...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 4
Solar Power
преди 4 години
Така,е затова трябва да се подходи по рисково ако не си навършил 60 години. Тоест можеш спокойно да подбереш топ10-20 топ10-20 акции от америка и да заложиш на тях. Със сигурност ще направиш доста проценти над тези в статията.... приближавайки се към пенсиониране препоръчвам да изместваш портфейла към индекси просто защото няма да имаш време да чакаш корекция от примерно 10 години...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 3
studioaa
преди 4 години
Ако някой беше инвестирал 1000 британски лири в глобални акции при неговото начало на 9 март 2009 г., сега би имал 4 302 паунда при годишен темп на растеж от 14,2 на сто, според данните на MSCI.Това нещо си е чиста 100% лъжа. Приходите от бичия пазар се мерят от върха на предишния такъв, а не от дъното понеже е абсолютно невъзможно да се уцели точно дъното. Реалистично средностатистическият инвеститор , който е вложил 1000 паунда в DJIA (14 000 през 2007) сега има 1920 паунда и е имал най-много около 2100 паунда. Тези глупости на пропагандаторите като мумията John Bogle не спяхме се спряхме да ги слушаме вече не помня колко години...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 2
studioaa
преди 4 години
Не съм доволен, нито едно споменаване в цялата статия за предстоящия мечи пазар. Явно за Wall Street когато бичият пазар завърши акциите си стоят където са били в края му до началото на следващия и никога няма разпродажби и спадове явно... Явно малко е бил боят от 2007-2008 и някому трябва да се припомни суровата действителност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още