IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ако не беше коронавирусът, нещо друго щеше да доведе кризата

Пандемията разкри уязвимостите на структурно нестабилната финансова и икономическа система

08:10 | 07.04.20 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Успоредно с това инвеститорите се насочиха към непублични пазари и нелистнати ценни книжа, които е трудно да се оценят или да се превърнат в пари при неблагоприятна пазарна среда. Фодовете с ограничения върху обратното изупуване на дялове, самите спрени изкупувания и загрижеността за точността на пазарните оценки винаги щяха да създават проблеми при финансови смущения.

Накрая, през последното десетилетие повечето икономически участници не изградиха достатъчно буфери срещу шокове.

Корпорациите, убедени, че могат да получат достъп до евтин капитал при желание, намалиха акционерния капитал и увеличиха рефинансиращия риск. Домакинствата понижиха спестяванията си и изпаднаха в дългове с цел потребление и закупуване на жилища. В случая на икономически слабите това се усложняваше от ниския растеж на заплатите, липсата на сигурност за заетостта и неравенството. В САЩ Федералният резерв установи, че мнозина биха имали проблем да съберат 400 долара при неотложна нужда.

Правителствените и централните банки постепенно ерозираха резервите и амунициите си, което ги остави с ограничени възможности да се справят с голяма криза.

Дори разпространението на Covid-19 отразява липсата на готовност. Като се има предвид продължителната история на болестотворни патогени - от SARS до Ебола, държавите трябваше да очакват някаква глобална пандемия рано или късно. Техните борби за справяне сега отразяват липсата на състоятелна здравна политика, както и намалените разходи за здравеопазаване поради разнообразни политики на строги икономии и приватизация.

Инвеститорите, които очакват бързо възстановяване, се опитват да предугадят пазарите и да хванат падащи ножове. Справянето с тези дълбоко вкоренени системни дефекти ще изисква време.

Като се има предвид състоянието на публичните финанси, е малко вероятно правителствата, особено силно задлъжнелите, да успеят да запазят нивото на подкрепа, необходимо за поддържане на икономиките в пълна блокада с месеци. Намаляването на задлъжнялостта и изчистването на финансовите излишъци ще бъде бавно и може да не е възможно, дори ако се намери воля за справяне със задачата.

Дългосрочните щети ще бъдат големи. Хистерезисът се отнася до ефекти, които продължават след отстраняване на първоначалните им причинители. Настоящата криза ще засили трайната финансова и икономическа слабост, структурните вреди за промишлеността, заетостта и публичните финанси, а и ще промени нагласите за спестявания и потребление по начин, който е трудно предвидим. Кризата с Covid-19 вероятно ще отмине не след дълго, но на нашата крехка икономическа и финансова система ще й отнеме повече време, за да се възстанови.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:21 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 7 rate down comment 0
v_tin
преди 4 години
Някакви коментари по статията от "умниците" под мен. За мен истината е някъде по средата, наистина криза щеше да има- кога- никой не знае. За така наречената пандемия- прекалено е далеч този грип от пандемия- вижте определението на световната здравна организация за пандемия, правителствата сами натискат да намалят икономическата активност и да предизвикат криза. В Бг доколкото разбирам им се удава това нещо, на други места - не става, не искат да се разболяват и да ***. Но това не пречи на медиите да нагнетяват напрежение. Специално за Бг сутрешните " военни" сводки би трябвало да започват така- през изминалото денонощие се разболяха 2 души и бяха съкратени 2000 работни места
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 0
mrynmryn
преди 4 години
Вчера в магазина един говореше, как България нарочно удължавала извънредното положение, защото правителството искали хората да останат без работа. Случайно да не си бил ти?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 7
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Все едно тракторист говори за комети...намери си по-добре друго занимание, приятелски съвет.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 4
mick
преди 4 години
Великите сили имаха нужда от нещо като война.. е дойде във вид на пандемия. Сега ще направят дългове/дето сами си ги уж плащат, т.е. само на хартия ще ги има/, но пък ще задължат останалите държави до гроб почти. Ще им приватизират ресурсите, разбирай - ще станат собственост на правилните хора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още