IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на борбата със сегашната криза ще се усеща с години

Ще трябва да се адаптираме към свят с повече дълг, по-малко глобализация и по-голяма дигитализация

09:15 | 02.05.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Много зависи от неотдавнашните действия на централните банки, които изкупуват държавен и корпоративен дълг с бързи темпове. Някои от пакетите за подкрепа на бизнеса, обявени през последните седмици, ще натежат сериозно на балансите в публичния сектор, което ще ограничи допълнително икономическия растеж. Централните банки ще направят всичко възможно да облекчат дълговите натоварвания чрез програми за закупуване на активи и ниски лихви.

Балансите на Федералния резерв на САЩ и Европейската централна банка понастоящем надхвърлят съответно 6 трлн. долара и 5 трлн. евро. Това е еквивалентно на около 13% от световната икономика, според Unigestion. Очаквайте този дял да се разшири още повече, тъй като регулаторите поддържат ниски разходите за заемане на задлъжнелите държави и компании за дълъг период, за да позволят на растежа да се върне.

Надеждата е, че евентуалното и продължително възстановяване на икономическата активност ще облекчи тежестта на дълга с времето. Както се видя след последната финансова криза, пораждането на стабилно възстановяване, включващо повишаване на потребителските цени, е трудно, когато дълговете и демографията вече са предизвикателство. По-голямото присъствие на централните банки на пазарите също ограничава усилията за нормализиране на политиката, като се има предвид чувствителността на цените на активите към дори малко повишение на дългосрочните лихвени проценти.

Стивън Блиц, икономист от TS Lombard, смята, че гигантските дефлационни сили на технологичния напредък и застаряващите общества ще се засилят, компенсирайки разхлабената парична политика и по-високите цени, които ще настъпят в резултат на деглобализацията.

Това би трябвало да насърчи инвеститорите да купуват акциите на компании, които бързо се разширяват и имат ценова сила за своите стоки и услуги на фона на по-бавния икономически растеж.

Джеймс Полсън, главен инвестиционен стратег в The Leuthold Group, казва, че най-вероятният сценарий е „поредно икономическо възстановяване със слаб растеж“, задържано от фактори като слабата демография. „Това трябва да поддържа популярността на защитния характер на акциите на растежа“, добавя той.

Комбинацията от разширени програми за изкупуване на облигации и по-големи фискални разходи помогна за смекчаването на ударната вълна от коронавируса върху глобалната икономика. Инвеститорите засега могат да дишат малко по-леко, но погледът отвъд пандемията е труден.

Перспективата за по-задлъжняла финансова система с нарастващи изкривявания, които насърчават пазарното и секторно стадно поведение, е малко вероятно да доведе до истински и мощен икономически подем.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още