IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експортната ДНК на китайската икономика сега е нейният основен минус

Най-силната азиатска икономика може да се превърне в еталон за излизане от криза, но само ако не прибегне до масовите стимули, с които се спаси през 2008 г.

22:28 | 04.05.20 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Финансовите пазари, които трябва да бъдат ясни индикатори за перспективите за реалната икономика, предполагат, че Китай е на правилен път.

Основният борсов показател в Шанхай се понижи с около 13% между януари и 23 март, когато коронавирусът разтърси Китай и тръгна да се разпространява по света. Това беше значително по-малък спад от този, който Китай преживя през 2008 г. или дори през 2015 г. 

От 23 март, след като властите преминаха към процес на отваряне на икономиката Шанхайският индекс се повиши с около 7,5%.

Китайският икономически отскок обаче все още не е сигурен.

Основният минус от това, че Китай първи премина през пандемията, е, че износът на страната в момента е обхванат от ефекта на втората вълна, тъй като останалите големи икономики и основни купувачи на китайската продукция са в състояние на национална блокада.

Опитът на Китай в рестартирането на дейността предлага известна надежда, че САЩ и други големи икономики могат да преминат към възходящ икономически импулс сравнително бързо, след като разпространението на коронавируса бъде ограничено.

Друг въпрос е силната държавна власт в Китай. Като направи възможно прилагането на драстични ограничителни мерки строга карантина, правителството помогна на Китай за бързото овладяване на пандемията. В резултат на това страната регистрира по-ниски нива на заболяемост и смъртност в сравнение с държави с по-малобройно население, включително САЩ, Италия и Испания.

Но силата на държавната власт също би могла да попречи на стимулирането на икономическото възстановяване. Инерцията ще зависи от пробуждането на потребителите и предприятията. Бавното разхлабване на засиления контрол в Китай над ежедневната дейност може да се превърне в пречка.

Друга потенциална пречка за икономическото възстановяване е разцеплението между САЩ и Китай в търговията и препозиционирането на корпоративните вериги на доставка.

Единствено надеждни икономически разсъждения могат да доведат до ефективно позициониране на глобалното производство и поддържането на търговските връзки. За съжаление пандемията COVID-19 доведе до по-голям акцент върху политическите приоритети в дебата за дистанциране между първата и втората по големина икономики в света.

Възпрепятствайки втора вълна на широкомащабно избухване на COVID-19 в Китай, както бе наблюдавано наскоро в Сингапур, властите в Пекин трябва да могат да върнат нацията по пътя на растеж през второто тримесечие, без да прибягват до масивните стимули, използвани през 2008 г. Ако стане така, Китай може да се превърне в модел на възстановяване след пандемията за други страни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 2
baba_meca
преди 3 години
Защо не, както им изнася на китайците, така ще действат. Щом при тях държавните стимули вършат работа, ще си ги прилагат. С тях те просперираха преди, защо да не просперират и сега?!?!? С силна държава сгазиха и епидемията, засега само те са я изкоренили. Другите само търсят оправдание, че китайците са виновни, за собствената си некадърност. Китай бил изпуснал вируса. Но тези при които отиде този вирус се справиха по-зле от Китай, те го изпуснаха при следващите и дадоха повече жертви и досега не успяха да приключат с болестта, докато Китай приключи за 2-3 месеца и там болест сега няма...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
dr.5rov
преди 3 години
*** = д-у-х-а
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
dr.5rov
преди 3 години
Опитах се да разбера какво ни казва уважаемият проф. Хао Джоу. Единственото което успях да схвана като идея е че той призовава да се постараем да се върнем към доброто старо време преди пандемията, като използваме съответните инономически политики. Това изглежда ще е и политиката на управниците в Китай.Разбира се това е много удобно за Китай. Дайте да забравим за случилото се и да продължим напред по ... старому. Да ама не, както казваше един наш журналист, светла му памет. Ще е безотговорно за всички страни по света да се опитат да продължат по стария начин, макар да изглежда удобен, защото е познат и изисква най-малко усилия. Каква посока ще изберат различните страни ще видим. Според мене все още сме във фазата на говоренето. Някои вероятно ще се върнат към старото положение, а други ще се ръководят от правилото (поговорката) - парен каша духа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още