IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Коронакризата най-накрая научи ЕС, че ще трябва да харчи

Пестеливците в блока вече нямат голям съюзник, за да прокарат идеите си, и в крайна сметка ще отстъпят, след като договорят най-добрата цена за това

08:15 | 25.06.20 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

ОСпоред експерти Дания и Швеция ще са по-войнствени, но по-лесни за убеждаване в преговорите заради чувството за политическа изолация. Двете страни подчертават, че харчат повече от своя БВП за развитие, отколкото по-големите си партньори в ЕС, и предлагат убежище на повече бежанци спрямо населението.

„Австрия в крайна сметка ще бъде изключително гъвкава. Но грубата риторика на [канцлера Себастиан] на Курц трови целия климат“, коментира официален представител, пожелал да говори при условие за анонимност. Източникът посочва, че гаранциите, че парите са инвестирани в перспективни проекти, приведени в съответствие с цифровизацията, иновациите и изменението на климата, ще е ключово за Виена, както и за Холандия и Дания.

Макар че никой не иска да възроди омразната „тройка” - Европейския съюз, Международния валутен фонд и инспекторите на Европейската централна банка, вероятно ще се въведат някакви „меки условности” от страна на Комисията, за да се удовлетворят критиците на мащабния пакет за възстановяване.

Нидерландският премиер Марк Рюте - най-дългогодишният лидер на ЕС след германския канцлер Ангела Меркел, състави неофициална група от осем северни държави, които се противопоставят на предложенията на Франция за общ бюджет на еврозоната. Разширеният съюз на Нидерландия Ирландия, Швеция, Дания, Финландия, Естония, Латвия и Литва създаде либерална икономическа платформа, призоваваща за изграждане на единния пазар, амбициозна програма за свободна търговия, по-строга бюджетна дисциплина и икономически реформи и задължително преструктуриране на дълга за държавите от ЕС, които търсят финансова помощ.

Групата бързо се разшири с Чехия и Словакия, които одписаха призив за предоставяне на спасителния фонд на еврозоната, Европейския механизъм за стабилност, повече правомощия за контрол на националните бюджети.

Бюджетната битка илюстрира границите на тази коалиция. Без германската подкрепа нидерландците могат да се окажат с по-малко приятели и по-малко влияние. Затова и разширената група бързо се сви  пак до четири страни. Или поне четири и половина, като се има предвид колебанието на Финландия.

Въпреки че са станали значителни нетни платци, ирландците „никога не са били пестеливи“ по отношение на бюджета на ЕС, стига техните щедри плащания в земеделските стопанства да бъдат защитени, заяви Рори Монтгомъри, бивш съветник на ирландския премиер и ирландския посланик на ЕС, който е сега сътрудник по обществена политика в Trinity College, Дъблин.

Прибалтийските държави са нетни бенефициенти на бюджета на ЕС, така че техните интереси също не съответстват на нидерландската битка.

Доколко Амстердам ще озапти френско-германския двигател – предстои да видим. Коронавирусната криза приведе Берлин по-близо до Париж и по въпросите на търговията и конкуренцията. Така без друг голям съюзник в ЕС пестеливците вероятно ще бъдат сведени до договаряне на най-добрата цена, за да отстъпят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
shinawatra
преди 3 години
И как точно "научи", отново манипулативна статия без никакъв фундамент отдолу. Какво точно се е случило, че не разбрах?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още