IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разпространението на ваксината за коронавируса: Геополитическа игра за богати

Развитите и богати икономики сключват двустранни сделки с потенциални производители за милиарди и дават заявка, че може да блокират износа на ваксината

13:12 | 29.07.20 г. 7
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Jeenah Moon/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jeenah Moon/Bloomberg

Той подчертава обаче, че организацията има нужда от подкрепа на развитите икономики и тяхната солидарност, т.е. да са готови да субсидират по-бедните държави.

Старшият съветник по политиките за ваксините на „Лекари без граници“ Кейт Елдър смята обаче, че индустрията не трябва автоматично да се освобождава от отговорност. „Индустрията определено не трябва да сключва сделки само с първата страна с високи доходи, която има много пари да влезе и да преговаря с тях“, коментира тя. Елдър признава обаче, че изглежда, че Big Pharma е изместила позицията си в пандемията, като някои производители обещават ваксини "не за печалба".

Засега обещанията за солидарност са само обещания. Германският канцлер Ангела Меркел определи бъдещата ваксина като "обществено здраве за цялото човечество", докато председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен казва, че ваксината трябва да бъде доставена на достъпна цена във "всеки един край на света". Френският президент Еманюел Макрон направи подобни декларации – че когато бъде открита ваксина, тя трябва да бъде от полза за всички, „защото това ще бъде глобално обществено благо“.

По думите на Елдър тези декларации са безпрецедентни. „Никога не сме виждали толкова много държавни ръководители, които да се изправят и да казват, че това ще бъдат глобални обществени блага ... [че] това ще бъде ваксината за хората“, казва тя.

Джеймс Лав, директор на Knowledge Ecology International, е по-скептичен. Той посочва, че много сделки не са прозрачни. "[В] много случаи това се счита за проблем на националната сигурност на някои страни и затова е много трудно да се постигне прозрачност“, коментира той.

Великобритания например е договорила няколко двустранни сделки с производители, в които точните условия са секретни. Въпреки това на 20 юли министърът на здравеопазването Мат Ханкок настоя пред парламента, че страната му работи, за да гарантира, че която и да е ваксина, която е одобрена първа, ще бъде достъпна за целия свят, но след като се гарантира, че тя първо ще достигне до Великобритания.

За Кейт Елдър този тип говорене е малко като и вълкът да е сит, и агнето да остане цяло. В момента, отбелязва тя, не е ясно дали обслужването на собственото население на страните и участието им в глобално решение взаимно се изключват.

Всъщност може да се окаже изненадващо лесно да се задържи ваксина, произведена от Великобритания в страната - просто чрез прилагане на ограничение за износ. Привързаността на Европа към забранаТА на износа на стоки, които се считат за необходими за общественото здраве, беше демонстрирана в началото на пандемията, когато Германия и Франция се постараха да запазят жизненоважни лични предпазни средства в своите граници, докато ЕС забрани износа извън блока.

Ханкок все още не е намеквал, че ще има забрана за износ на ваксина. Той обаче забравя за един малък проблем - интелектуалната собственост, нещо ожесточено охранявано от Big Pharma.

Последна актуализация: 16:06 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 1
ing5rov
преди 3 години
що бе , нека си каже човекът ... ти да не би да си моралния коректив на сайта ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Аха, разбрах, интересува те плюнката да стане, да наплюеш, пък какво, що...много важно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 1
toto 2
преди 3 години
кьор фишек е всичко
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 1
data
преди 3 години
а, то е ясно - бедните да го д.......а
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 2
Zlato
преди 3 години
Пфайзер къде се цели не ме интересува, защото най-вероятно ще уцели повече. Важното е, че ваксината ще я плащаме ние, защото като я направят задължителна тъй наречената държава ще я плаща ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Не ти е вярна сметката.Пфайзер се цели в 20 долара.Да не говорим, че я половината население се съгласи да се ваксинира, я не.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
Zlato
преди 3 години
Само от България 350М долара, и то нещо което няма гаранция че ще работи :)Ваксината срещу Covid-19, разработваната от американската компания Moderna Inc., може да струва между 50 и 60 долара за един курс ваксинация, пише "Файненшъл таймс", позовавайки се на източници, запознати с въпроса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още