IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разпространението на ваксината за коронавируса: Геополитическа игра за богати

Развитите и богати икономики сключват двустранни сделки с потенциални производители за милиарди и дават заявка, че може да блокират износа на ваксината

13:12 | 29.07.20 г. 7
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Jeenah Moon/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jeenah Moon/Bloomberg

Лав посочва, че ако някой има ваксина, която би могла да работи, "той трябва да започне прехвърлянето на технологията а на други компании, които имат капацитет да произвеждат тази ваксина". Колкото повече производители имат капацитет, толкова по-бързо могат да бъдат направени ваксините, което от своя страна улеснява получаването на големи количества на по-ниска цена.

Проблемът, според Муун, е, че глобална организация, която да има както властта, така и правомощието да прилага работеща система за равномерно разпределение на ваксините. COVAX опитва да направи това, но участието е доброволно. Създадена от Алианса за ваксините и Световната здравна организация, организацията има за цел да осигури бърз и справедлив достъп до 2 милиарда дози от бъдеща ваксина чрез съгласуване на предварителни сделки за покупка с производителите. Заможните страни биха плащали за всякакви бъдещи дози със собствени средства и даряват на организацията, за да гарантират, че до 90 по-бедни държави също ще получат дози.

Въпреки това скоро след старта на проекта той беше остро критикуван от граждански групи заради обхвата му – 20% от населението на участващите страни.

Според говорител на един от учредителите „разпределението първоначално ще даде приоритет на работещите в сферата на здравеопазването и социалните грижи, но след това ще се разшири, за да обхване 20 процента от населението на участващите страни“. „След това ще бъдат предоставени допълнителни дози въз основа на нуждите на страната, уязвимостта и заплахата от COVID-19“, допълват от организацията.

Уелър вярва, че ограничения като тези в предлагането са „най-добрият начин, за да гарантираме, че има достатъчно ваксини за всички. Някои страни обаче продължават с двустранните сделки, което води до безпокойство, че други държави ще преговарят два пъти за новата ваксина. Как точно ще бъдат разпределени ваксините, ако правителството има и двустранна сделка с производител, и е част от COVAX, не е ясно.

Широко е споразумението по въпроса кой първи трябва да се възползва от ваксина - здравните работници, възрастните хора и хората със съпътстващи заболявания. Те са вече в плана за разпределение на СЗО. Следват определени етнически групи, които са по-сериозно засегнати от коронавируса, както и други професии, които са рискови от гледна точка на контакт.

Възниква обаче и въпросът „дали правителствата  дават приоритетен достъп на свързани лица като политическа услуга“, казва Сюри Муун.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:06 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 1
ing5rov
преди 3 години
що бе , нека си каже човекът ... ти да не би да си моралния коректив на сайта ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Аха, разбрах, интересува те плюнката да стане, да наплюеш, пък какво, що...много важно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 1
toto 2
преди 3 години
кьор фишек е всичко
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 1
data
преди 3 години
а, то е ясно - бедните да го д.......а
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 2
Zlato
преди 3 години
Пфайзер къде се цели не ме интересува, защото най-вероятно ще уцели повече. Важното е, че ваксината ще я плащаме ние, защото като я направят задължителна тъй наречената държава ще я плаща ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Не ти е вярна сметката.Пфайзер се цели в 20 долара.Да не говорим, че я половината население се съгласи да се ваксинира, я не.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
Zlato
преди 3 години
Само от България 350М долара, и то нещо което няма гаранция че ще работи :)Ваксината срещу Covid-19, разработваната от американската компания Moderna Inc., може да струва между 50 и 60 долара за един курс ваксинация, пише "Файненшъл таймс", позовавайки се на източници, запознати с въпроса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още