IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шиндзо Абе и усилията му да създаде една по-добра Япония

Премиерът оставя след себе си държава, която е едновременно по-либерална и икономически по-силна, пише Ноа Смит

15:58 | 30.08.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Eugene Hoshiko/Bloomberg</em></p>

Снимка: Eugene Hoshiko/Bloomberg

Правителствените данни показват, че компаниите следват новите кодекси, а корпоративните печалби растат, подсилвайки данъчните приходи. Освен това Япония развива силна индустрия за частни инвестиции, която ще помогне за консолидирането на сектора със семейни бизнеси, страдащ от липса на наследници. Надеждата е, че това ще накара компаниите да се насочат към по-фокусирана върху продуктивността култура. Освен това Абе се опита да намали наказателните и непродуктивните часове извънреден труд, които много от японските компании все още имат.

Но най-голямата икономическа реформа на Абе беше да увеличи работната сила на Япония чрез равенството на половете и имиграцията – две неща, срещу които неговата консервативна партия отдавна се съпротивляваше. Абе насърчи компаниите да наемат повече жени, осигури федерално финансиране на детските градини, мотивира повече мъже да си взимат отпуск по бащинство и използва преференциални държавни договори, за да възнагради компаниите, които наемат жени. Заетостта на японките, която беше в застой през 90-те, се увеличи при управлението на Абе.

Премиерът отвори страната за имигранти по безпрецедентен начин, създавайки нов закон за пристигащите да работят в страната, който им предлага път към постоянно пребиваване, както и нов бърз начин за привличане на по-квалифицирани хора. Резултатът беше скок на работниците от чужбина.

Засилването на равенството между половете и имиграцията, макар и постигнато по икономически причини, трансформира японското общество. Сега, вече здраво стъпили в корпоративния свят, жените говорят по-открито за сексуалния тормоз, искат повишения и настояват мъжете да се грижат повече за децата у дома. Междувременно японското общество става все по-разнообразно. Всеки осми младеж в столицата е роден в чужда държава. По улиците могат да се чуят много езици, благодарение на безпрецедентния бум на туризма.

Абе не само работеше за либерализация и отваряне на японското общество. Той активно ги насърчаваше, често сблъсквайки се с яростна опозиция от страна на десните сили. Когато в началото на мандата му се появи група, която заплашваше и тормозеше корейското етническо малцинство, Абе отправи категорични критики срещу расизма и прие първия закон в страната срещу речта на омразата, който след това беше използван за преследване на членовете на групата.

Най-голямото постижение на Абе беше, че започна трансформацията на една нация, за която много анализатори казваха, че няма да си позволи да се промени. Вече можем да видим бъдещето на една съвсем различна Япония – едно либерално, динамично, отворено общество, което се радва както на икономически, така и на културен напредък.

Във време, в което много световни лидери се насочват към национализма, протекционизма, расизма и авторитаризма, Абе се противопостави на очакванията и даде път на либерализма. След себе си оставя наследство, което бъдещите японски лидери едва ли ще успеят да повторят, но заради бъдещия просперитет на страната те трябва да опитат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 2
scott
преди 3 години
е, ако под по-добра япония, може да се счита територия провела икономически експеримент в реално време и върху големи маси от хора - тогава да. Гадното е, че абеномиката се оказа просто технология, която обяснява как да свариш жаба в тенджера и тя да не изскочи. Сега, днеска, имаме варени жаби из целия свет. Щом може некой да си държи парите в банка при 0% лихва, начи нема мозък. Освен у мозъкес, абеномиката прониза и сърцето. Тя казва: *** за гражданите-юзъри. нито миг спокойствие. Край на печалбите от лихви, ренти, секъв устойчив доход. НАЦИОНАЛИЗАЦИЯ. Тез, дето имаха спокоен живот от капитал в банка - губите или ставате бизнесмени. Сега, то, 1% става за бизнес от населението на земята. Обаче, тез 40-50% от територията, които ще опитат ше фалират, но ше ДЪЛЖЪТ данъци. земи кредит и за хлеб, държавата със 10 пъти увеличено БВП порад тез бълъци. Начи УРА! ЕЙ ТВА ТИ БЕШЕ ВТОРАТА СТРЕЛА НА АБЕВЕТО. И уби доста хора да ви кажем. Третат стрела, таз на ХАРМОНИЯТА, ДЕТО ЩЕШЕ ДА изравнява везни и да помага на лузърите да не умрът /чрез безусловен базов доход, да речем/ никога не беше изстреляна.ТАВО НАПАРАВИ АБЕ! ИЛИ ВЪЛК, ИЛИ ГЛУТНИЦА, ИЛИ ТРУП.На печелившите - честито. Ама чак и благодарности............МНОГО МИ ИДВА.Дано скоро си плати за злините.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още