IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кой път ще избере Беларус: Този на Украйна или на Армения?

Най-големият шанс за страната след Лукашенко да избегне съдба, подобна на тази на Украйна след Янукович, е голям политически преход в Русия

08:14 | 15.09.20 г. 17
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Evgeny Maloletka/Bloomberg</em></p>

Снимка: Evgeny Maloletka/Bloomberg

Тази панславянска визия за руските империалисти беше изненадващо популярна и в Беларус доскоро. И все пак настоящото честване на беларуската народност, властта на хората и свободата на личността, предизвикани от протестите срещу Лукашенко, променя обществените представи за отношенията между държавата и обществото в Беларус всеки ден.

Освободителният патос на протестите през 2020 г. създава двоен концептуален проблем за бъдещата реализация на беларуско-руския съюз. На структурно ниво е ясно за всички и не на последно място за самите беларуси, че руско-беларуски съюз няма да бъде сливане на равни. Цялото население на Беларус е само малко по-голямо от това на Москва.

Днес протестиращите настояват за народния суверенитет на беларуската политическа нация. Те изразяват това с национално знаме, което не е официалното знаме на беларуската държава. По този начин днешните протестиращи в Беларус са по някакъв начин по-радикални от украинските революционери от 2004 и 2013-2014 г., които използваха официалното украинско национално знаме (освен многобройните партийни знамена) като основен безпартиен визуален маркер, символизиращ борбата им за народния суверенитет. Ще се съгласят ли беларусите след изтощителните си протести под националното знаме на Беларус да принадлежат към съюзна държава с различно знаме и с център на властта в Москва, а не в Минск?

Вторият концептуален проблем се крие в приликите на политическите режими и икономики на Лукашенко и Путин. Много беларуси по принцип могат да се радват да влязат в съюз с Русия. Но Русия, управлявана от друг дългосрочен президент, който е дори по-възрастен от омразния Лукашенко и която има политическа система, доста подобна на тази на Лукашенко, също може да бъде непривлекателна за беларуските русофили. Това ще стане още по-ясно, ако руската икономика остане възпрепятствана от дълбоки структурни проблеми и натрупване на чужди санкции.

Арменците също могат да размислят относно интеграцията на икономиката си с тази на Русия. И все пак, на първо място, съюзът на Ереван с Москва е по-скоро геополитически, отколкото геоикономически. Ангажирането на Ереван в рисков териториален конфликт с Баку заради азербайджанския регион Нагорни Карабах, а не икономически интерес, е основното свързващо звено, което държи арменско-руския съюз.

Поне на повърхността няма сравним геостратегически императив, който да постави Минск в зависимост от Москва. Вместо това ориентацията на беларуската икономика към руските пазари и енергетиката бяха основните двигатели на интеграцията между двете страни. И все пак какво се случва, ако руските пазари продължат да се свиват за беларуски стоки и ако световната цена на изкопаемите енергийни ресурси остане ниска?

В заключение

Да, Беларус не е Украйна. Беларус не е и Армения. Подобни твърдения могат да звучат тривиално или дори нелепо. Последното твърдение обаче има сериозни последици за геополитиката на Източна Европа. Ако Беларус не може лесно да следва примирителния следреволюционен път на Армения, по какъв път тогава да тръгне? Ако съвременната беларуска нация, излязла на протест, се определя като европейска, а не като евразийска, какви последици има това, например, за продължаването на членството на Беларус в Евразийския икономически съюз?

Ако постреволюционният белоруски национализъм е неподходящ за подчинение на руско-беларуска съюзна държава, какво ще бъде мнението на Кремъл и методите за справяне с такъв проблем? Предполагаемият истински победител в президентските избори в Беларус през август 2020 г. Светлана Тихановска потвърди в интервю, че Крим принадлежи законно на Украйна. По този начин тя очевидно е нарушила новата конституция на Путин от 2020 г., която изрично забранява всякакви съмнения относно целостта на руската територия, към която според руската конституция принадлежи Крим.

Как ще се примирят тези и много други идеологически различия между съвременния възглед на беларуската опозиция, от една страна, и неоимперския мироглед на сегашното руско ръководство, от друга? И какво ще реши Москва, ако стигне до извода, че тези противоречия не могат да бъдат разрешени дипломатически?

В най-лошия случай съдбата на Беларус може да стане по-подобна на тази на Украйна, отколкото предполага съвсем различната съвременна история на двете нации. Докато иредентизмът и реваншизмът остават основни фактори, определящи руското външнополитическо поведение, основните разлики между украинската и беларуската национална самоидентификация и чуждестранната ориентация може да са твърде малки, за да направи Москва забележителна разлика.

От гледна точка на Кремъл постреволюционен Беларус може да се подчини на доминирана от Русия съюзна държава и да приеме, че принадлежи на Евразия, а не на Европа. Ако не, по-голямата умереност на беларуските протестиращи в сравнение с украинските революционери може да има малко последици за Москва.

Продължаващото приятелско отношение на днешните беларуси към Русия по време и след протестите може да е недостатъчно, за да компенсира опасно нарастващата им липса на подчинение. Ако самата Русия и особено нейните външни перспективи не се променят скоро и дълбоко, Русия и Беларус може да се насочат към разнобой. Може би най-големият шанс за Беларус след Лукашенко да избегне съдба, подобна на тази на Украйна след Янукович, е голям политически преход в Русия. Такава основна трансформация не би трябвало просто да замени Путин, а вътрешния режим на Путин и чуждата доктрина.

Основната международна преориентация в Москва и отстъплението на Русия от неоимпериалистически проекти може да означава, че в края на краищата Беларус ще завърши подобно на Украйна. Ако му бъде позволено да следва геополитическия път на Киев, Минск също вероятно ще се обърне на Запад, вместо да продължи традиционния си проруски път.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

17
rate up comment 3 rate down comment 2
Стоян Петров
преди 3 години
Нали съм ти писал, че официалния им език е бил полски, който не им е роден. Само че не се задълбавай толкова, защото трябва да ти обяснявам как преди да започнат да ги полонизират литвините(всъщност са балти) са били основно езичници. Поляците ги правят християни католици. След това идват *** и изколват и изгонват католическите свещенници и настаняват праавославни такива. Наистина докато са езичници част от литвините са приели православната вяра, но основно са били католици които *** обръщат в "праватя" вяра. Така че по-добре не рови тъпата история, защото всеки е писал каквото си иска, а руската е зцяло измислена и пригодена за целите на великоруската пропаганда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 2 rate down comment 5
korn
преди 3 години
Беларус не е свободна държава че, да избира каквото и да е. Беларусците са руски роби а Лукашенко е кучето на Путин. Украинците бяха свободни и като видяха че Русия иска да ги зароби в Евроазийския съюз с мюсулманите от Казакстан, Таджикистан и Киргистан, се дигнаха на борба и успяха да се спасят. Дадоха много жертви, но са свободни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 2
markov
преди 3 години
Аи стига чети историята избирателно! Преди това Поляците се опитали да претопят Белорусите да ги направят католици - На 2 февруари 1386 г. Великото литовско княжество и Полското кралство сключват лична уния (вж. Кревска уния) чрез брак на владетелите си.[9] Тази уния задвижва събития, които в крайна сметка довеждат до образуването на т.нар. Жечпосполита през 1569 г. чрез Люблинската уния.През годините след унията, процесът на постепенна полонизация на литовци и рутени започва да набира скорост. В културния и обществен живот преобладават полският език и католицизма, а през 1696 г. полският измества рутенския като официален език. Последният дори е забранен за употреба в администрацията. Въпреки това, рутенците продължават да говорят на родния си език и остават верни на Белоруската греко-католическа църква.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 1
markov
преди 3 години
И каква точно трагедия се е случило със всичките им потоци ? Сив поток завършен и функционира, Турски поток Завършен и функционира , СП1 завършен и функционира, Газопровода към Китай завършен и функционира. Скоро и СП 2 ще бъде завършен. А междувременно направиха и достатъчно източници за ЛНГ че да може бесните сороспий да си правят диверсификация ...по тръба или с кораб пак от Русия....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 3 години
Шeмeт, те *** не ги зареждат аз ще се занимавам с пpостoтиите им. Ти погледнал ли си каква трагедия настъпи със всичките им патоци??? Хихихихи... трагичните патоци - едни големи руски празни приказки(тръби)..........Хихихих..... Няма аз да им правя сметката, но това че затънаха до ушите е добре за света.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 3 години
Нищо не зависи от руснаците. Както виждаш те не могат едни тръби да хвърлят в морето, без Хегемона да им разреши.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 2
michaelis23
преди 3 години
Кой път ще избере Беларус: Този на Украйна или на Армения? ---------------------------------------------------------------------------а то и "избор" ли имало? Аз мисля че руснаците няма да допуснат втора таката поразия кат Укрия да се случи, един път проспаха ама втори път .... ако пак проспат ше взема се зачуда що за баcтyни са там на власт ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 3
vzhekoff
преди 3 години
Каза ли нещо или пак зареждаш с газ патока, че нещо смърди от теб на метан :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 3 години
Шeмeт, посъветвах те приятелски да не пишеш пространни постове защото не ти се получава. След като не разполагаш с фактология по-добре мълчи. Белорусите са руснаци от 1830 година, когато императора сменя всички чиновници, учители и духовници с руснаци. Преди това са били литвини и са използвали като държавен език полския, който също не им е роден. Така започва тяхното помъчване(затова нашите се наричат помаци) да станат руснаци. За разлика от Украйна в голяма степен процеса е успешен. Но както винаги има едно но. Около 70 % от беларусите ползват руски, като 50% говорят трасянка(хибрид между мова и руски) и 20% мова(автентичния литвински). Връщането към мовата(както в Украйна) може и да не се случи, но че руския скоро няма да е официален държавен език бъди сигурен. Всички протестиращи носят бяло-червените литвински(на рицарите им по-точно) знамена. А те много години са воювали с ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 3
vzhekoff
преди 3 години
Като за начало да тръгнем от това, че Беларус също е измислена от болшевиките държава. Населението там са руснаци и говори 95% руски, изключая около 100 хил. полско малцинство в западната част. Протестите са плащат от поляците, които за 10 г. са налели по около 100-150 млн евро годишно в белоруската опозиция. опитват се поляците да превземат Гродно, те това го говорят още от времето на комунизма. Лично съм говорил с поляци и сме обсъждали темата за Македония, те още по соца си говореха как щели да си върнат Лвов и Гродно. Очевидно, че Беларус в този вид няма бъдеще и най-вероятно рано или късно ще влезе в някакъв вид в Русия, където винаги е била.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още