IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кой път ще избере Беларус: Този на Украйна или на Армения?

Най-големият шанс за страната след Лукашенко да избегне съдба, подобна на тази на Украйна след Янукович, е голям политически преход в Русия

08:14 | 15.09.20 г. 17
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Evgeny Maloletka/Bloomberg</em></p>

Снимка: Evgeny Maloletka/Bloomberg

Нищо подобно никога не е било официалната политика на Киев. Противно на честото погрешно възприемане, Киев е повече или по-малко проевропейски настроен при почти всички свои лидери от 1991 г. насам - и не само при силно прозападните си президенти Виктор Юшченко (2005-2010) и Петро Порошенко (2014-2019).

Киев обяви пълноправното членство в ЕС като официална цел чрез президентски указ още през 1998 г. Върховната Рада (Върховният съвет), еднокамарният парламент на Украйна, записа целта за присъединяване към ЕС и НАТО в Закона за националната сигурност на Украйна през 2003 г. и в украинската конституция през 2019 г. Сключването на особено широкообхватно споразумение за асоцииране с Брюксел през 2014 г. се разглежда в Киев като принципно недостатъчно споразумение. Споразумението за асоцииране се разбира от много украинци като просто стъпка към евентуалното пълноправно членство на страната им в ЕС.

Това са някои от аспектите, които отбелязват различията между Украйна и Беларус като различни геополитически образувания в Източна Европа. Може би най-близкият постсъветски еквивалент на случая с Беларус изглежда не е Украйна, а Армения, която изгражда подобни връзки с Русия в най-новата си история. Подобно на Беларус, Армения е член на ОДКС и Евроазийския съюз, както и е икономически обвързана с Русия. Докато Минск е най-близкият партньор на Москва в Централна и Източна Европа, Армения е най-проруската държава в Южен Кавказ. Освен това през 2018 г. Армения преживя електорално въстание, което не се различава от това в Беларус през 2020 г.

Арменската кадифена революция, както и протестите в Беларус днес, нямаше геополитически измерения и доведе само до замяната на стар политик с нов реформаторски лидер. Сваленият арменски лидер Серж Саркисян (роден през юни 1954 г.) е почти на същата възраст като Александър Лукашенко, който е роден два месеца по-късно. Новото арменско ръководство при Никол Пашинян следва от 2018 г. вътрешно реформистки и външно консервативен курс.

Комбинацията от вътрешни реформи на Пашинян с приемствеността в чужбина съответства на настоящия дискурс в и около Беларус. Запазването на близките връзки на Минск с Москва, като същевременно се рестартира вкаменената политическа система на Беларус, е това, което се очаква и има за цел от Координационния съвет на беларуската опозиция.

Относително стабилното развитие на Армения след смяната на властта в Ереван през 2018 г. изглежда също е пътят напред за Беларус и това, което трябва да очакваме след напускането на Лукашенко. Това, което много наблюдатели предвиждат, предпочитат и съветват днес по отношение на Беларус, е в известен смисъл повторение на арменския, а не на украинския следреволюционен път.

Защо преходът в Беларус може да се различава от този в Армения

Нещата обаче може да не са толкова лесни, колкото изглеждат на пръв поглед, за бъдещето на смяната на режима в Беларус. Не само че свалянето на Лукашенко през 2020 г. се оказва много по-предизвикателно от сравнително бързото и мирно изхвърляне на Саркисян през 2018 г. Позицията на руския империализъм спрямо беларуския национализъм е по-сложна от сравнително простите взаимоотношения на Москва с Ереван. Армения можеше да проведе Кадифена революция под лозунги на национална гордост, достойнство и свобода без да предизвиква по-големи емоции в Москва, стига Ереван да не планира да напусне Евразийския съюз и ОДКС.

Използването на етнонационални символи и реторика през 2020 г. в Беларус, за разлика от това, е по-дразнещо за имперските националисти в Русия, отколкото арменските тържества на националността през 2018 г. Беларуският национализъм има по-изразено европейско измерение и е географски по-близо до ядрото на Европа, отколкото арменския. Гражданин на Беларус, който се идентифицира като етнически или политически беларус, а не в общонационални източнославянски термини, ще има тенденция да възприема хората в Беларус преди всичко като принадлежащи към Европа. Това по принцип може да бъде безпроблемно за Москва, стига и руснаците да се определят преди всичко като европейци.

И все пак името, което Москва през 2015 г. избра за транснационалната сфера, за която твърди, че е в центъра, е „Евразия“, а не просто Източна Европа. Човек се чуди доколко национално пробудените беларуси ще бъдат готови да следват Кремъл в това разграничаване на уникална цивилизационна сфера, различна от ЕС и Запада.

Ако руснаците настояват да бъдат по-скоро евразийци, отколкото европейци, това може да е безпроблемна формула може би за някои арменци, които, предвид географското си местоположение, могат да приемат такова смесено определение за своята идентичност. Все пак осъзнат беларусин може да има проблеми да приеме - както Москва предлага на Минск - принадлежност към по-голям културен колектив, който е някаква загадъчна „евразийска“, а не познатата европейска цивилизация.

Нещо повече, геополитическата амбиция на Кремъл по отношение на източнославянските нации е различна от тази по отношение на южнокавказкия народ - урок, който украинците научиха по трудния и горчив начин през 2014 г. Що се отнася до западната граница на Русия, мнозина в Москва все още мечтаят за беларуско-руско политическо обединение (както и за различни експанзионистични набези в Украйна).

Последна актуализация: 00:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

17
rate up comment 3 rate down comment 2
Стоян Петров
преди 3 години
Нали съм ти писал, че официалния им език е бил полски, който не им е роден. Само че не се задълбавай толкова, защото трябва да ти обяснявам как преди да започнат да ги полонизират литвините(всъщност са балти) са били основно езичници. Поляците ги правят християни католици. След това идват *** и изколват и изгонват католическите свещенници и настаняват праавославни такива. Наистина докато са езичници част от литвините са приели православната вяра, но основно са били католици които *** обръщат в "праватя" вяра. Така че по-добре не рови тъпата история, защото всеки е писал каквото си иска, а руската е зцяло измислена и пригодена за целите на великоруската пропаганда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 2 rate down comment 5
korn
преди 3 години
Беларус не е свободна държава че, да избира каквото и да е. Беларусците са руски роби а Лукашенко е кучето на Путин. Украинците бяха свободни и като видяха че Русия иска да ги зароби в Евроазийския съюз с мюсулманите от Казакстан, Таджикистан и Киргистан, се дигнаха на борба и успяха да се спасят. Дадоха много жертви, но са свободни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 2
markov
преди 3 години
Аи стига чети историята избирателно! Преди това Поляците се опитали да претопят Белорусите да ги направят католици - На 2 февруари 1386 г. Великото литовско княжество и Полското кралство сключват лична уния (вж. Кревска уния) чрез брак на владетелите си.[9] Тази уния задвижва събития, които в крайна сметка довеждат до образуването на т.нар. Жечпосполита през 1569 г. чрез Люблинската уния.През годините след унията, процесът на постепенна полонизация на литовци и рутени започва да набира скорост. В културния и обществен живот преобладават полският език и католицизма, а през 1696 г. полският измества рутенския като официален език. Последният дори е забранен за употреба в администрацията. Въпреки това, рутенците продължават да говорят на родния си език и остават верни на Белоруската греко-католическа църква.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 1
markov
преди 3 години
И каква точно трагедия се е случило със всичките им потоци ? Сив поток завършен и функционира, Турски поток Завършен и функционира , СП1 завършен и функционира, Газопровода към Китай завършен и функционира. Скоро и СП 2 ще бъде завършен. А междувременно направиха и достатъчно източници за ЛНГ че да може бесните сороспий да си правят диверсификация ...по тръба или с кораб пак от Русия....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 3 години
Шeмeт, те *** не ги зареждат аз ще се занимавам с пpостoтиите им. Ти погледнал ли си каква трагедия настъпи със всичките им патоци??? Хихихихи... трагичните патоци - едни големи руски празни приказки(тръби)..........Хихихих..... Няма аз да им правя сметката, но това че затънаха до ушите е добре за света.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 3 години
Нищо не зависи от руснаците. Както виждаш те не могат едни тръби да хвърлят в морето, без Хегемона да им разреши.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 2
michaelis23
преди 3 години
Кой път ще избере Беларус: Този на Украйна или на Армения? ---------------------------------------------------------------------------а то и "избор" ли имало? Аз мисля че руснаците няма да допуснат втора таката поразия кат Укрия да се случи, един път проспаха ама втори път .... ако пак проспат ше взема се зачуда що за баcтyни са там на власт ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 3
vzhekoff
преди 3 години
Каза ли нещо или пак зареждаш с газ патока, че нещо смърди от теб на метан :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 3 години
Шeмeт, посъветвах те приятелски да не пишеш пространни постове защото не ти се получава. След като не разполагаш с фактология по-добре мълчи. Белорусите са руснаци от 1830 година, когато императора сменя всички чиновници, учители и духовници с руснаци. Преди това са били литвини и са използвали като държавен език полския, който също не им е роден. Така започва тяхното помъчване(затова нашите се наричат помаци) да станат руснаци. За разлика от Украйна в голяма степен процеса е успешен. Но както винаги има едно но. Около 70 % от беларусите ползват руски, като 50% говорят трасянка(хибрид между мова и руски) и 20% мова(автентичния литвински). Връщането към мовата(както в Украйна) може и да не се случи, но че руския скоро няма да е официален държавен език бъди сигурен. Всички протестиращи носят бяло-червените литвински(на рицарите им по-точно) знамена. А те много години са воювали с ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 3
vzhekoff
преди 3 години
Като за начало да тръгнем от това, че Беларус също е измислена от болшевиките държава. Населението там са руснаци и говори 95% руски, изключая около 100 хил. полско малцинство в западната част. Протестите са плащат от поляците, които за 10 г. са налели по около 100-150 млн евро годишно в белоруската опозиция. опитват се поляците да превземат Гродно, те това го говорят още от времето на комунизма. Лично съм говорил с поляци и сме обсъждали темата за Македония, те още по соца си говореха как щели да си върнат Лвов и Гродно. Очевидно, че Беларус в този вид няма бъдеще и най-вероятно рано или късно ще влезе в някакъв вид в Русия, където винаги е била.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още