IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайска ваксинална дипломация - укрепване на връзките с пренебрегнатите от САЩ

Пекин вероятно ще бъде крайният победител във войната за влияние по време на глобалната надпревара за ваксини

11:26 | 22.10.20 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;</em><em>Nicolas Bock/Bloomberg</em></p>

Снимка: Nicolas Bock/Bloomberg

Пекин също се присъедини към инициативата Covax, подкрепена от Световната здравна организация, която има за цел да осигури 2 милиарда ваксини до края на следващата година. Администрацията на Тръмп отказа да се включи в програмата.

Експертите спорят дали Китай ще успее да преодолее логистичните и регулаторни пречки, за да изпълни големите си обещания. Китай не е сам в предлагането на ваксини на развиващия се свят. Индонезия също така си осигури 100 милиона дози ваксини от AstraZeneca, англо-шведската фармацевтична компания, които ще бъдат доставени през следващата година.

Китайското правителство гледа на възможността Пекин да спечели или поне да заеме видно място в световната битка за ваксини като на „исторически момент“ да се премине отвъд поредицата от скандали заради дефектните ваксини, които накърняват общественото доверие в сектора, и „да се възползва от неговата икономическа и технологична експертиза, за да допринесе за общественото благо“, коментира Карън Егълстън от Станфордския университет.

Китайските власти изчисляват, че годишният капацитет на страната за ваксини срещу Covid-19 може да достигне 1 млрд. дози до следващата година. Три от ваксините във фаза 3 - две разработени от държавната Sinopharm и една от Sinovac, използват инактивирана форма на вируса, за да предизвикат имунен отговор. Четвъртият кандидат, разработен от базираната в Тиендзин CanSino заедно с изследователски екип от Академията за военномедицински науки, използва отслабен обикновен вирус като носител.

Търсенето на чуждестранни партньори от Китай донякъде може да се обясни и с това, че поради липсата на достатъчно нови инфекции стана невъзможно да се правят изпитвания за фаза 3 на ваксините.

Китай може да се сблъска с реакция, ако има опасения за качеството на ваксините, казва Дженифър Хуан Буей от мозъчния тръст Rand Corporation. „Това е риск, който Китай е готов да поеме предвид огромните ползи - не само по-добър разказ за глобалното здравно лидерство, но отварянето на нови пазари“, посочва тя.

Според изчисленията на Essence Securities, китайски брокер, ако китайските производители на ваксини завладеят само 15 процента от пазара в страните със средни и ниски доходи, това може да означава общи продажби за почти 19 млрд. юана (2,8 млрд. долара).

В рамките на Китай компаниите започнаха да увеличават производството и разпространението на ваксини до стотици хиляди хора като част от противоречива програма за спешна употреба, която позволява използването им дори преди приключване на изпитванията във фаза 3. Това даде възможност на китайските компании да изпълняват задълженията си у дома и да изграждат производствен капацитет.

Глобалната офанзива на Пекин обаче претърпя и някои неуспехи. В Бангладеш опитът на Sinovac да проведе изпитвания във фаза 3 беше поставен под съмнение поради несъгласие относно финансирането, след като страната заяви, че няма да поеме сметката за разработването на ваксините. Сайдур Рахман, член на Националния комитет по етична изследователска дейност в Бангладеш, заяви, че в замяна на изпитването във фаза 3 компанията е предложила 110 000 дози безплатно и трансфер на някои технологии, което се смята за недостатъчно за изпитване на над 4000 души на цена около 4 млн. долара.

„Защо Бангладеш трябва да инвестира пари за [изследване на продукт], който все още не е потвърдена ваксина?“, попита Рахман.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още