IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банките са близо до деня, в който необслужваните кредити ще напомнят за себе си

Държавната подкрепа и кредитните ваканции забавят изострянето на проблемите, но и този ефект ще се изчерпа

11:03 | 03.11.20 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Konstantinos Tsakalidis/Bloomberg</em></p>

Снимка: Konstantinos Tsakalidis/Bloomberg

ЕЦБ изчисли през юли, че държавните гаранции ще поемат 42 млрд. евро загуби за банките при най-тежкия и сценарий. Удължаването на тези гаранции с шест месеца до средата на 2021 г. може да погълне допълнителни 18 млрд. евро, посочват от централната банка на еврозоната.

„Докато националните правителства са в състояние да запазят тези гаранционни програми, мисля, че имаме време да анализираме какво трябва да направим от европейска гледна точка“, заяви в интервю Йонас Фернандес, координатор на социалистите в икономическата комисия на Европейския парламент.

И все пак испанският законодател от ЕС предупреждава, че скокът на лошите заеми идва независимо от това и законодателни стъпки трябва да се предприемат в очакването му, като създаването на европейска лоша банка, към която да бъдат прехвърлени необслужваните кредити.

Енрия също тази седмица повтори призива си - от времето, когато той ръководеше Европейския банков орган, за европейска институция за изкупуване на проблемните активи или мрежа от национални такива.

Някои официални представители в Брюксел казват, че времето не е стигнало за представянето на плана за действие на Европейската комисия за проблемните кредити предвид втората вълна от коронавирусната зараза. Говорител на Комисията заяви, че „новата всеобхватна стратегия за необслужваните кредити“ ще е готова преди края на годината. Документът ще се фокусира върху комбинация от политически действия. Акцентите ще включват рамки за преструктуриране, несъстоятелност и възстановяване на дългове, както и развиващи се пазари за заемодатели за разпродажба на проблемни заеми от техните баланси.

Все още е възможно този вид институции – за акумулиране на проблемни активи, да не са необходими, ако достатъчно кредитополучатели са в състояние да рестартират плащанията по заемите, когато държавната подкрепа приключи. Джон Дюган, председател на Citigroup, коментира по-рано на конференция, че през третото тримесечие неговата банка е забелязала по-ниски загуби от бизнеса си с кредитни карти в сравнение със същия период на 2019 г. Много банки в последно време съобщават за по-ниски провизии срещу загуби по заеми.

Дюган предупреждава обаче, че голям обем загуби ще се реализират на по-късен етап заради фискалните мерки на правителствата. Все пак той добавя, че не е ясно дали този „ден на отчитане“ ще настъпи изобщо, така че банките няма да трябва да използват всичките си резерви за загуби.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 1
khao
преди 3 години
как няма да е прав, като е пряко замесен... знае кви некадърни крадци са и знае че не става за нищо...с такива ни чака и тежко лято!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 1
red6
преди 3 години
Ами... добро утро. За две неща баце е прав - че ни чака тежка зима и тежка икономическа криза. За двете той не направи нищо, даже по-скоро влоши нещата. Е, естествено помогна на неговите хора и на чекмеджетата. Но до там.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още