IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новите блокади в Европа ще свият икономиката в края на годината

Икономисти очакват БВП на еврозоната да се понижи с 2,3% през последното тримесечие

13:54 | 02.11.20 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Angel Garcia/Bloomberg</em></p>

Снимка: Angel Garcia/Bloomberg

Най-новите блокади, обявени в Европа през последните дни, за да се овладее разпространението на коронавируса, предизвикват вълна от понижения на прогнозите за икономическия растеж, тъй като ограниченията върху дейността заплашват възстановяването на континента.

Сега се очаква икономиката на еврозоната да се свие с 2,3% през четвъртото тримесечие на тази година, според икономисти, анкетирани от Financial Times. Тази прогноза е по-лоша от предишната, преди обявяването на ограниченията.

Европейският валутен блок се възстановява от породената от коронавируса рецесия заради пълната блокада през пролетта. За трите месеца до края на септември беше отчетен рекорден  ръст на брутния вътрешен продукт от 12,7%, показват данни на Евростат, публикувани в петък. Продукцията обаче все още е доста под нивата преди пандемията.

Данните, заедно с редицата нови ограничения, обявени във Франция, Германия и други страни през последните дни, карат много икономисти да ревизират очакванията си. Проучване на FT сред 18 икономисти от водещи банки и институции установява, че всички до един очакват икономиката на еврозоната да се свие отново през последното тримесечие на годината. Повечето преди са прогнозирали положителен растеж.

Дейността в някои сектори все още не се е върнала на нивата отпреди кризата, така че този път спадът няма да е толкова сериозен, колкото през второто тримесечие.

Очаква се централната банка на Великобритания да  прогнозира по-късно тази седмица, че летният скок в растежа на Обединеното кралство е бил по-слаб от очакваното, както и че производството в най-добрия случай ще отчете минимален ръст през четвъртото тримесечие и че икономическите белези ще бъдат по-дълбоки и по-дълготрайни от очакваното. В страната беше обявена втора национална блокада в събота, като всички неключови бизнеси няма да работят и всички посещения се отменят в следващия 1 месец.

Кристиан Келър, главен икономист в Barclays, коментира, че перспективите пред икономиката са сравнително добри, но повторното затваряне на някои икономики вероятно отново ще повлече икономиката на еврозоната към отрицателен растеж.

Броят на заразените с коронавирус в Европа продължава да се увеличава бързо, показват данните на Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията. Делът на случаите в Белгия - най-засегнатата държава в ЕС се увеличава от 1 600 на 100 000 души в петък до 1 702. От днес в страната действа частично блокиране. Делът на заразените в Чехия – втората най-засегната държава в ЕС, се повишава от 1 513 на 1 561 на 100 000 души, а в Словения и Люксембург е вече над 1 000 на 100 000 души.

Във Франция, където започна втора национална блокада в петък, броят на случаите нараства от 706 на 742 на 100 000 души, във Великобритания – от 438 на 460 на 100 000 души, а в Германия, където също влиза в сила частична блокада, от 182 на 206 на 100 000 души.

Въпреки нарастването на случаите новите мерки са по-малко строги от наложените през пролетта. Компаниите са по-добре подготвени да се справят с прекъсването, което означава, че икономистите очакват новият икономически спад да бъде по-лек, отколкото при първото блокиране. Икономическата продукция на еврозоната спадна с 15% през първата половина на 2020 г.

Катарина Утермьол, икономист в Allianz, посочва, че фирмите „са натрупали опит в навигирането на строги ограничения за блокиране“. Веригите на доставчици на производители остават относително невредими и износът се възстановява. Освен това „активността в някои сектори все още не се е върнала на нивата отпреди кризата, така че този път просто не може да падне толкова“, допълва Андрю Кенингам, икономист в Capital Economics.

Германският външен министър Хайко Маас заяви пред вестник Tagesspiegel, че границите на страната "ще останат отворени", въпреки че новите ограничения забраняват несъщественото движение между градовете и престоя в хотелите за туристи.

Във Франция малките предприятия се оплакват, че блокирането е благоприятно за големите вериги магазини, хипермаркетите и онлайн търговците на дребно като Amazon. Правителственият списък с основни бизнеси, които могат да останат отворени, включва магазини за хранителни стоки, магазини за вино, сервизи за велосипеди и продавачи на компютри и мобилни телефони, но изключва книжарниците, цветарите, магазините за дрехи и играчки точно когато започва ключовият коледен сезон за пазаруване.

Брюно льо Мер, министър на финансите на Франция, миналата седмица заяви, че очаква икономическата активност да спадне с 15% по време на новото блокиране – наполовина спрямо 30-те на сто, отчетени в първите седмици на блокиране през пролетта.

Жил Моек, главен икономист в Axa, прогнозира, че ако френското блокиране продължи до средата на декември „с умерено отпускане в навечерието на Коледа“, това ще доведе до 7,4% тримесечен спад на националния БВП.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 0
zelka007
преди 3 години
тука приказката върви за цивилизованият свят , за какво мешаш православното царство ... ?! кой го грее кво става в треторазредните икономики ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 5
дядя Вова
преди 3 години
Пропагандата ти идва в повече. Споко, така и температура може да вдижнеш и нерви да си докараш.Споко, те и без ваксини утре ще се разпаднат на 250 княжества.Само си вземи пуканки и биричка и да си платиш кабелната......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
GiRo
преди 3 години
И като ги има всички тези неща, защо в момента *** като мухи, повече отколкото предишния пик през май, когато ги нямаха?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 6
дядя Вова
преди 3 години
Русия вече има 3 ваксини (една е 100% на линия), има лекарство за 90% ефективност иняма да затваря икономиката си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още