IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Така умират демокрациите

Култ към личността, страх и изборни тактики - това е токсична смесица за истината

08:28 | 11.11.20 г. 19
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: EPA/Chris Kleponis</em></p>

Снимка: EPA/Chris Kleponis

Доналд Тръмп продължава да е убеден, че президентските избори са фалшифицирани. Доказателството за това е много просто: той ги загуби. Разбира се, според него такъв резултат не може да се получи законно. Ето защо всички многобройни бюлетини с отметката върху „Джоузеф Р. Байдън“ трябва да са „незаконни“.

И как изобщо може да се окаже, че Тръмп изведнъж изостава от Байдън в някои щати, когато бяха преброени 97 или 99 процента от гласовете? А при преброени само 30 или 31 процента той беше много напред. Измама, конспирация, кражба!

Всичко това би могло да ни се струва комично. Или нелепо. Тръмп очевидно няма представа как работят изборите в САЩ и как се броят бюлетините. Той се държи като бясно четиригодишно дете, чийто баща не му е купил искания шоколад в супермаркета. Но тъй като Тръмп е президент на САЩ и (поне по документи) е пълнолетен, той може да се обърне към съда срещу тази бездънна подлост.

Досега обаче съдиите, на които хората на Тръмп представиха предполагаемите си доказателства за предполагаемата изборна измама, не бяха много впечатлени. Това, което им беше представено, бяха груби неща, слухове, гневни туитове, маскирани като правни справки. Възможно е отделни бюлетини да са невалидни. Когато гласуват 160 милиона души, се случват грешки. Но няма нито една индикация за някаква голяма измама, с която прокурорите и съдилищата биха се занимавали, и която би оспорила легитимността на изборния резултат. 

Всичко това не отказва президента. Скоро, съвсем скоро, ще разкрием шокиращата истина, звучи през час от лагера на Тръмп - в поток от изявления и имейли, които се изпращат до всички последователи. Наистина ли? 

Безпомощността се доказва с всеки час. Уж републиканците имали доказателства за мащабната измама, а сега продължават да упорстват в привидно все по-отчаяните си опити да докажат предполагаемата масова изборна измама. Например заместник-губернаторът на Тексас Дан Патрик се опитва да постигне това с награда до 1 млн. долара. Той обещава толкова пари от собствения бюджет на кампанията за улики, които ще доведат до арест и окончателно съдебно решение за изборна измама.

Наистина щеше да е твърде смешно, ако не беше донякъде и опасно. 

Тръмп може да си мисли каквото иска, което в крайна сметка няма да му попречи да загуби президентския пост и да се наложи да напусне Белия дом. Но вече не само президентът разпространява лъжата за откраднатите избори. Участват значителен брой републиканци. Ако се върнем към вече споменатия пример, аналогията вече би била следната: Не е само четиригодишно дете, което мрънка на касата, защото не получава шоколад. Вместо това половината клиенти в магазина се мятат на пода с него и вият от ярост за неполучената награда - шоколада (или втория мандат). 

Защо? Някои републиканци всъщност вярват на това, което Тръмп казва за открадната победа, защото вярват на всичко, което казва Тръмп. 

Например може би държавният секретар Майк Помпео. На въпрос на пресконференция във вторник какви мерки взема Държавният департамент, който е сред ключово важните за националната сигурност министерства, за улесняване на прехода с екипите на Байдън, той отвърна: “Ще има плавен преход към втора администрация на Тръмп”.

“Ще преброим всички гласове”, добави Помпео и увери, че лидерите по света осъзнават, че това е "законен процес, който отнема време".

“Светът трябва да има пълно доверие, че необходимият преход, за да може Държавният департамент да е ефикасно работещ днес и ефикасно работещ с президента, който ще встъпи в длъжност на 20 януари следобед, ще бъде успешен преход", каза Помпео.

“Това министерство е напълно ангажирано изборите по света да са сигурни и свободни и честни и моите служители рискуват живота си това да е така", заяви Помпео и три - четири пъти добави, че е смехотворно да бъде питан какъв е рискът позицията на Доналд Тръмп да подкопае тези усилия.

Други републиканци знаят, че президентът лъже, разбира се, но не смеят да противоречат на тези лъжи. Или просто следят изборите за Сенат в Джорджия през януари и искат да превърнат гнева на привържениците на Тръмп в гласове там. Но нека сме наясно: култ към личността, страх и изборни тактики - за истината това винаги е много токсична смес.

Тази отрова, ако не бъде спряна, ще прониква все по-дълбоко в американското общество през следващите седмици.

Това допълнително ще влоши и без това крехката тъкан, която задържа това общество заедно. За Тръмп гласуваха 70 милиона души, а президентът сега ги убеждава, че Джо Байдън е измамил не само него, но и тях. Всеки републиканец, който популяризира или толерира тази лъжа, подкопава доверието в изборите в Америка.

Така всъщност умират демокрациите. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 7 rate down comment 4
Venislav
преди 3 години
Не виждам повече от 1% шанс за победа на Тръмп. Все пак го има. По -скоро целта са двете сенаторски места в Джорджия, които ако бъдат спечелени от републиканците Байдън няма да успее да прокара нищо значително...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 5
Bull-bb
преди 3 години
Тръмп е много вероятно да докаже в съда, че е спечелил честно, не бързайте с кликбейт статиите да не стане като мадам президент... на корицата на списания за Хилари...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 5
IMRO
преди 3 години
Бойчо, Бойчо, отново общи разсъждения без кръчмар, които показват колко разбираш от работата.1) САЩ е може би единствената западна демокрация, в която се гласува без лична карта/идентификация - благодарение на десетилетия усилия на демократите да го предотвратят с аргументи като "ми те малцинствата не знаят как да си извадят"2) В Пенсилвания, която се очертава като щатът с най-много нередности, е променен избирателния закон дни преди гласуването (!) от демократите въз основа на съдебно решение, което е незаконно и противоречи на федералното законодателство, и което позволява на много повече бюлетини от да бъдат признати за валидни. Има масови случаи с недопускане на републикански наблюдатели при броенето на бюлетините и т.н.3) Ако Байдън губеше така, с по няколко десетки хиляди гласа в няколко щата, той да не би да нямаше да обжалва? Вие да не би нямаше да сте тогава на неговата страна, на страната на "демокрацията"? Не знаех, че "демокрацията" си има определена партия. 4) Оставете съдилищата да отсъдят. Тръмп върви по демократичния ред. Ако всичко е наред с гласуването, Байдън ще бъде обявен за президент. Ако се окаже, че има проблеми и се наложи ново преброяване на бюлетини или прегласуване в някои щати, то тогава това ще трябва да се случи, за да се гарантира, честността на изборния процес.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 4
Venislav
преди 3 години
САЩ не е стандартна демокрация в смисъла който влагаме в Европа - демек диктатура на 51% върху 49%. За това и има шанс кандидат с по-нисък избирателен резултат да спеччели. Дори Демократите вече признават че е имало измами - само че дали тези измами са били достатъчни да повлияят много на вота е това което ще се доказва в съда, затова и ако се следят изказванията се вижда как се промениха от "no voter fraud" към "no significant voter fraud". А и в крайна сметка при ръчно преброяване и разследване реално не се знае какво ще излезе, може да се окаже че републиканците са мамили и това да им коства сената и доброто представяне за конгрес.Обаче не разбрах от долните коментари каква е била на Тръмп измамата, защото до колкото си спомням руската връзка не беше доказана въпреки дългото разследване по въпроса? Имало ли е нещо друго което може да определим като "significant voter fraud"?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 3
фиг.1
преди 3 години
Само заглавието е малко пресилено. Американската политическа система далеч не е идеална, но след като устоя дори срещу Тръмп, тя се доказа, като достатъчно стабилна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 8
Boicho Popov
преди 3 години
Това не е статия, а редакторски коментар. Нормално е да не са обективни, защото в коментарите се допуска изразяване на лично мнение, просто са различен жанр от статиите и анализите. Поздрави
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 10
фиг.1
преди 3 години
Да кажеш истината за някого не е обида, а точно това са направили авторите, дори са били твърде сдържани. На мен статията ми хареса. Няма никакви доказателства за изборна измама, освен измислиците на Тръмп, които вече са опровергани. Честно казано, щях да съм по-доволен ако демократите бяха измамили, тъй като самият Тръмп дойде на власт с измама и това би удовлетворило чувството ми за справедливост. Обаче Байдън победи честно, с което малко ми развали удоволствието.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 8
khao
преди 3 години
други вярват че земята е плоска... така че, съдба! Важното е че си избрала в какво да вярваш... другите още се лутаме...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 11
mariata
преди 3 години
Доста необективно и нескопосано написана статия. Жалко, че в този сайт се допуска статиите да падат до ниво на жълто сайтче. Не съм за Тръмп, нито против Байдън, но да се обижда така Тръмп е меко казано лош вкус. И аз всъщност вярвам, че е имало измама на тези избори, вярвам и че проверките нищо няма да променят и Байдън ще бъде президентът, встъпил в длъжност януари. А чисто исторически демократите винаги са били по-успешните
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още