IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еманюел Макрон - експертът, който не постига много като президент

Външнополитическият му опит често не съответства на собствената му реторика и големите му амбиции, посочва се в анализ

09:01 | 06.12.20 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Tiffany Hagler-Geard/Bloomberg</em></p>

Снимка: Tiffany Hagler-Geard/Bloomberg

Някои от твърденията му, че е повлиял на глобалния пейзаж, обаче се смятат за преувеличени, като например, че Франция е изиграла решаваща роля за задържането на Китай в рамките на Парижката климатична сделка. „Това е напълно пожелателно мислене“, казва Антоан Бондаз, изследовател на Китай от Фондацията за стратегически изследвания в Париж. „Китай остана в споразумението, защото е в негов интерес. Неговите ангажименти в Парижкото споразумение са дългосрочни, така че те не оказват значително въздействие върху икономиката на страната в момента“, допълва анализаторът.

По-близо до дома, по европейските граници и в съседство, Франция на Макрон проявява хиперактивност на множество фронтове - с дипломация и понякога военни мускули. Често обаче президентът не успява да промени геополитическия пейзаж, подкопавайки амбицията на Франция да оглави европейски блок, който може да съперничи на САЩ и Китай.

„Всъщност французите влагат парите си там, където имат най-голяма изгода - в Сахел, Средиземно море, Персийския залив и дори Централна Европа. Това е впечатляваща и амбициозна програма. При цялата и грандиозност обаче Франция е средна сила, която едва успява да постигне някакви резултати дори близко до дома“, допълва Тобиас Шнайдер, научен сътрудник в Института за глобална обществена политика в Берлин.

По-рано този месец Франция беше изключена от споразумението за прекратяване на огъня, постигнато в Нагорни Карабах, въпреки усилията на Макрон да се включи. Руският президент Владимир Путин посредничи за сделката сам. Турция, след като решително се намеси военно, също помогна за оформянето на резултата.

Опитът на Франция да спонсорира и посредничи за решение на политическата криза в Ливан също се провали. Макрон беше надигран в местните властови игри и засенчен от по-голямата борба за власт между САЩ и Иран, въпреки историческото влияние на Франция в страната и инвестицията на необичайно количество личен политически капитал на френския президент.

В Източното Средиземноморие Макрон зае решителна позиция срещу това, което той описва като турско експанзионистично и хегемонистично поведение. Той обаче не успя да накара ключови съюзници от НАТО и ЕС да подкрепят твърдата му позиция. Въпреки че мнозина изразиха подкрепа за Гърция и Кипър в споровете им с Турция, те възприеха по-предпазлив подход.

„Подходът на Еманюел Макрон за пробив във външната политика не е точно благоприятен за привличане на партньори. Общата европейска външна политика и политика на сигурност не може просто да означава, че Франция започва да води“, казва още Шнайдер.

В Либия първоначалната подкрепа за генерала Халифа Хафтар не се отплати. Вместо това турската военна намеса засили съперника на Хафтар, ръководителя на признатото от ООН правителство Файез ал Сарадж.

Решението на Макрон да води диалог с Русия не само влива подозрение и недоверие в отношенията му с източноевропейските и балтийските държави, но тепърва ще се берат плодовете му, както признава собственият му министър на отбраната.

В интервюто за сп. Le Grand Continent Макрон, типично като експерт, остро отбелязва, че „де факто ситуацията се превърна в новата доктрина за много страни“ и посочва примери, при които както Русия, така и Турция могат да действат безнаказано извън своите граници, за да защитят това, което твърдят, че са техни държавни интереси. „Затова трябва да намерим механизми, които да ги заобиколят“, казва той. Президентът Макрон обаче все още не е намерил ефективни начини да направи това.

В същото интервю изборът на думи на Макрон привлича вниманието, което всеки специалист по външна политика би се радвал да получи. Това обаче не е подходящо за президент, който казва, че иска по-тясно сътрудничество със съюзниците си.

Въпреки предстоящото пристигане на по-приятелска администрация на САЩ, Еманюел Макрон нито веднъж не изрича думата „трансатлантически“, дори когато многократно говори за необходимостта от европейска стратегическа автономия. Това беше широко отбелязано от източноевропейски, балтийски и германски анализатори и политици. „Това кара европейските трансатлантици да се тревожат за френската позиция“, казва Варма.

Макрон нанесе публичен удар по Крамп-Каренбауер, германския министър на отбраната, известна с инициалите си АКК, някога беше считана за наследник на Меркел. В прецизно забулен отговор тя се придържа към критиката на концепцията за стратегическа автономия и твърди, че Европа ще трябва да разчита на САЩ за сигурност в обозримо бъдеще.

Наблюдателите предполагат, че критиката на Макрон и опитът му да забие клин между Крамп-Каренбауер и Меркел, ще дадат обратен ефект и само ще засилят вътрешните позиции на германския министър на отбраната. „Ако Еманюел Макрон се опитва да възкреси AKK като председател на CDU и кандидат за канцлер, той се справя отлично“, казва в тази връзка европейски дипломат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 4
ing5rov
преди 3 години
състоянието , в което си написал това , ще ти позволи най много да лъснеш кренвирша ... евентуално ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 2
korn
преди 3 години
Интерисуваме световната политика и икономика, не кой за кое женен, как се облича и къде си направил прическата. Вие двуполовите си падате по клюките и тъй като сте хора и имате права ще ти отговоря. Жената на Макрон е грозна и дърта, но има нещо еретично да праскаш учителката си, кой като е бил ученик не си е мислел как сцепва някоя по млада учителка на чина. Бившата жена на Путин дето мяза на бизон, няма как да я пипна, освен ако не съм на 4 литра водка. За Мелания е ясно, всеки би я уважил, въпреки че простототките носят болести.И какво ощо има това с популизма?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 5
ing5rov
преди 3 години
"Макрон е популист като Путин и Тръмп."Да бе , да ... я го виж първо за какво е оженен ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 5
ing5rov
преди 3 години
няма да намерят ... щото следващият президент няма да е Байдън ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
фиг.1
преди 3 години
Да, Макрон беше разочарование. Имаше големи амбиции като лидер, но не успя да ги реализира. А това, че ще намерят общ език с Байдън също не е много сигурно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
korn
преди 3 години
Макрон е популист като Путин и Тръмп. Всички популисти си приличат по това че, реално не постигат и половината от това което представят че са постигнали. Но в днешния глобален циркаджийски свят популизма е неизбежен като форма на управление. ЕС няма как да има успешен популизам с Германия в сегашния и вид, но света все още не е готов за мъжки канцлер с популистки идеи и външна агресивна военна политика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още