IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия се тревожи заради коронавирусния дълг

Правителството обещава да се върне бързо към благоразумната фискална политика, но никой не вярва, че това ще се случи

11:01 | 03.12.20 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Michaela Handrek-Rehle/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michaela Handrek-Rehle/Bloomberg

Мнозина смятат, че възстановяването на дълговата спирачка през 2022 г. е невъзможно. За някои представители на опозицията тази идея граничи с абсурда и никой не вярва, че това ще се случи. Дори в парламентарната група на управляващите партии има скептицизъм по въпроса. „Ще трябва да намалим заемите от 180 млрд. евро през следващата година до 10 млрд. евро през 2022 г. - максималният размер, разрешен при дълговата спирачка“, казва един депутат. „Това е безумно. Никога не е имало такава радикална фискална консолидация в тази държава", допълва той.

Управляващата  коалиция изключи варианта с увеличаването на данъците, за да възстанови баланса в публичните финанси. Това оставя само опцията съкращаване на разходите, а в лицето на левите партии тя среща категорично противопоставяне. Поради тази причина мнозина очакват дълговата спирачка да се наложи да бъде променена или дори премахната изобщо - ход, който изисква промяна на германската конституция. Това е много вероятно, ако Зелените, които силно критикуват толкова строги фискални правила, влязат в правителството след изборите през следващата година, което изглежда все по-вероятно.

Шолц настоява, че публичните финанси на Германия ще преживеят нарастването на разходите по време на пандемията. Съотношението на държавния дълг към БВП ще достигне 71 на сто до края на тази година, което е по-ниско в сравнение с дълга на Германия спрямо БВП в края на финансовата криза. Дългът на Германия спрямо БВП е и най-малък сред всички представители на Г-7, подчертава германският финансов министър.

Той отбелязва и че голяма част от 218-те млрд. евро, заети през 2020 г., все още не са използвани. Това обаче не заглушава критичните гласове, които виждат сериозни недостатъци в повечето програми за подкрепа.

След като правителството наложи частична блокада през ноември, то заяви, че ще плати на ресторантите, баровете и хотелите 75 процента от приходите, които са реализирали през ноември 2019 г.

Скорошно проучване на Германския икономически институт в Кьолн (IW) стигна до заключението, че програмата в размер на 30 млрд. евро е прекалено щедра. Много бизнеси печелят повече от обикновено, защото не са калкулирали резкия спад на някои променливи разходи по време на затварянето.

„Възстановяването на по-голямата част от приходите на бизнеса не е нито умно, нито финансово устойчиво“, посочва Карстен Линеман, старши депутат от Християндемократическия съюз на Меркел. Той добавя, че трябва да се възстановяват само постоянните разходи и разходите за живот на компанията. „Трябва да мислим дългосрочно - бъдещите поколения също се нуждаят от пространство за маневриране“, коментира той.

Правителството вече обяви, че няма да удължава действието на схемата. През януари ще бъдат представени нови програми за помощ, коментира Хелге Браун, ръководител на кабинета на Ангела Меркел, като допълни, че „държавата не може да действа неограничено“.

Правителството настоява, че бързо ще се върне към благоразумните фискални политики, но депутатите от опозицията не вярват на това. „Когато сте натрупали заеми при извънредни ситуации, е невероятно трудно за държавата да ги намали отново“, посочва Фрике. „За съжаление, ще трябва просто да свикнем с дълга“, смята той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
ing5rov
преди 3 години
гледайки знака , си мисля че между мъж и жена в Германия трябва да има минимум метър и половина ... ами между двама мъже или между две жени ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още