IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Политическите ефекти от Covid-19: Как пандемията пренареди геополитическата карта

Геополитическите стратези в Пекин може да се утешат с мисълта, че каквито и да са съпътстващите щети, причинени от пандемията, за Запада те са по-големи

09:01 | 09.01.21 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Nina Westervelt/Bloomberg</em></p>

Снимка: Nina Westervelt/Bloomberg

Това също беше резултат, който не можеше да бъде предвиден в началото на 2020 г. Пандемията произхожда от Китай и първоначално изглеждаше като бедствие за президента Си Дзинпин. През годината обаче Си и кохортите му обърнаха монетата. Съобщава се за 4770 смъртни случая на Covid-19 в Китай в сравнение с над 330 хил. в САЩ. Обединеното кралство, Франция, Италия и Испания отчетоха дори повече жертви на глава от населението спрямо САЩ.

Китайската икономика ще расте тази година, докато големите западни икономики са в дълбока рецесия. Текат залаганията и за това кога китайската икономика ще надмине американската по размер.

Относителният успех на Китай в справянето с пандемията дава на Си пропаганден бонус - както у дома, така и в чужбина. Китай изглежда по-напреднал, по-организиран и по-способен да се грижи за своите граждани. Има обаче уловка – повишеният световен престиж, от който Китай можеше да очаква да се ползва в резултат, не се появява в международен план. Напротив, скорошно проучване на изследователския център Pew в 14 държави показва, че в девет от тях - включително Великобритания, Германия и Южна Корея, негативните възгледи за Китай достигат най-високите си нива от повече от десетилетие.

Този спад в китайската мека сила предполага, че хората в анкетираните страни са по-впечатлени от факта, че вирусът произхожда от Китай, отколкото от последвалия успех на Пекин в спирането на разпространението му. Агресивният отговор на Китай на всеки намек за международна критика - чрез т.нар. дипломация „воин-вълк“, също вероятно води до този резултат.

Геополитическите стратези в Пекин може да се утешат с мисълта, че каквито и да са съпътстващите щети, причинени от Covid-19, щетите върху западната позиция са по-лоши. Ако обаче САЩ и ЕС сега пуснат програми за ваксини с разумна скорост и ефективност, те ще започнат да поправят част от икономическите и репутационни щети, които са претърпели поради пандемията.

Ако новоизбраният президент на САЩ Джо Байдън е късметлия и достатъчно хитър, той ще се възползва от постпандемичния икономически скок, като същевременно може да прехвърли вината за грешките на некомпетентния си предшественик. Съюзниците на Америка ще бъдат твърде нетърпеливи да възприемат този разказ и да дадат на САЩ втори шанс.

В действителност международното положение на страната е дълбоко нарушено както от президентството на Тръмп, така и от Covid-19. С новия президент в Белия дом обаче Америка ще се завърне в геополитическата игра.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Valentin13
преди 3 години
аз предлагам трети вариант - болен мозък
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
ing5rov
преди 3 години
"В Америка годината започна с Доналд Тръмп в силна позиция да спечели втори мандат в Белия дом. Очевидната му некомпетентност да се справи с разпространението на вируса обаче стопи шансовете му за преизбиране. В резултат Covid-19 може косвено да е спасил американската демокрация, като помогна за отстраняването на непостоянен изолационист от Белия дом. Така пандемията даде на САЩ много по-голям шанс да запазят статута си на най-мощната нация в света."Такова нещо може да напише или яко платен или адски глупав "журналист ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още