IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фискалният пакет на Байдън за 1,9 трлн. долара е рисков експеримент

Неговият успех е от съществено значение за здравето на американската демокрация

13:44 | 25.02.21 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Това несъмнено е основателна загриженост. Ръстът на широката парична маса е изключителен. МВФ прогнозира скромна разлика между действителния и потенциалния БВП в САЩ през 2021 г. Напълно възможно е паричната и фискална експанзия от този мащаб да прегрее значително американската икономика. На този фон не виждаме значително покачване на инфлационните очаквания, докато излишният капацитет вероятно ще се задържи в световната икономика като цяло.

Някои анализатори изглежда смятат, че голям подем в инфлацията е немислим, тъй като отдавна не се е случвал. Това е неправилен аргумент. Някога мнозина смятаха, че глобална финансова криза е немислима, тъй като отдавна не се е случвала. През 60-те години мнозина смятаха по подобен начин, че инфлационният подем през 70-те години е немислим.

Много хора днес изглежда вярват, че по-ниската безработица няма да повиши инфлацията. Но в един момент излишното търсене със сигурност ще повиши цените и заплатите. По това време инфлационните очаквания ще започнат да се изместват трайно нагоре. 70-те и 80-те години ни научиха, че снижаването им обратно е много скъпо не само икономически, но и като загубено доверие в управлението.

Тези опасения не трябва да се възприемат като аргумент срещу по-нататъшен фискален пакет в САЩ. Но ако Байдън може да игнорира политическия тайминг, би било по-логично да се насочи към по-малък пакет за подкрепа сега и да предложи огромна средносрочна инвестиционна програма по-късно. Междувременно той ще види как протича възстановяването преди да предложи друга програма за краткосрочна подкрепа. Но виждането на администрацията определено е, че има възможност за промяна на живота на хората и затова трябва да се „действа мащабно“ сега, а не по-късно. Тя също така вярва, че има по-голям риск от правенето на твърде малко, отколкото на твърде много. Можем само да се надяваме, че преценката зад този огромен фискален пакет, ще се окаже вярна.

Ясно е, че голям пакет ще бъде още по-важен за еврозоната, където икономическото въздействие на Covid-19 върху БВП беше по-лошо, отколкото в САЩ, а възстановяването със сигурност ще е по-слабо. Няма и аргумент срещу изместването на баланса на стимулите от монетарната към фискалната политика. Подобна промяна е желателна, като се има предвид как агресивната парична политика има тенденция да насърчава прекомерното поемане на риск във финансите.

Ако бъде приет, пакетът от 1,9 трлн. долара ще бъде рисков експеримент. Може би няма да е лошо, ако той се окаже малко по-малък, отколкото се предлага сега. Каквото и да се реши, едно нещо е ясно. Успехът на пакета е от огромно значение. Доказването, че активното правителство може да носи добри неща на обществото, е от съществено значение за здравето на американската демокрация. Моля се залогът на администрацията на Байдън да успее.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 1
evlogi
преди 3 години
"..Доказването, че активното правителство може да носи добри неща на обществото...""На латински преследването на това доказателство звучи по следния начин:Causa perduta.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 5
дядя Вова
преди 3 години
Цъкащите минуси,не се правете на интересни, ами си купете от новата сериясупер-пупер пресни топли-топли доларчета!Нали така?Да!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 7
дядя Вова
преди 3 години
Фискалният пакет на Байдън за 1,9 трлн. долара е рисков експеримент ..ГАЗ ДО ЛАМАРИНАТА!!!ИМА ОЩЕ МНОГО БAЛЪЦИ, КОЛЕКЦИОНИРАЩИ ЗЕЛЕНИ ХАРТИЙКИС ХОЛИВУДСКО ПОКРИТИЕ !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още