IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо Япония се забави толкова с ваксинациите срещу Covid-19?

След поредица от скандали, простиращи се през последните 50 години, островната страна отчита едни от най-ниските нива на доверие към препаратите в света

14:00 | 27.02.21 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Anthony Devlin /Bloomberg</em></p>

Снимка: Anthony Devlin /Bloomberg

Решението на Япония да одобри същия препарат се случи шест седмици по-късно, на 14 февруари, след като ограничен тест на местно ниво, обхващащ 160 участници, показа резултати, съответстващи на международните изпитания. Според японските стандарти одобрението е било постигнато относително бързо – обикновено такъв процес може да продължи между една и две години. Но критиците на политиката на правителството смятат, че забавянето коства ценно време.

Таро Коно, министър, отговарящ за разпространението на ваксината срещу коронавирус в Япония, заяви, че клиничното изпитание в страната е проведено с цел изграждане на обществено доверие в програмата. 

"Мисля, че е по-важно за японското правителство да покаже на японския народ, че сме направили всичко възможно, за да докажем ефикасността и безопасността на ваксината - да насърчим японците да вземат ваксината", изтъкна Коно, добавяйки.

Според проучване, публикувано в медицинско списание The Lancet, което изследва доверието във ваксините в 149 страни между 2015 г. и 2019 г., по-малко от 30% от хората в Япония са напълно съгласни, че ваксините са безопасни, важни и ефективни - в сравнение с 50% в САЩ.

Липсата на оптимизъм и одобрение спрямо ваксините в Япония датира от 70-те години на миналия век, когато две бебета умират в рамките на 24 часа след комбинирана ваксинация срещу дифтерия, тетанус и коклюш (магарешка кашлица). Ваксината временно е спряна, но доверието остава разклатено. В продължение на няколко години броят на ваксинираните новородени спада драстично, което води до увеличаване на случаите на магарешка кашлица.

В края на 80-те години на миналия век се наслага допълнително недоверие с въвеждането на японска ваксина срещу морбили, паротит и рубеола. Ранните версии на ваксината са свързани с появата на асептичен менингит или с подуване на мембраните около мозъка и гръбначния мозък. Проблемът е проследен до компонента във ваксината, предпазващ от паротит, което в крайна сметка води до съдебни дела и изплащания на обезщетения.

Японският Национален институт по здравни науки прекратява комбинираната ваксина през 1993 г., заменяйки я с индивидуални дози.

Двадесет години по-късно Япония одобрява ваксина срещу човешкия папиломен вирус (HPV) за защита на момичетата срещу полово предавания вирус, за който е известно, че причинява рак на маточната шийка. Малко след това започват да се появяват видеа в YouTube на момичета, за които се твърди, че страдат от нежелани реакции, свързани с ваксината. Това кара правителството да го премахне медикамента от националния ваксинационен график.

Комитетът за преглед на нежеланите реакции на ваксината разследва инцидентите и не открива доказателства, които да предполагат причинно-следствена връзка между реакциите и ваксината. Но медийните публикации и оттеглянето на ваксината от правителствената програма води до рязък спад в броя на ваксинираните момичета - от над 70% през 2010 г. до под 1% през последната година.

Този нисък дял на ваксинираните момичета може да доведе до 11 000 смъртни случая от рак на маточната шийка в Япония през следващите 50 години, според проучване в The Lancet.

Според проф. Шоджи Цучида, експерт по социална психология в Университета „Кансай“, въпреки липсата на интерес към ваксините в Япония в страната няма обособено антиваксърско движение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 1
ing5rov
преди 3 години
"Мудността на властите обаче е разкритикувана от някои здравни експерти, включително от д-р Кенджи Шибуя, професор в Кралския колеж в Лондон, според когото забавянето на ваксинациите в Япония и липсата на стратегия в крайна сметка ще костват още животи."да си дойдем на думата ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още