IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Страхът от редки странични ефекти не трябва да осуетява ваксинацията

Спирането й ще убие хора, които иначе биха били защитени от тежък Covid-19

17:15 | 17.03.21 г. 27
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

След като най-бързата ваксинационна кампания в историята набира скорост, съобщенията за странични ефекти неминуемо нарастват. Те варират от животозастрашаващи такива, като тромбоза, което накара много европейски държави да спрат ваксините на AstraZeneca, до несъществени краткотрайни последици като грипоподобни симптоми, гадене и мускулни болки, които придружават всички ваксини в по-голяма или по-малка степен, пише Financial Times в редакционен коментар. 

На фона на глобалните усилия за разпространение на ваксините здравните власти и фармацевтичните компании не помислиха сериозно как да се справят с всички сведения за нежелани реакции, които неминуено щяха да последват масовата имунизация.

Въпросът заслужава приоритетно внимание сега, за да се запази общественото доверие, като същевременно се избегне свръхреакцията на странични ефекти, които всъщност не са резултат от ваксинация. Производителите на ваксини - и по-специално AstraZeneca - не подкрепиха собствената си кауза. По-добрата публична комуникация и по-голямата прозрачност биха помогнали за успокоение на потребителите.

AstraZeneca настоява, че няма научна обосновка за предпазното спиране на нейната ваксина в цяла Европа поради възможна връзка с опасно съсирване на кръвта. Много експерти също предполагат, че това е случайно. Те използват статистически данни, за да покажат, че броят на опасните събития скоро след ваксинацията не е по-голям, отколкото би се очаквало от случайността, след като ваксините се прилагат върху милиони хора.

Въпреки че здравните министерства, които стопираха AstraZeneca, казват, че трябва да се разследват фаталните случаи, за да се запази доверието, техните действия рискуват обратния ефект. Европейската общественост вече видя толкова много негативизъм относно ваксините, започвайки с неуместни съмнения относно ефективността й при възрастни хора, че последните новини изглежда ще потвърдят подозренията, дори ако липсват научни доказателства.

Отвъд евентуалния ефект върху колебанията спрямо ваксината, изглежда странно да се придава по-голяма тежест на недоказана - и според биолозите малко вероятна - връзка между ваксината на AstraZeneca и съсирването на кръвта, отколкото на факта, че спирането на ваксинацията ще убие хора, които иначе биха били защитени от тежък Covid-19.

Дори ако в най-лошия сценарий по-нататъшните изследвания докажат, че ваксината може да причинява много рядко летален ефект, това не е задължително да оправдае прекратяването на ваксинацията, а съпоставяне на рисковете и ползите. Ще е необходимо да се сравнят очакваните смъртни случаи и сериозни заболявания в резултат на ваксината с допълнителните смъртни случаи и заболявания, очаквани от случаите на Covid-19, които ваксинацията би могла да предотврати.

Преобладават не сериозните, а незначителните, макар и все така неприятни краткосрочни странични ефекти, свързани с всички ваксини, тъй като имунната система реагира. Клиничните изпитания на настоящите ваксини срещу Covid-19 показват, че повече от един на десет души страда от симптоми като възпалена ръка или грипоподобно заболяване.

Въпреки че ваксинационните центрове обикновено раздават листовки, изброяващи често срещаните странични ефекти, те обикновено не са споменати в публичните здравни послания, призоваващи хората да се ваксинират.

Много хора бяха изненадани от това, че се чувстват зле след ваксинацията. Техните впечатления се разпространиха сред приятели и семейства, което доведе до неоснователни подозрения, че ваксините имат повече странични ефекти, отколкото властите допускат. Тъй като по-силните имунни системи на по-младите хора (реагирайки) ги правят по-податливи на странични ефекти, може би е разумно те да бъдат подготвени по-добре за временната нежелана реакция.

Но приоритетът сега е да се отсее бързо това, което може да се окаже вредна свръхреакция на изключително редки сериозни ефекти, които може да са следствие от масовата ваксинация срещу Covid-19, но може и да не са. Много животи ще зависят от това.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

27
rate up comment 5 rate down comment 1
Solar Power
преди 3 години
Питай ги де ? Защо се предадоха и то без бой ? Защо и хората поискаха промяна ? Защо ? Ако всичко беше шест плюс защо през соца не отвориха границите и всеки който иска да ходи където иска ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 5 rate down comment 1
Solar Power
преди 3 години
беше с 3 дни трайност защото нямаха пари за консумативи :)да не мислиш,че ако имаха нямаше да я направят да не става на парцали.....долари трябваха баце .... затова и имаше режим на тока .... толкова ни бяха КУУЛ стоките,че ако не бяха длъжни соц лагера да ни ги купуват щяхме да си умрем ..... та и това се случи след 89-та никой не ни искаше стоките .... идругарите се предадоха и то без бой. Ако беше готинко защо ще се предават ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 5 rate down comment 1
Solar Power
преди 3 години
Колко да сме по здрави ? То дълголетието го показва. И преди и сега япония,гърция,италия,испания живеят по дълго и то с едни 10-15 години средно. Явно в гнилия капитализъм е така ядеш по калпава храна, получаваш по лоша медицинска помощ и в крайна сметка живееш по дълго.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 3 rate down comment 1
Solar Power
преди 3 години
Абе имаше трънки. Нямаше калпави гвоздей трябваше да си ги изправяш старите. Ако всичко беше цветя и рози нямаше да фалираме нали ?Ако всичко беше мед и масло нямаше самите *** да се предадат нали ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 2 rate down comment 1
grainis
преди 3 години
Пия по един Аспирин Протекта сутрин и вечер за разреждане на кръвта, против тромбози.Само казвам, не агитирам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 2 rate down comment 5
ing5rov
преди 3 години
"...пия белгийска, чешка, немска и каквато искам!"личи ти ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 5 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Абе, ***, сега това Е бира, пия белгийска, чешка, немска и каквато искам! А преди имаше бира в зелено или кафяво шише с пapцaли вътре! И тръгнал да ми ги хвали, льольото!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 5 rate down comment 3
ing5rov
преди 3 години
е , то сега туй да не би да е бира бе ... ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 3 rate down comment 6
ing5rov
преди 3 години
еми яж си говнотиите , пий си апчетата и се мушкай с всякакви "ваксини" ... твоя си работа .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 4 rate down comment 6
data
преди 3 години
Кат си спомняш соца помниш ли че бирата обикновената беше с 3 дена трайност ? Е кой сега да я произвежда с такава трайност като всичкия брак е за сметка на производителя ? 200 вида бири , разфасовки и т..н е как да се произвежда с 3 дена трайност а ? О соца бира нямаше , когато я пуснеха изчезваше за часове - нема проблем с трайността щот се изпиваше немедлено и не ми казвай че не е така щот съм висял на опашка за бира с часове по празниците като дете
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още