IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕМА: Препоръките ни за ваксината на AstraZeneca ще са базирани на науката

Съобщенията за тромбоемболични състояния са много малък процент на фона на поставените ваксини, смята ръководителят на Агенцията

15:59 | 16.03.21 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Европейската агенция по лекарствата (EMA) ще публикува доклад относно възможни проблеми с ваксината на AstraZeneca в четвъртък (18 март) и заключенията в него ще бъдат изцяло на научна основа. Това увери ръководителят на агенцията Имър Кук по време на пресконференция.

По-рано днес Агенцията е обсъдила на извънредна среща въпроса за безопасността на ваксината на AstraZeneca на фона на сигналите, идващи от държавите в ЕС за спирането на имунизирането с продукта.

На този етап липсва доказателства за връзка между случаите и поставянето на ваксината. Проблемите със съсирването на кръвта не са описани като странична и нежелана реакция в документацията на ваксината. Този проблем не се е появил и при клиничните изпитания - има минимален брой случаи с тромбози и при групата, на която е поставена ваксина, както и при тази, получила плацебо.

Случващото се не е изненада - когато се ваксинират милиони хора, редки и сериозни инциденти се случват, обясни още Кук. Съобщенията за тромбоемболични събития са много малък процент на фона на броя поставените ваксини. Специалистите трябва да изяснят дали тези случаи са действително в резултат от ваксините или има съвпадение на събития.

Европейската агенция по лекарствата (EMA) в момента извършва задълбочен преглед на докладите относно риска за образуване на тромбози и приоритет за агенцията е да бъде доказана безопасността на ваксината, увери Кук. Още от миналата седмица експертите анализират получената до този момент информация. Тогава заключението им беше, че ползите от ваксинирането с медикамента превишават възможните вреди.

Ваксината предпазва от заболяване и от тежкото протичане на коронавируса, каза още ръководителят на ЕМА. Тя призова всеки, който има странични ефекти след поставянето на ваксина да се свърже с националните здравни власти, или с здравните служители, поставили препарата, за да уведоми за състоянието си.

В комисията, която анализира ваксината на AstraZeneca, са включени експерти от ЕМА, пациентски организации и медици, експерти с експертиза в тромбоемболичните състояния, както специалисти от международни партньори.

В ЕМА има достатъчно данни - и статистически, и досиетата на пациентите, за да бъда направен анализът. Ще бъде сравняван рискът за тромбоемболично събитие като цяло сред европейските граждани, както и за тези с поставени ваксини. На този етап данните от проведените прручвания убедително показват, че ваксината е ефективна в борбата срещу коронавируса и е безопасна.

"Одобрихме четири високоефективни ваксини срещу коронавируса. Тромбоемболията е много рядко събитие", каза още Кук и допълни, че получените данни се анализират много внимателно. В ЕМА приемат случилото се много сериозно и европейците ще получат информацията след края на проучването.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
shinawatra
преди 3 години
Хаха, заучени реплики. Ясно е, че при определени гени след ваксината се стига го тромби и емболия в белите дробове. Факт!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още