IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нервната устойчивост се превръща в пазарна норма

Първото тримесечие показа, че щедростта на централните банки все още е движещата сила за инвеститорите

10:52 | 06.04.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Bloomberg</p>

Снимка: Bloomberg

Всъщност единствената тема, която наистина остави следа през това тримесечие, е далечният риск от оттегляне на този вид монетарна подкрепа. Наистина това е всичко, което има значение. Инфлацията все още не се е покачила значително, но очакванията, че ще го направи, особено след приемането на огромния пандемичен фискален пакет на Джо Байдън, бяха достатъчни, за да предизвикат най-лошото тримесечие за дългосрочния държавен дълг на САЩ от четири десетилетия насам. 

Това очевидно е лоша новина за притежателите на такъв дълг. В по-малка степен това също навреди на цените на ДЦК в Европа и другаде. Но страхът, че то автоматично ще препъне акциите, беше неоправдан. Оказва се, че може да имаме едновременно по-висока доходност по облигациите и по-скъпи акции.

„Абсолютно можете да имате и двете“, казва Люк Барс, портфолио мениджър за Европа и Азия в Goldman Sachs Asset Management (GSAM). За печелившите компании поне, „лихвите не са съществени за вътрешната стойност на бизнеса“, посочи той, особено когато най-ефективните компании седят върху огромни купища пари, натрупани по време на пандемичната криза.

Логично S&P 500 спечели почти 6% през тримесечието, достигайки до рекордно ниво. Технологично ориентираният индекс Nasdaq се представи по-турбулентно, но все пак отчете повишение от 3%, също близо до рекорд. В Европа германският индекс Dax постигна впечатляващ ръст от 9%, като банките в региона добавиха почти 20%. Това са 20 процента от ниска база, но въпреки това не е зле.

Тази траекторията не е гладка. Растящата доходност на облигациите е предизвикателство. Очаквайте повече от това през следващите тримесечия. Гърприйт Гил, колега на Барс в GSAM, занимаващ се с инструменти с фиксиран доход, заяви, че очаква през следващите няколко месеца да има изблици на база данни. Инвеститорите ще се опитват да интерпретират икономическите данни в ерата след пандемията. Вирусът удари икономиките толкова лошо, че сравненията на годишна база стават доста безсмислени.

В добавка към това е трудно да се разбере кои компании ще успеят или ще се провалят след коронавируса. Някои пандемични победители работят по модели, които „може би няма да са трайни“, след като нормалният живот се върне, смята Питър Ратър, ръководител за акциите в Royal London Asset Management.

Макар общите индекси на акциите да са нагоре, сектори като банките и инвеститорски профили като стойността заемат водеща позиция, докато други изостават. Според Ратър това е едно от нещата, които правят пазара „доста нервен“.

Нервната устойчивост изглежда ще е темата на второто тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:21 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още