IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В Европа Байдън търси съюзници срещу китайската технологична диктатура

Главният план на американския президент е създаване на Алианс „Всички срещу Китай“ – в икономически, политически и технологичен аспект

16:42 | 09.06.21 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: EPA/Samuel Corum / POOL</em></p>

Снимка: EPA/Samuel Corum / POOL


На американските инвеститори ще бъде забранено да инвестират в тези компании от 2 август 2021 г. По време на мандата си Тръмп вкючи над 40 китайски компании в черния списък за предполагаеми връзки с военните на Народната република.

Американците наричат  политиката си за Китай „отделяне“ (Decoupling), като целта е да се избегне всякаква икономическа зависимост от Китай, която Пекин би могъл да използва като политически лост. Но в това „отделяне“ те отдавна вече не включват само търговията.

Наближаващата „технологична война“ е много по-важна в геополитически план. Но що се отнася до добруването на планетата, САЩ все още искат да си сътрудничат с Китай, например в областта на климатичната политика. „Американският президент гледа на Китай като най-важната заплаха за националната сигурност на Съединените щати“, казва Иън Бремър, президент на консултантската компания за глобална политика Eurasia Group в Ню Йорк.

Това осъзнаване вече е достигнало и до Германия: „Реториката и действията на Байдън в посока на Китай едва ли са по-различни от тези на неговия предшественик“, казва Михаел Хютер, директор на Института за германска икономика. И двете политически партии в САЩ подкрепят тази позиция: „Те не вярват на китайците и не са забравили, че китайският внос е унищожил работни места в САЩ“.

Отделянето от Китай би било опасно за Европа

Европа има по-различни възгледи за Китай, отколкото САЩ, те са по-сложни, но и по-дифузни. Преди всичко са икономически обосновани. В случай на отделяне на връзката европейците могат да загубят много повече от американците.

Бърз поглед върху търговския баланс показва, че: ЕС изнася за Китай стоки на стойност 203 млрд. евро - почти двойно повече от САЩ. По-специално германската експортно ориентирана икономика е силно насочена към китайския пазар.

Дори европейските търговски партньори да останат по-важни за икономиката като цяло, големите корпорации като VW и BASF са силно зависими от Китай. „Като цяло отделянето на връзките между Китай и САЩ в нашата глобална икономика, организирана и в рамките на сложно разделение на труда, е явен икономически недостатък за „мрежовия шампион Германия“, предупреждава Габриел Фелбермайр, президент на Института за световна икономика.

Председателят на на Ifo Клеменс Фюст също твърди: „ЕС трябва да защитава общи интереси с Байдън, но все пак да води независима политика спрямо Китай“. Това изисква, наред с други неща, по-голяма независимост на Европа от САЩ, например по отношение на паричната политика или цифровизацията.

Интересите на САЩ и ЕС към Китай са сходни, но не и „съвпадащи“. За ЕС икономическите интереси и въпросите на правата на човека са на преден план, а за САЩ водещи са „геополитически и военни интереси в тихоокеанския регион“.

Последна актуализация: 11:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 3
beinsa
преди 2 години
Китай са голямо зло.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 1
дядя Вова
преди 2 години
Тръмп ги поздрави за което, че **** Туитър!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 2
дядя Вова
преди 2 години
Нигерия вече банна Туитър!Целия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 6
NZero
преди 2 години
ФБ и ТВ не определят "социалното ти качеството", в резултат на което да ти трежат права. Нито пък те ограничават да не харесваш "партията майка".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 3
дядя Вова
преди 2 години
В Европа Байдън търси съюзници срещу китайската технологична диктатура > Бойче, ако това е технологична диктатура, то ФейсФук и Туитър са почти канибали!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още