IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Brexit засега е болка предимно за Великобритания

Страната страда от влошаване на производителността, ерозия в глобалната й търговия и обезценка на паунда

12:42 | 27.06.21 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Протестиращ срещу Brexit в Лондон. <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Протестиращ срещу Brexit в Лондон. Снимка: Bloomberg

Гуверньорът на Английската централна банка Андрю Бейли, в първия си публичен коментар, след като Великобритания завърши оттеглянето си от най-големия търговски блок в света на 30 декември, заяви пред Камарата на общините през януари, че през следващите години БВП на Обединеното кралство ще бъде с цели четири процентни пункта по-нисък от нивото, ако страната бе останала в ЕС.

Докато Великобритания се забавя икономически, Гърция е на обратния полюс: тя избегна отхвърлянето на еврото, прегърна членството в ЕС и се възстановява от дълговата криза и депресията, причинени от финансовата криза. Икономическият растеж на Гърция ще надхвърли средния за ЕС от 4,4% с почти едни процентен пункт през 2022 г. и ще продължи да се представя по-добре през 2023 г., според 18 икономисти, анкетирани от Bloomberg. Общата търговия между Гърция и ЕС се е увеличила с 16% от 2018 г. насам.

Представянето на акциите на британските компании за недвижими имоти, традиционно лидери сред тези в 16 западноевропейски държави, са анемични след референдума. През петте години преди гласуването през 2016 г. британските фирми поскъпваха средно със 154%, което е номер 4 по обща възвръщаемост (доход плюс повишена капитализация) от 124 публично търгувани компании за недвижими имоти в западноевропейските страни. Британската група спадна до номер 6 през последните пет години с 74% обща възвръщаемост, изоставайки от средните за Европа 106%, според данни, събрани от Bloomberg.

Относителната слабост на британските компании за недвижими имоти се засилва от високите им оценки, търгуващи ги на цени, които са средно 36 пъти очакваната печалба на акция, най-голямото съотношение в Европа (41% над средното за региона и с 32% повече от втората най-скъпа държава, Швейцария).

„Едно от обясненията може би е, че инвеститорите гледат по-надалеко към възстановяването на приходите от наеми, което може да бъде по-силно изразено във Великобритания“, коментира Сю Манден, анализатор на европейски имоти за Bloomberg Intelligence.

Междувременно корпоративна Великобритания продължава да бъде по-малко конкурентоспособна. Продажбите на един служител, показател за производителност, възлизаха на 2,4 милиона щатски долара, или номер 6 сред 20 западноевропейски държави през 2015 г. Това бе с 13% над средното за региона. През 2020 година приходите на служител са намалели до 1,3 милиона долара, или номер 12, според данни, събрани от Bloomberg.

Бумът на паричните потоци към британските ETF-и прикрива друга реалност: акциите в Обединеното кралство изостават, което е представено от по-ниската възвръщаемост на индекса MSCI UK (31,5%) в сравнение с MSCI All-Country World (96,3%) от 23 юни 2016 г. насам.

В своето начало Брекзит се оказва, че не е от полза за никого, освен за политиците, които го защитаваха. Всъщност, пет години, след като мнозинството британци гласуваха против собствения си интерес, пазарите казват, че Брекзит подкопава историческите предимства на базираните в Лондон финансови услуги и подрива търговията с ЕС, която представлява около 50% от британския внос.

Е, Brexit засега е предимно болка за британците.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 2
Стоян Петров
преди 2 години
Плaзмодий, ти си имал някакви проблясъци, браво. И аз това щях да попитам, защо след като преди брекзит-а паунда струваше 2.30 -2.35 лв, а в момента е 2.27 някой си е видял обезценка. Ако се изчисли спрямо долара вероятно е поскъпнал, защото от 1.70 -1.80 лв щатската валута слезна на 1.60 лева. Ама то статия да става.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 5
vzhekoff
преди 2 години
Това с курса е доста спорно като твърдение. Първо не знам защо семери спрямо долара, като ГБ е излязла от ЕС - би трябвало да се мери спрямо еврото, второ курсът устойчиво расте от 3 години насам, макар и бавно, при това при всяка новина в посока брексит курсът скачаше (и аз намазвах здраво филията, понеже залагам за паунда).В икономиката няма място за емоции. Брексит е само от полза за ГБ и това ще става все по-видно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 4
ing5rov
преди 2 години
ръкопляскащата журналистика гладна не остава ... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 7
дядя Вова
преди 2 години
Brexit засега е болка предимно за Великобритания > Пеше, в CNN няма да те вземат - много си бял. Обаче за шеф на БНР си идеален!!! Вчера там имаше демо на висш пилотаж в пропагандата - да ти увисне ченето от наглост и безочие !! *** споко де, ти си обран, ще ги вкараш в правилният коловоз.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още