IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трудът получава предимство спрямо капитала след пандемии

Компаниите и техните акционери могат да се надяват на подобрение в производителността

11:15 | 04.08.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Националният доход е равен на брутния вътрешен продукт, но е разбивка на това кой получава дохода, а не кой извършва разходите. Два важни компонента, възнаграждението на служителите и корпоративните печалби, са огледални образи. Те се колебаят, като нито трудът, нито капиталът трайно получават надмощие, точно както бихте очаквали в една демокрация. От първото тримесечие на 2020 г. делът на печалбите обаче е спаднал от своя връх от 14,3% от националния доход на 12,4%, докато делът на възнагражденията се е покачил от 60,4% на 63,8%. И отбележете, че тези тенденции бяха добре изразени още преди фискалните отговори на пандемията, подкрепили доходите на домакинствата.

Тенденцията в полза на възнагражденията за труд и в ущърб на корпоративните печалби вероятно е била на път да се установи дори и без депресиращото въздействие на пандемията върху работната сила. Политиките на администрацията на Джо Байдън определено са в тази посока. Президентът планира да улесни профсъюзите в организирането на частния сектор и да увеличи заплащането, особено след отхвърлянето през април на синдикалното представителство от складови работници на Amazon в Алабама. Наскоро Байдън предприе атака срещу големия бизнес, като спусна директива на всички регулаторни агенции да обмислят раздробяване в името на засилената конкуренция.

Американският бизнес вероятно не може да спре увеличаващото се възнаграждение на служителите, но компенсира част от него чрез намаляване на разходите за труд посредством повишаване на производителността. Реалният БВП през първото тримесечие беше малко над нивото отпреди пандемията в началото на 2020 г., като е с 10,3% над дъното през второто тримесечие на миналата година. Но заетостта се е повишила само със 7,2% и все още е с 4,4%, или 6,8 милиона души, под нивото отпреди пандемията. Производителността (извън селскостопанския сектор) скочи с 5,4% през първото тримесечие спрямо последните три месеца на 2020 г. и с 4,1% спрямо година по-рано.

В някои бизнеси като авиокомпаниите, развлеченията и гостоприемството има голямо увеличение на продукцията на работен час просто чрез връщане на работа на хора, които се водеха заети. Но това, което е важно за корпоративните печалби и инвеститорите в акции в бъдеще, е желанието и способността на бизнеса да продължи да подобрява производителността. Това може да бъде важен ключ за вашия портфейл от акции и за осигуряването на по-голям икономически пай, който да се разпределя между служителите, акционерите и данъчните.

Важността на производителността се подчертава и от вероятното намаляване на икономическия растеж и корпоративните приходи. Консенсусът сред прогностиците се придвижва към трайното ми убеждение, че без по-нататъшен огромен фискален стимул и с продължаващото усърдие на домакинствата да пестят и да не харчат, ръстът от 6,4% на реалния БВП през първото тримесечие ще спадне до 2-3%, завършва Шилинг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още