IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорите трябва да оценят въздействието на нарастващия национализъм

Ходовете на държавите за защита на технологиите и гарантиране доставките на храни и суровини удрят пазарите

20:46 | 13.08.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Китай продължава да натиска със своите инициативи „Произведено в Китай“ и „Пояс и път“, които се стремят да осигурят по-голямата част от това, от което се нуждае страната, от вътрешни източници, и да разширят икономическото й влияние от силна вътрешна база. Далеч от намаляване на напрежението между САЩ и Китай, Байдън разшири областите на силно несъгласие, бидейки по-критичен към репутацията на Китай в областта на човешките права и управлението на Хонконг, отколкото предшественика си - теми, по които китайците са много чувствителни.

Все повече властите не питат само кое е най-евтиното и лесно решение, а кое решение ще намали чуждестранния и потенциално враждебен лост върху вътрешната икономика. Китайците трескаво разширяват флота и военновъздушните си сили, и редовно тестват решимостта на Запада, като летят и плават близо до Тайван. Те предупреждават западните флотове да не използват международни води в Китайско море и се стремят да укрепят острови и атоли, за да разгърнат териториалните си претенции.

И Русия, и Китай допускат редовни кибератаки срещу западните компютърни системи и интелектуална собственост. Русия зае силна позиция в Сирия и по-широкия Близък изток, тъй като САЩ и НАТО намалиха военното си присъствие там.

И от двете страни има чувство, че всяка велика нация или съюз трябва да защитава своите технологии, да осигурява собствени доставки на храна и суровини и да има свой набор от приятелски сътрудничещи държави, които търгуват по-интензивно и получават помощ и подкрепа от лидерите в групата.

Всичко това има последващ ефект върху пазарите. От двете страни на Атлантическия океан има стремеж да се блокират още сливания и поглъщания, включващи китайски капитал. Има силен уклон към връщане на всякакви производства - от полупроводници до батерии и от храна до енергия.

Властите все повече търсят решения, които да намалят чуждото влияние върху вътрешната икономика. Бизнесът е съгласен с това и ще очаква повече субсидии, повече преференциални поръчки, малко мита и по-голяма защита от поглъщания като цена за подкрепата на държавите, които сега са по-притеснени за националната устойчивост.

Инвеститорите трябва да определят кои държави, сектори и компании могат да се възползват и какво ще бъде въздействието на по-малко диверсифицираните вериги на доставки и по-малкото договори с по-евтините доставчици в света.

Междувременно обявяването на регулаторна война от Китай срещу собствените му технологични предприемачи и водещи компании задълбочи неволите от местния „мечи” пазар. Както се опасявах, президентът Си Дзинпин сега е по-зает с контрола и властта, отколкото с разрешаването на свободното предприемачество да помогне на Китай да навакса или надмине технологичния успех на САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още