IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меритокрацията си струва да бъде защитавана

Каквито и да са недостатъците ѝ, лекът очевидно е повече от нея, а не движение назад в посока на това, което тя замени

09:14 | 29.08.21 г. 16
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Някога в Ню Йорк имаше колеж, който хората наричаха „Харвард на пролетариата“. Много от неговите възпитаници бяха бедни или деца на имигранти от работническата класа, но въпреки това те станаха лекари, адвокати и изявени учени. Деветима от тях бяха удостоени с Нобелови награди, пише Джейсън Райли за Wall Street Journal.

През 1970 г. училището снижи изискванията си за прием и започна да приема всички, които са завършили гимназия. „Резултатът беше едновременен бум на броя на студентите и срив в академичните стандарти“, пише Ейдриън Уулдридж в новата си книга „Аристокрацията на таланта“. В рамките на десетилетие „двама от всеки трима студенти, приети в колежа, се нуждаеха от помощни уроци. Увеличиха се отпаданията. Талантливи преподаватели напуснаха. Протестите и окупациите станаха ежедневие." През 1994 г. работна група заключи, че колежът е „в спирала на упадък“. Пет години по-късно политиката на отворен прием беше обявена за неуспешна и накрая премахната.

Книгата на Уулдридж е цялостна защита на меритокрацията (преценка на хората въз основа на техните способности) и нейните корени. Той представя City College в Ню Йорк като предупреждение за САЩ, където войната срещу стандартите се засили през последните години. През юли Орегон прекрати изискването си учениците да показват владеене на четенето и математиката, за да получат диплома за средно образование. Две от най-престижните училища в страната, Латинската академия в Бостън и гимназията Томас Джеферсън във Вирджиния, отмениха приемните си тестове, за да постигнат по-добър расов баланс. Кметът на Ню Йорк се включи в многогодишната битка за прекратяване на тестовете в елитните училища на Голямата ябълка. 

Вярно е, че много критици на меритокрацията идват от левицата. „Използването на стандартизирани тестове за измерване на способностите и интелигентността е една от най-ефективните расистки политики, създавани някога за унижаване на чернокожите умове и законното им изключване“, пише Ибрам Кенди. Но Уулдридж цитира и консервативни популисти, еднакво обезпокоени от меритократичните системи. „Общообразователният тест S.A.T. преди 50 години изсмука много умни хора от малките градове в Америка и ги вкара в малък брой елитни институции, където се женеха помежду си, родиха деца и се преместиха в още по-малък брой елитни квартали“, твърди Тъкър Карлсън. "Но проблемът с меритокрацията е, че отстранява цялата емпатия от обществото."

Меритокрацията не е създадени да унижава и изключва. По-скоро целите бяха да се замени системата, основана на протекциите и шуробаджанащината, да се третират хората като индивиди, а не като членове на групи, и да им се дават възможности според способностите и таланта. „В продължение на хилядолетия повечето общества бяха организирани според принципи, напълно противоположни на меритокрацията“, пише Уулдридж. „Хората наследяваха социалните си позиции във фиксирания обществен ред. Светът беше управляван от кралски династии. Синекурни длъжности се купуваха и продаваха като мебели. Шуробаджанащината беше начин на живот. Придвижването нагоре по социалната стълбица беше осуетявано, а понякога и забранявано."

Както отбелязва Карлсън, меритократичните системи не са без недостатъци. Бръшляновата лига (елитните американски университети – бел. прев.) набира повече студенти от горния 1% от домакинствата по доходи, отколкото от цялата долна половина на разпределението, което може да направи меритокрацията да изглежда почти като прикритие за увековечаване на класовите привилегии. Като цяло обаче меритокрацията е свършила по-добра работа от алтернативите си за придвижване на обществата напред. Тя осигури възходяща социална мобилност за бедните, за жените и за расовите и етническите малцинства. Каквито и да са недостатъците на меритокрацията, лекът очевидно е повече меритокрация, а не движение назад в посока на това, което тя замени.

Въпреки атаките от някои елити, повечето хора все още предпочитат система, основана на качествата. Проучване на Pew от 2019 г. установи, че 73% от американците, включително 62% от чернокожите, се противопоставят на използването на расови привилегии при постъпване в колеж. Проучванията на Gallup показват, че сред 15-те процента пълнолетни в света, които искат да емигрират, най-популярните дестинационни са САЩ, Канада, Германия, Франция, Австралия и Великобритания - като цяло най-меритократичните.

В интервю от юли Уулдридж каза, че ще има икономически и геополитически последици, ако САЩ се отклонят от меритократичната система, докато други страни я прегръщат. Страни като Китай, Япония, Южна Корея и Сингапур преследват меритокрацията от десетилетия - и имат растежа, с който да я оправдаят - докато американските елити ни отблъскват от нея в посока расови политики за постигане на по-справедливи резултати. Това е грешка, изтъква Уулдридж. Независимо дали говорите за държави или бизнеси, „се откроява много прост модел“, обяснява той. „Печелят институциите, които приемат меритократичен подбор - тоест избират хората въз основа на таланта им и ги издигат на база тяхното представяне.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
15
rate up comment 2 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 2 години
Този някой преди време също така спомена, че имал тумори в главата и затова нямал деца и внуци. Вероятно от там идват и някои смущения в оценката на обективната реалност, както по отношение на некои икономически и политически събития, които го вълнуват, така и по отношение на представата му за чуждите внуци. Все пак внимавай с кого общуваш. Но не се притеснявай - не е заразно. Още повече, че не повтаря - и ти имаш нещо в главата, дето ти пречи и няма да ти промени светогледа . . . ;) :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 2 години
*Мур.гави
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Дядка, някой спомена, че внуците ти били *** след като децата ти отишли в САЩ. Вярно ли е? Не се притеснявай, аз съм толерантен към смесените връзки. Просто се чудя дали това е основната причина да си толкова озлобен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 2 години
Бе патосът и острата, бичуваща категоричност в коментарите ти нещо бая ми намирисват на онези, които възпитаваха едно време у дружинните ръководители и комсомолските секретари . Да немаш некоя година стаж в този бранш? ;) :lol: И след толкова мощно пенявене остана само да ни кажеш КОЕ Е ИСТИНАТА? Явно си наясно и си стигнал до НЕЯ, за разлика от цела плеяда светли умове на Човечеството, които не са успяли и са оставили в наследство за поколенията съмнения, че Истината е Обективна субстанция . Някой от тях беше казал и нещо по въпроса (по смисъл, без претенции да го цитирам дословно) : само завършеният гл упак владее непоколебимата истина! ;) :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 4
bgMan
преди 2 години
Никой и нищо не ми пречи. Като ми писне отивам където и да е в развитият свят и все още съм конкурентоспособен. Даже сега в пандемията си позволявам да не работя цяла година и пак съм добре осигурен, че и строя. Свободата и истината не можете да я замените с лъжи и различни пропагандни комунистически простотии. Ако ще и хиляда години да пробвате.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 2 години
Ти, разбира се, си най-достоен за сички благини на демокрацията, но все некой или нещо ти пречи, затова нитодемокрацията, нито меритокрацията са съвършени и ше требва да ги поправите. Ще станат такива, когато те провъзгласят за Най-По-По-Най. Само ше требва да се посръчкаш с останалите демократи тука, че общо взето отборът ви е само от свръх-образовани и достойни, но неоценени и пропуснати от системата до писачи в безплатен уж-инвесторски сайт . . . ;) :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 3
bgMan
преди 2 години
Много добър материал но кратък. Може да се добавят още много примери и доказателства защото в исторически план има проведени доста проучвания и опити за и против меритокрацията. В крайна сметка винаги се оказва, че шансът в някаква степен винаги трябва да се заслужи, а да не се получава наготово или даром. Също може да се види, че демокрацията като вид социално устройство е само за морални индивиди. При необразовани приматии отхвърлящи полагането на усилия за образование и проспериране демокрацията не работи. Не може докзани търтеии да имат равни права с работещи и образовани. Знам че звучи твърде расистко но докажете, че не е истина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 4
abdul
преди 2 години
баш баш, баш за виждането за вселенския закон питай талибаните.оцеляването според вселенските закони е свързано непосредствено и с неоцеляването според талибанските..имали нобел или олкмпиада по теология?може ли нещо да не бъде "science" изобщо в момента??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 2
julian12
преди 2 години
Махалото ще се върне пак в правилната посока. Нямам как подруг начин да градиш прогресиращо общество освен чрез меритокрация.Всички пееераски измислици ще пропаднат в канала защото не може да вървиш срещу вселенските закони.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още