IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Неравенството е избор, а не неизбежност

Сега сме на кръстопът, подобен на този около 1900 г., когато крайното неравенство помогна за създаването на социалдемократически и комунистически партии

16:33 | 06.10.19 г. 10
<p>
	Според някои сега е шансът за преразпределение на богатството. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Според някои сега е шансът за преразпределение на богатството. Снимка: Ройтерс

Новата книга на Тома Пикети „Капитал и идеология“ ще се появи в превод на английски следващия март. Но аз получих предварителна представа за нея, като влязох в моята местна парижка книжарница и платих 25 евро за френското издание. Заключението ми: Томът от 1200 страници може да се окаже дори по-влиятелен политически от прегледа на неравенството на френския икономист от 2013 г. - „Капиталът в двадесет и първи век“, пише Симон Кюпер за Financial Times. 

Подпомогнато малко от тази книга, неравенството се изкачи нагоре в дневния ред на левицата, особено в много неравностойните общества на САЩ и Великобритания. Сега Елизабет Уорън има шанс да стане един от най-преразпределящите президенти на САЩ след Франклин Делано Рузвелт, а евентуален нов лидер на лейбъристите след Корбин може да постигне подобно нещо във Великобритания.

Пикети обяснява защо това може да е моментът за обръщане към равенството и кои политики могат да накарат това да се случи.

Неговата предпоставка е, че неравенството е политически избор. Това е нещо, което обществата избират, а не е неизбежен резултат от технологиите и глобализацията. Докато Маркс разглежда историята като класова борба, Пикети гледа на нея като битка на идеологии.

Според него всяко неравностойно общество създава идеология, за да оправдае неравенството. Това позволява на богатите да спят спокойно в градските си къщи, докато бездомните замръзват навън.

В своята великолепна история на неравенството от древна Индия до днешните САЩ, Пикети описва оправданията, които се повтарят във времето: „Богатите хора заслужават своето богатство“, „То ще изтече“, „Те го връщат чрез филантропия“, „Собствеността е свобода", "Бедните са недостойни", „След като започнете да преразпределяте богатството, няма да знаете къде да спрете и ще настъпи хаос" - любим аргумент след Френската революция, „Комунизмът се провали“, „Парите ще отидат при чернокожите“ - аргумент, който, казва Пикети, обяснява защо неравенството остава най-високо в страни с исторически расови разделения като Бразилия, Южна Африка и САЩ.

Друго често срещано оправдание, което той не споменава, е „Високите данъци са наказателни“ - сякаш основният въпрос е предполагаемата психология зад преразпределението, а не действителните му ефекти.

Всички тези оправдания съставляват това, което Пикети нарича „сакрализация на собствеността“. Но днес, пише той, „собственическият и меритократичен разказ“ става все по-крехък. Има нарастващо разбиране, че т.нар. меритокрация е превзета от богатите, които вкарват децата си в най-добрите университети, купуват политически партии и укриват парите си от данъчно облагане.

Освен това, отбелязва Пикети, богатите са изключително мъже и техният начин на живот е особено вреден за околната среда. Доналд Тръмп - сексист, отричащ изменението на климата, който беше избран за президент без да публикува данъчните си декларации - олицетворява проблема.

Последна актуализация: 06:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 16 rate down comment 7
Императорът
преди 4 години
За оправданията: БОГАТИТЕ НЕ СЕ ОПРАВДАВАТ за нищо. БЕДНИТЕ са тия, които оправдават своята леност, своята непредприемчивост и своето безхарактерство с "лошите богати".Щом обществото дава равен шанс на всички - Америка не е кастово общество и много от нейните милиардерчета са тръгнали от най-долу - значи всичко е наред. Но мързеливите и неспособните виждат - навсякъде по света - като единствен шанс да се поопаричат, да очешат чужди пари, които те не са изработили.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 15 rate down comment 8
Императорът
преди 4 години
Какво е елизабет уорън? Америка си има президент и случайно той е милиардерин... което не означава, че той отделя повече метан, колчем отиде до кенефът !!! Нито означава, че е сексист или расист. От вашата либерастка пропаганда и в-к Дума би се засрамил вече - аре спрете, че станахте за посмешище.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 19 rate down comment 4
BobbyM
преди 4 години
Това сме го играли и свърши доста зле - автора иска просто да преразпредели малко богатстео и за себе си но уви едва ли някой ще купи този соц памфлет...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 20 rate down comment 4
pinoccio
преди 4 години
Книгата на Пикети я има и на български. Който я е отварял, неминуемо ще забележи, че авторът предлага едно виждане за борба с неравенството, което с право критикува - забележете, в рамките на настоящата икономическа парадигма. Което, естествено, няма как да стане и превръща тази огромна тухла с графики и комикси в турски локум. Не знам каква е рецептата, но в тази дебела книга няма да я намерите. По-скоро в някой готварски рецептурник бихме имали късмет.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 25 rate down comment 11
Мето
преди 4 години
Отначало започна интересно, после се видя че това е предизборна либерастка пропаганда. И какво пропагандират-социализъм-комунизъм- изземване и разпределяне на ресурсите от държавата. Като въпросните либерасти си правят сметка че те ще са държавата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 16 rate down comment 11
Hahoto
преди 4 години
Тая концепция е като концепцията от приказките на Хитър Петър, да ме извинява автора за тавталогията в имената ;) .Ще да рече: "Да краднем с данъци от богатите и да ги дадем на бедните." Човешката психология обаче е такава, че свършат ли богатите, всички ще се чувстват бедни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 29 rate down comment 10
bgMan
преди 4 години
Богатството ли е основната цел в живота че да ни занимават толкова много с него и да ни го представят като най-големия проблем и най-важната тема на столетието?Просто съдържателите на глобалния зоопарк трябва да осъзнаят, че някои неща не могат да се наложат насила, само защото на тях им се иска да са единствените определящи битието и съзнанието на всички обитатели в зоопарка. И в Русия, и в САЩ, и в Китай и където и да е по света. Хората имат свободна воля и не искат да я заменят срещу каквото и да било. Кариера, богатство, демагогия, арогантност, върховен егоизъм, външен враг или война не са достатъчни оръжия срещу отнемането на свободата сам да мислиш и действаш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 18 rate down comment 10
Бидонойл
преди 4 години
Не се разстройвай, преразпределението на богатствата и без това няма шанс да проработи. Правени са множество опити и резултатът винаги е един и същ. Хората стават още по-бедни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 26 rate down comment 9
Petar2015
преди 4 години
Тези идеи за преразпределение на богатствата ще си останат на хартия. Защото законите се пишат от тези, от които трябва да се взема...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 26 rate down comment 18
Бидонойл
преди 4 години
Пред подобна идеология (демагогия), дори неофaшиcткия мироглед на Тръмп започва да ми се струва по-приемлив.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още