IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изтеглянето на САЩ от Афганистан изостря борбите за влияние в Централна Азия

Големите местни играчи Русия и Китай имат ключови интереси в региона

08:13 | 20.08.21 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Изтеглянето на САЩ от Афганистан и последвалото превземане на страната от талибаните увеличава стратегическото значение на петте държави от Централна Азия. Русия, Китай - и дори САЩ - сега се опитват да ги ухажват.

Големи регионални играчи, като Русия и Китай, които имат ключови интереси в Централна Азия, полагат усилия да предотвратят задълбочаващите се сътресения в Афганистан да се пренесат в съседните страни, пише онлайн изданието Emerging Europe.

Руската армия отдавна присъства в Централна Азия - наследство от нейното съветско минало. Присъствието на Китай в региона се основава главно на инвестиции и търговия.

Заради настоящото напрежение в региона инфраструктурните проекти на Китай в Централна Азия, част от инициативата „Пояс и път“, са застрашени, което означава, че военните от страната също могат да проявят интерес към присъствие в региона. Пекин се стреми да затвърди присъствието си и да натрупа повече политически и дипломатически лостове: някои държави в региона очакват помощ от своя могъщ източен съсед.

Междувременно съобщенията в медиите също предполагат, че САЩ може да разположи част от собствените си военни сили в Централна Азия, което означава, че има риск да се разрази нова битка за създаване на сфери на влияние.

Въпреки че САЩ не планират военно завръщане в Афганистан, Вашингтон може да е решен да продължи да се бори срещу талибаните. Това е малко вероятно да бъде постижимо без създаването на военни бази в съседните на Афганистан държави, за предпочитане в Централна Азия.

През април служители на САЩ бяха в контакт с казахстанските, узбекските и таджикските власти относно възможността за използване на бази в региона.

Ако САЩ разгърнат войски в Централна Азия, това няма да е за първи път. Военните на страната присъстват в региона от 2001 и 2014 г. Този път обаче може да е различно, тъй като Русия и Китай вероятно ще се противопоставят на разполагане на американски сили.

Възможността за връщане на САЩ

Правителствата на централноазиатските държави разговарят с талибаните от известно време. Те обаче са заинтересовани да приемат американски войски, защото се страхуват от атаки от ислямски бойци от Афганистан. Голям брой таджики и узбеки са членове на терористични групи, базирани в Северен Афганистан, с намерение да създадат нестабилност в Централна Азия.

През последните месеци имаше няколко срещи на високо равнище между Залмай Халилзад, специалния представител на САЩ за Афганистан, и представители на Узбекистан и Таджикистан.

„Веднага след като талибаните приключат с вътрешните предизвикателства, опасността от разпространение на екстремизъм и тероризъм в Централна Азия ще се увеличи. Рано или късно този проблем ще се превърне в истинско главоболие както за централноазиатските държави, така и за Русия “, казва Алекс Петриашвили, старши сътрудник в Грузинската фондация за стратегически и международни изследвания.

Въпреки това е много малко вероятно Москва да допусне американско присъствие в Централна Азия. Русия се опитва да затвърди собственото си влияние в региона, което в момента се оспорва от Китай. Тя не иска трета външна сила там.

Последна актуализация: 09:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
dakl
преди 2 години
Вече открито се говори за сделката между САЩ и Талибаните.На кратко същността и се свежда до изтеглянето на американските войскида да стане срешу обещанието талибанската офанзива да продължи на север срещу бившите централно азиатски ребулики на СССР, а не в посока Пакистан, проформа режима на Талибаните поема обещания да не преследва и жените и да реализира техните елементарни права и да не се превръщат таджитските, узбекските и тюркменските диаспори в обект на преследване и геноцид, срещу което САЩ оставят въоръжението си и осигуряват постепенното междунарадно признание на талибанския режим. Поне първоночално такъв е бил замисъла, но с реализацията на проекта нещата не се получават и едва ли някога ще се получат.Защо? Основно поради факта че досегашния световен хегемон вече няма реално възможности, каквито имаше до скоро, и не в една и две страни техните васали са имали незавидна участ без директната намеса на задокеанския хегемон.Просто Нови времена!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още