IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Връщането в офиса може да ни донесе психологическо обогатяване

Разнообразният опит, дори и негативен, допринася за нашето благополучие

22:33 | 06.10.21 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Тази седмица бавно ще започна великото завръщане към офиса. След 18 месеца работа от вкъщи съм малко нервна - опитвам да се концентрирам в оживената редакция, като трябва да изглеждам спретната в объркания бизнес на взаимодействие с други човешки същества. Но най-много се страхувам от нещо съвсем друго: загуба на чувството за благополучие, което често изпитвах през тези месеци на изолация, пише Джъмайма Кели за Financial Times.

Може би няма за какво да се притеснявам. Изследване, публикувано в края на септември, на невролози от Университетския колеж в Лондон, сочи, че влизането в офиса - поне частта на пътуването до работното място - всъщност би могло да бъде добро за нашето благополучие, облекчавайки „мозъчната мъгла“ чрез генериране на „по-разнообразни преживявания“ и подпомагайки правенето на „всеки ден все по-уникален“.

„Разнообразно преживяване“ е един от начините да се опише пътуването с градски транспорт в Лондон. И трябва да се отбележи, че това проучване е поръчано и платено от железопътната индустрия. Според скорошна статия в Psychology Review, има компонент на благополучие, който често се пренебрегва: наличието на разнообразен набор от преживявания - дори и да са неприятни - може да допринесе за „психологическото обогатяване“.

Въпросът какво означава да живееш „добър живот“ е нещо, с което философите се борят от времето на Аристотел. Оттогава благополучието до голяма степен се разглежда като съставяно от два основни компонента: щастие („хедонично благополучие“, което е свързано с радост и комфорт) и смисъл („евдемонично благополучие“, което означава цел и допринася за обществото).

Но Шигехиро Оиши, водещ автор на изследването и професор по психология в Университета на Вирджиния, казва, че тази рамка пренебрегва трето измерение на благополучието, характеризиращо се с разнообразие и променящи се перспективи.

„Тази нова концепция за психологически богат живот се състои в разглеждане на проблема в литературата, който по същество е толкова дихотомен в мисленето, че добрият живот се възприема като или да бъдеш щастлив, или да водиш смислен живот“, споделя ми той. "Говорим за различен тип житейска цел - опитът да натрупате различни видове опит."

Изследванията на Оиши и неговия екип показват, че макар повечето хора все още да казват, че най-много искат щастие и смисъл, значителна част - до един на всеки шест души в Германия - посочва психологическото богатство като най-важния елемент в живота им. Освен това докладът установява, че хората с психологически богат живот са склонни да бъдат по-любопитни и по-отворени за социални и политически промени.

Бихме могли да използваме това, за да преформулираме онова, което считаме за негативни преживявания във възможности за разширение и промяна на гледната точка. Всъщност екипът на Оиши анализира стотици житейски хроники от вестници в САЩ и Сингапур и установи, че тези, които са преминали през големи предизвикателства в живота си, като развод или финансови затруднения, са изпитали по-високи нива на психологическо обогатяване.

Изследването може също да помогне да се обясни защо местата, които, поне за мен, изглеждат доста невдъхновяващи, обикновено се класират толкова напред по скалата на щастието - Финландия наскоро беше обявена за най-щастливата страна в света за четвърта година поред - докато местата, които смятам за по-вълнуващи, но по-стресиращи, като Ню Йорк, са склонни да се класират лошо.

Може би тогава трябва да приветстваме стреса, който носи офисният живот. „Вашата домашна среда е невероятно позната и има истинска стойност в познатото (то е комфорт, намалява нивата на стрес), но това не е много богата среда, защото в нея има много малко новости“, коментира Джоузеф Девлин, професор по когнитивна неврология в UCL и автор на изследването за пътуването до работното място.

За мен работата от вкъщи донесе обогатяване - ежедневните ми разходки не ме оставиха лишена от разнообразие и интерес, а тишината в дома ми позволи да се замисля дълбоко, което понякога се затруднявам да направя в оживената редакция. Но се надявам, че моята „нова нормалност“ на хибриден режим на работа ще ми позволи да запазя чувството си за благополучие и дори да го усиля с нови предизвикателства и стресове, които ще се опитам да прегърна, знаейки, че макар те да не успеят да допринесат за моята хедонична радост или дори да не ми привнесат смисъл, ме правят психологически по-богата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 4 rate down comment 0
nikiangel
преди 2 години
Големи финансови интереси стоят зад тези жалки призиви за връщане в офиса.Много пари са изпрани в недвижима собственост, която ако спре да се наема, ще спре да носи приходи, та от 9 кладенеца вода ще докарат само да върнат робите обратно в солните мини. Е да ама робите се изхитриха, а солни мини много :).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 0
mrynmryn
преди 2 години
Тия хора и без хоум офиса са си били такива. Аз не съм си променил рутината от преди това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 1
bgMan
преди 2 години
Когато те ограбват финансово често ти приказват глупости за психологическо обогатяване, г-н Нейков. Инфлация, спекулация, корупция, българската мафия и престъпност - за тези първопричини пишете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 6
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Да, така се става социален аутсайдер. Със седене вкъщи. Ти нали си от Варна разказах ти една история за айти-та от един рибен ресторант от Варна - бяха се събрали една групичка, малко да се видят в реалния свят, но те не приличаха на хора от реалния свят, бели (слънце невидели), пъпчиви, всички от някакъв среден пол, то няма живец в това същество, да не говорим момичетата да си направят косата малко, а момчетата да писпортуват...ужас! Цяла вечер си дрънкаха за игри и там кой в коя фирма как било. Направо нямам думи, житейски кастрати. И после тия семейства ще създават, как точно?? Те като си вдигнат сланинестите задни части и излязат навън и изглеждат, като мардианци, оглеждат се, се едно са излезли от звездолета преди малко. До това води дългото и соиално изолирано кибичене вкъщи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 2
mrynmryn
преди 2 години
Бях 2 години вкъщи, върнах се в офиса и се преместих след няколко месеца обратно вкъщи, просто не виждам причина, да кибича в офиса, ако си нов, може би, за мен - не. Губиш време да пътуваш до там, от вкъщи може да си свършиш и някаква бърза работа от сорта на - да пуснеш пералня. Като пари е 50/50, защото особено зимата, ще топлиш и през деня, но разходите до офиса го покриват това малко или много.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 6
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Да, почват лека полека хората да се усещар какъв е резултата от дистанцираното кибичене вкъщи. В момента в София псохолозите са претоварвни от хоум офис пациенти. Както се случи с учениците, за които беше празник отново да бъдат в час, така ще стане и с офис работещите. Всъщност видя се по резултатите от матурите колко е ефективно ученето от вкъщи и в зуум - масови двойки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
дядя Вова
преди 2 години
Връщането в офиса може да ни донесе психологическо обогатяване >> Пеше, 100% ! За плиткоумните и психически неустойчивите..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още