IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изкуственият интелект превръща кандидатстването за работа в кошмар

Младите се чувстват объркани, дехуманизирани и изтощени от автоматизираните системи за набиране на персонал

11:17 | 13.12.21 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Джимийт Ша, който е в последната си година в университета на Съсекс, е направил около седем AVI през последните две години. Той се опитва да „осъществи контакт с очите“ с камерата, но му е трудно да не гледа собственото си лице на екрана. „Изобщо не се чувствам естествено. Особено защото, когато съм на интервю лице в лице, мога да се усмихвам, докато говоря, но когато съм във видео и се опитам да го направя, не изглежда както трябва".

Той се притеснява, че ако погледне надолу или нагоре, ще изглежда, че чете бележки. „Чувствам се като робот“, споделя той. В повечето случаи той не е имал възможност да прегледа видеата и не му е било казано дали човек или машина ще го оценява. Той никога не е получавал подробна обратна връзка след отказ.

Въпреки че е трудно да се общува естествено в такава неестествена ситуация, платформите призовават търсещите работа да бъдат „автентични“, за да имат най-добрия шанс за успех. „Вълнувайте се и споделете енергията си с камерата, оставяйки вашата личност да заблести“, съветва HireVue. В дискусионния форум Reddit кандидатите за работа споделят съвети за справяне, като например да прилепят усмихнато лице до камерата.

Някои платформи се подобряват. От HireVue ми казаха, че най-добрата практика е да има „функции за намаляване на тревожността“, като например възможността кандидатите да тренират отговори на въпросите и да ги записват. Платформата винаги казва на кандидатите дали изкуствен интелект ще оценява отговорите им.

Д-р Захира Джейзър, асистент в бизнес училището на университета на Съсекс, казва, че студентите са карани да вярват, че технологията е безупречна, дори когато имат затруднения с нея. Тя познава студенти, за които английският е втори език, които намират видео интервютата за особено стресиращи. „Това е рецепта за крах в самочувствието на студентите“, коментира тя. „Сега се гледам в огледалото в решаващ етап от живота си, опитвайки се да вляза на трудовия пазар... и ми казват, че всички грешки са мои, защото това е перфектна технология."

Работодателите също ще загубят. AVI избират хора, които могат да говорят в празно пространство, а не такива, които могат да взаимодействат добре с другите, макар че второто е по-важно на повечето работни места. Нещо повече, интервюто е първият реален досег на компанията с потенциалните служители, някои от които тя ще иска да наеме. Това трябва да бъде шанс и за двете страни да научат повече една за друга.

Лесно е да се въодушевим от новите технологии, но работодателите трябва да се вслушат в гласовете на предполагаемите „дигитални хора“, които сега са неин обект. „Ако някога съм от другата страна на масата“, ми каза Ша, „най-малкото ще се обадя по телефона“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 0
redcretin
преди 2 години
Само дето не те канят на кафенце :)Инак идеята е ясна - некадърни яйчар отдели, свиване на разходите - и повече бизнес за специализираните фирми, въпреки че ползата реално е неясна. Очаквам кандидатите да отсвирят и бойкотират метода въобще, и без това има глад за работна ръка (не говорим за макдоналдс и подобни *** естествено).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
khao
преди 2 години
като цяло малооумна идея, но след като прочетох статията ... то няма разлика с естествената просстота на яйчарките!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още